Výrazná chuť a lehce hřebíčková svěží vůně činí z bazalky často používanou bylinku. Doplňuje chuť především rajčat, ale je vynikající také s lilky, tykvemi, patizony nebo špenátem. Vhodná je ...
... do nejrůznějších salátů. Mnohé polévky získají výraznější chuť, přidáme-li ke konci přípravy najemno nakrájené lístky. Bazalka je oblíbeným kořením italské kuchyně.
BAZALKA PO CELÝ ROK - Čerstvou bazalku můžeme uchovat v mrazničce. Před zmrazením lístky opláchneme,osušíme,vložíme do mikrotenového sáčku a uzavřeme jej. Bazalkou ochucujeme také bylinková másla.
Recept: LASAGNE S BAZALKOU
příprava - 8 minut
tepelná úprava - 50 minut
suroviny:
60g másla
2 lžíce hladké mouky
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
sůl a pepř
500ml (2 hrnky) mléka
2 lžíce najemno nakrájené bazalky
100g sýra ricotta
50g nastrouhaného parmezánu
200g těstovin lasagne
tuk na vymazání zapékací mísy
1. Do rozehřátého másla přidáme mouku a na mírném ohni připravíme světlou jíšku. Za stálého míchání postupně přiléváme mléko, rozšleháme na hladkou omáčku a povaříme. Osolíme a dochutíme pepřem a muškátovým oříškem.
2. Odstavíme a vmícháme najemno nakrájenou bazalku,sýr ricotta a polovinu parmazánu. Popřípadě dosolíme a dokořeníme.
3. Do tukem vymazané mísy rozetřeme tence omáčku. Na ni položíme lasagne a posypeme je parmazánem a bazalkou. Vrstvy střídáme a končíme zbylou omáčkou, kterou posypeme sýrem.
4. Pečeme ve středně vyhřáté troubě 40 - 45 minut,dokud se lasagne nepropečou.
Obměny - koupené sušené lasagne můžeme nahradit čerstvými doma udělanými těstovinami z nudlového těsta
Dobrou chuť!
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.