K vytvoření výživy podle pěti elementů postupně došlo v průběhu několika set let praktikování tradiční čínské medicíny (TCM). Cílem výživy podle pěti elementů je pomocí energeticky vyvážené stravy vybudování zdravého organizmu a tím i prevence nemocí. Energeticky vyrovnaná strava z čínského pohledu znamená příjem potravin různých chutí, energií a funkcí v lidském těle a výběr jídel v souladu s Vaší konstitucí a potřebami organizmu.
V TCM výživě se nejprve rozlišují dvě protikladné a doplňující se energie jin a jang, dále termické působení jednotlivých potravin a nejdetailnější je rozdělení všech potravin podle jejich příslušnosti k jednotlivým elementům.
Klasické čínské texty přirovnávají jin a jang síly s horou, jejíž část je obrácena k slunci a část leží ve stínu. Stínová část hory je chladná, vlhká a tmavá, patří jin. Sluneční strana je horká, světlá a suchá, představuje jang. Lidé, kterým je často chladno, mají spíše nízký tlak, touží po teple, dovolené nejraději tráví v jižních slunečných zemích, jsou energeticky posunuti na jin stranu. Hyperaktivní, uspěchaní lidé jsou ti s převahou jangové energie. Ochlazující, vlhké potraviny přinášejí do organizmu potřebnou jin energii a suché, zahřívající potraviny mám zajišťují jang energii. Zjednodušeně lze napsat, že pro lidi, kteří se často cítí prochladlí a vyčerpaní, je prospěšná strava s převahou jang energie. Naopak "horké nátury" budou lépe prospívat s převahou osvěžující jin energie.
Termické působení potravin představuje jejich schopnost vyvolávat pocity chladu nebo tepla v lidském organizmu. V praxi čínská medicína rozlišuje 5 možných energií, a to studená (silný jin), horká (silný jang), chladná (jin), teplá (jang) a neutrální. Pozor, tyto popisy však neodpovídají aktuálnímu stavu potraviny. Takto například při jezení feferonky právě vytažené z lednice (je studená) do organizmu přesto přijímáme potravinu, která rychle navazuje pocit horka. Znalost teorie termického působení potravin je prakticky využitelná při vaření v souladu s ročními obdobími i při přípravě harmonizující stravy pro určitý konstituční typ. Takto logicky v chladnou a vlhkou zimu připravujeme více zahřívajících jídel a naopak v suchém a horkém létě jídla s převahou chladivé energie. Pro zimomřivé jin typy opět zahřívající polévky, omáčky a pečená jídla, zatímco horkokrevní lidé budou prospívat na salátech, syrovém ovoci a zelenině nebo jídlech jen krátce tepelně upravovaných.
K chladnějším potravinám patří například rajčata, okurky, banány, kiwi, jogurty a minerální vody. Neutrální energii dodávají luštěniny, mrkve, ořechy, máslo, brambory. K zahřívajícím potravinám patří například pohanka, ostrá koření, grilovaná masa.
Termické působení jednotlivých potravin není konstatně dáno, ale mění se vlivem způsobu použité kuchyňské úpravy a použití dochucujících ingrediencí.
Pět elementů: dřevo, oheň, země, kov a voda představuje 5 energetických kvalit, které najdeme všude okolo nás. Podle TCM se tyto jednotlivé elementy navzájem podporují a v přesně daném pořadí střídají v průběhu dne, roku i lidského života. Pro přípravu zdravotně prospěšného jídla je ideální při vaření napodbovat tento proces následnosti. Prakticky to znamená přípravu vyrovnaného jídla, obsahujícího všech 5 elementů a v ideálním případě i přidávání jednotlivých surovin v receptu podle správného pořadí. Každému elementu se dále připisuje určitá chuť, působení v organizmu, odpovídá určitým orgánům, emocím a pocitům.
odpovídá elementu dřevo a z pohledu lidského vývoje porodu a dětství. V rámci dne jaro představuje ráno. Je charakterizováno rychlým růstem a vývojem. Jin orgán elementu dřevo jsou játra a jang orgán žlučník. Úkolem jater v organizmu je příjem a zpracování energie a játra podle TCM také řídí svalové napětí a zrak.
Na jaře je ideální lehce stravitelná potrava kyselé chuti, která podporuje energii jater. Při sklonech k napětí až stagnaci jaterní energie jsou potom vhodné i potraviny přirozeně sladké chuti. Ideální podporou jater a žlučníku na jaře jsou také odlehčovací dny s vyloučením mléka a mléčných výrobků. V tomto ročním období je třeba omezit solení.
Nejvhodnější kuchyňská úprava: napařování
Příklad potravin typických pro element dřevo:
Obiloviny: pšenice, špalda
Zelenina a ovoce: pickles (nakládaná zelenia), klíčky, čerstvé bylinky, saláty, ovoce kyselejší chuti (jablka, višně)
Živočišné bílkoviny: zakysané mléčné produkty
Ostatní: šípkový, meduňkový nebo slézový čaj
Léto je zastoupeno elementem ohně a v lidském životě představuje čas růstu a dospívání, v jednom dnu zastupuje dobu oběda. Oheň znamená teplo a světlo, v organizmu jej vyjadřují orgány srdce a tenkého střeva. Potraviny podporující element ohně jsou hořké chuti, vysušují, snižují napětí v organizmu, usnadňují trávení a mohou být nápomocné při řešení nadváhy. Příkladem takovýchto potravin jsou tmavě zelené listy salátů a divokých bylinek. V létě jsou nejvhodnější lehká studená anebo jen krátce tepelně upravovaná jídla. Vynechejte dlouhé vaření, pečení a smažení. Při přípravě jídel omezujte sůl a naopak používejte větší množství tekutin. Mnohé asi zklamu, ale zmrzliny a ledové nápoje nejsou ani v létě vhodné. Tyto oslabují naše trávení a především chladná energie působí adstringentně, tj, stahuje tělo, což může vyvolat zadržování tekutin (potu a horka) uvnitř těla. Při studiu jednotlivých doporučení čínské dietologie je třeba vždy mít na paměti, že veškěrá doporučení se týkají energií u zdravých a přirozených potravin, tj. ne dnes nepřirozených koncentrátů jakými například jsou cukrovinky, přesolené brambůrky anebo mražené krémy.
Nejvhodnější kuchyňská úprava: šetrné smažení
Příklad potravin typických pro element oheň:
Obiloviny: pohanka, amarant
Luštěniny: červené fazole
Zelenina a ovoce: špenát, kapusta, čekanka, rukola, mangold, listy pampelišky, brusinky
Živočišné bílkoviny: grilované maso
Ostatní: oregano, muškát, kakao
Pozdní léto je doba dozrávání, úrody a rovnováhy. Tento čas představuje střed všeho dění, v lidském životě "úrodu" a plné užívání si toho co jsme dosáhli. Zastupujícím elementem je země, která vedle pozdního léta v průběhu roku propojuje i jednotlivé elementy. Tyto přechody "Doyo" představují 4x v roce 18 dnů vždy mezi elementy dřeva, ohně, kovu vody a dřeva tj. přechody mezi jarem, létem, podzimem, zimou a dalším jarem. V průběhu dne země představuje odpoledne. Země je vyjádřena sladkou chutí (pro ty, kteří by s mým článkem chtěli argumentovat ve prospěch koláčů či Coca-Coly doplňuji, že zde popisuji přirozenou sladkost ovoce, zeleniny a obilovin!) a prakticky představuje velkou část běžné každodenní stravy. Podle TCM země rozděluje tekutiny v organizmu, zajišťuje elasticitu tkání a svalů, zvlhčuje, přináší pocit nasycení. Žaludek, slezina a slinivka jsou zastupující orgány země, jejichž hlavním úkolem je trávení a vstřebávání, tj. praktické získávání energie z přijaté stravy. Energetickou rovnováhu žaludku a sleziny poškozuje rychlé jezení, fast food strava (hamburgery apod.), chemická aditiva v potravinách i potraviny, oslabené dlouhým transportem. Naopak příznivě na naše trávení a uvedené orgány působí, jíme-li s chutí a v klidu.
Nejvhodnější kuchyňská úprava: krátké povaření (do 10ti minut)
Příklad potravin typických pro element země:
Obiloviny: sladká rýže, kukuřice, quinoa
Luštěniny: hrách, cizrna
Zelenina a ovoce: sladce chutnající druhy zeleniny jako dýně a mrkve, sladká jablka, hrušky
Živočišné bílkoviny: mléko, smetana
Ostatní: oleje, vanilka, med, rozinky, mandle, tofu
Podzim je doba sklizně, ale také představuje pomalé rozloučení se s létem, smutek. V průběhu každého dne podzim představuje večer. Zastupujícím elementem je kov a z orgánů jsou to plíce a tlusté střevo. Element kovu je ve stravě vyjádřen ostrou chutí, která rozproudí energii v organizmu. K typickým potravinám elementu kov patří například zázvor a nápoje z něj. Obecně se podle TCM na podzim a v zimě mají podávat především jídla delší dobu vařená.
Nejvhodnější kuchyňská úprava: delší vaření
Příklad potravin typických pro element kov:
Obiloviny: dlouhozrná rýže
Luštěniny: bílé fazole
Zelenina a ovoce: ředkvičky, ředkve, pórek, kedlubny, cibule, křen, pažitka, česnek
Živočišné bílkoviny: sýry s modrou plísní, zaječí maso
Ostatní: mátový čaj, chili
Zima je symbolizována elementem vody. V životě člověka tento element představuje stáří a klid, ale také moudrost a vnitřní bohatství. V rozsahu dne element vody zastupuje noc. Typickou chutí je slaná, jenž najdeme ve všech "mořských" produktech. Odpovídající orgány ledviny a močový měchýř jsou zvláště citlivé na prochladnutí, a proto je třeba v zimě tyto ochraňovat pomocí zahřívajících jídel (a těď si představte co v našem těle nadělá všechno to tropické ochlazující ovoce anebo zmrzliny pojídané v zimě!). Z tohoto pohledu jsou i původně u nás typické "křížaly" v zimě energeticky vhodnější než čerstvé ovoce. Dobře ochráněné a v teple udržované ledviny nám zajišťují vitalitu. K ideálním zimním jídlům patří nejrůznější polévky, "jídla vařená v jednom hrnci", zapečená jídla, kompoty a vařené obiloviny. Typické potraviny vody jsou mořské i sladkovodní ryby.
Nejvhodnější kuchyňská úprava: pečení
Příklad potravin typických pro element voda:
Obiloviny: divoká rýže, kroupy
Luštěniny: sója
Zelenina a ovoce: lilek, zelí
Živočišné bílkoviny: losos, sardinky, tuňák, makrely
Ostatní: mořské řasy, mořská sůl, minerální vody
Na otázky typu jsou jablka nebo hrušky zdravější?, je lépe jíst vařenou nebo syrovou stravu?, je vhodné pravidelně jíst ostrá koření? .... neexistují absolutní odpovědi.
Každý z Vás je osobnost s určitým genetickým základem, prostředím, ve kterém nyní žije, lidmi, kteří jej obklopují a především zdravotní kondicí, formovanou dosavadním životním a stravovacím způsobem. Správná výživa je komplexní problematika, a její doporučování vždy musí vycházet z konkrétního zdravotního a konstitučního stavu každého jednotlivce.
Proto pro všechny s hlubším zájmem o zdravotně prospěšné stravování podle TCM doporučuji další studium detailnějších knih (kupř. Petr Hoffmann: Od pramene čínské medicíny), vyzkoušení diagnostických a konstitučních TCM testů ( Test jin/jang, Test 5 elementů, Test Dobrý jazyk a Diagnostický test Pramínky lemované kamínky) - vše naleznete na www.abcxyzbabinet.cz i dalších doporučení, které tyto webové stránky nabízejí a hlavně experimentování v kuchyni. Při postupně zlepšující se výživě a tím i zdravotním stavu bude každý z Vás lépe cítit energie, jenž mu jednotlivé potraviny a jídla dodávají a přispívají tak k všeobecné pohodě a tedy i pocitu zdraví.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.