Základem dobře fungující kuchyně je kvalitní nůž. Pro každou kuchařku nebo kuchaře jde o malý poklad, bez kterého se žádná příprava pokrmů neobejde. Ti, pro které je vaření koníčkem, si tak zakládají především na tom, aby byl nůž vždy ostrý. Letošní novinkou, která způsobila doslova revoluci v českých domácnostech, jsou keramické nože. Už jste o nich slyšeli? Proč jsou tyto, na první pohled křehké nože tak oblíbené, a jaké mají výhody oproti nožům ocelovým?
Čepel keramických nožů je vyrobena z oxidu zirkonia – materiálu zrozeného v kosmickém průmyslu, který se svou tvrdostí blíží diamantu, je chemicky stálý a neopotřebovává se. Čepel nože tak zůstává velmi dlouho ostrá a případné broušení je třeba až za několik let. Další nespornou výhodou keramických nožů je nepřilnavost čepele, proto budete nadšeni z krájení lepivých potravin, jako jsou např. měkké sýry, vajíčka apod. Skvěle se tyto nože hodí také na ovoce a zeleninu. Tenké plátky vykouzlí keramické nože neuvěřitelně snadno i z cibule.
Hlavní předností keramických nožů je ovšem zachování vitamínů a enzymů v potravinách. Jak je známo, odborníci na zdravou výživu doporučují konzumovat co nejvíce ovoce a zeleniny v čerstvém stavu, bez tepelné úpravy. Mnohem méně se již ví o tom, že ve chvíli, kdy do jakékoliv zeleniny či ovoce zakrojíte kovovým nožem, vznikne poměrně silný elektrický článek. Vzniklá elektřina ihned prostoupí celou dužinou a nastartuje rozklad enzymů a vitamínů, a to mnohem spolehlivěji, než vařící voda. Zelenina a ovoce nakrájené kovovým nástrojem tak přichází téměř okamžitě o velikou část cenných vitamínů a enzymů. Keramické nože vitamíny zachovávají a zelenina či ovoce po rozkrájení nezhnědne.
Zdá se, že veškeré keramické nože jsou pro kuchařky bezvýhradným přínosem. Má to však háček. Výrobci a distributoři keramických nožů se vyrojili jako houby po dešti a ne všichni bohužel nabízejí nože kvalitní. Stále častěji se objevují levné a nejakostní napodobeniny výrobky různých „no-name“ výrobců.
Nejprodávanější keramické nože na českém trhu mají značku Ceratio® Za posledních 12 měsíců se jich prodalo více než 100.000 s pouhými 0,005 % reklamací. Právě nyní přichází Ceratio® s novou řadou keramických nožů zcela mimořádné kvality!
Spojením sil vědeckých kapacit v oblasti sklářství a keramiky pro jaderné elektrárny a zkušeného výrobce keramických produktů vznikla jedinečná technologie NeoFlexy - Ceramic. Dosavadní technologie výroby byla vylepšena tak, že nože Ceratio® získaly unikátní vlastnosti, které je posouvají o hodně výše než produkty ostatních výrobců. Nože Ceratio – NeoFlexy jsou odolnější proti bočnímu lomu, jsou lehčí a ostří nože je méně náchylné k poškození. Povrch čepele je mnohem hladší, takže je odolnější vůči přírodním barvivům a méně přilnavý.
I přes tyto nesporné výhody se nelze domnívat, že keramické nože navždy vytlačí z kuchyní nože ocelové. Ocelové nože stále zůstávají nenahraditelné pro vykosťování masa nebo krájení velmi tvrdých potravin. Zde by totiž mohlo dojít k poškození keramického ostří. Značka Ceratio® má pro Vás však řešení! Od října je možné zakoupit, nebo získat jako dárek naprostou novinku, nože – Ceratio® TFL™-line. Jde o nože vyrobené z kvalitní oceli, jenž mají ostří potažené speciální TFL vrstvou, která minimalizuje kontakt kovu s potravinami, čímž rovněž pomáhá uchovat vitamíny a zajistí tak přípravu jídel mnohem zdravějším způsobem.
Pokud Vás informace o keramických nožích zaujaly, zúčastněte se naší soutěže a vyhrajte sadu keramických nožů Ceratio® NeoFlexy – Ceramic, keramické struhadlo nebo škrabku zde.
Další informace o keramických produktech najdete na www.ceratio.cz
.
Vaše názory
pro mě je nejlšpí nuž na světe tento https://dellinger.cz/cs/sushi-series/55-nuz-yanagiba-105-280mm-dellinger-sushi-professional-damascus--8594195880483.html použivam ho uplně na všechno a veliká spokojneost. Investice se určitě vyplatí
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.