Babinet.cz  /  Magazín  /  Zdraví  /  Když nadbytek je nedostatek

Když nadbytek je nedostatek

24.3.2010 - MUDr. Petr Hoffmann

Dnešní nemoci jsou spíše z nadbytku než z nedostatku. Přesto jistý „nedostatek“ pociťujeme: nedostatek kultury stravování, stolování, výběru potravin, nedostatek času na jídlo – tím vším dnes trpíme podstatně víc než nedostatkem samotného jídla. Zdálo by se, jako bychom tento nedostatek nahrazovali právě konzumací nadbytečného množství potravin, a navíc v nesprávné kombinaci, což má za následek logicky vznik obezity.

Obézních lidí každým dnem přibývá a dnes je jich na světě už více než lidí hladovějících (přes 800 miliónů). Otázkou zůstává, co z těchto dvou možností je pro zdraví lidstva vlastně lepší. Všechny civilizační nemoci jsou způsobeny jen a jen stravou a stresem. Obezita, cukrovka, hypertenze, vředové choroby žaludku a dvanácterníku, žlučníkové potíže atd. jsou jejich typickými produkty.

Na stres musí být vždy dva – jeden stres vytváří, druhý jej přijímá. Je to tedy na nás, zdali budeme tím druhým a otevřeme mu vrátka a necháme ho na sebe působit. A jak se orientovat ve stravě, tak o tom si budeme povídat nyní.

Nejjednodušší a nejdůležitější zásada správného stravování je,
že strava má být střídmá, pestrá a pravidelná.
Tedy všeho s mírou, nic nepřehánět a dobrého pomálu.
Tato zlatá střední cesta je typická pro všechny oblasti čínské medicíny,
nejen pro stravování.


Vybírat bychom si měli jídla sezónní, rozumí se tím potraviny, které právě rostou v našem nejbližším okolí a jsou nám tak po celý rok k dispozici. Kupř. rajčata, jež jsou celoročně k dostání v hypermarketech, jsou pěstována ve sklenících, chutnají jaksi „uměle“ a jejich efekt na naše tělo tomu odpovídá... Nejlépe vždy chutná to, co si sami vypěstujeme či vykrmíme. Pokud však tuto možnost nemáte, vyrazte si na trh, kde babičky prodávají své zahrádkářské a chovatelské přebytky, které sice nejsou tak akurátní, ale jsou více či méně v biokvalitě, protože důchodci nemají peněz nazbyt, aby investovali do drahých postřiků, umělých hnojiv a „výživných granulí“. Ostatně zkuste si někdy dát domácí kuře, které neroste několik málo desítek dní, ale zcela přirozeným způsobem. Takový oběd je nejen pohlazením pro naše chuťové buňky, ale přispívá i k našemu zdraví. Stravu bychom měli přizpůsobit i ročním obdobím a klimatu.
Právě to jsme měli na mysli, když jsme mluvili o „sezónním“ stravování: v létě více zeleniny a ovoce, na podzim pak více obilovin, v zimě spíš více masa a zahřívacích ostrých koření, možno i pečená masa, na jaře pak rašící výhonky a čerstvé klíčky obilovin a luštěnin apod.

Jelikož, jak už to tak bývá, zdánlivě složité věci jsou někdy jednoduché a v jednoduchosti je síla, dalším nepsaným pravidlem je fakt, že jídlo, které nám prospívá, je to, po kterém se cítíme lépe než před ním.
Dalším podstatným prvkem je přizpůsobení stravy fyzické (tělesné) konstituci. Čínská medicína rozeznává 6 různých typů fyzické konstituce:

Horký typ je člověk, který je horkokrevný, žíznivý,
upřednostňuje studené nápoje, má načervenalý obličej,
tužší stolici, močí malé množství tmavší moči,
rychle mluví, má červený jazyk se žlutým povlakem
nebo bez povlaku. …

…Zajímá vás, jaký jste typ? Chcete vědět, jak by vám mohla pomoci čínská medicína? Více se dozvíte v knize MUDr. Petra Hoffmanna: Od pramene čínské medicíny (nakl. Euromedia 2007) či v jeho ordinaci U Černé věže 6 v Českých Budějovicích (kontakt ), nebo na stránkách www.abcxyzbabinet.cz.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz