Cranberries, americké brusinky jsou zářivě červené plody velikost oliv, které chutnají po ovoci a jsou známé především díky svému blahodárnému vlivu na zdraví a různorodému využití při přípravě jídel i nápojů.
Cranberries (Vaccinium macrocarpon), americké brusinky pocházejí ze Severní Ameriky. Za své jméno vděčí Cranberries prvním evropským osadníkům, kteří přistáli s lodí Mayflower roku 1620 u břehů Nové Anglie. Plody je zde naučili znát Indiáni. Protože výrazné květy připomínaly hlavičku a krk ptáka jeřába („crane“), dostaly americké brusinky jméno „Crane berry" (jeřábí bobule), což bylo později zkráceno na Cranberry.
Období pěstování a sklizně
Cranberries, americkým brusinkám prospívá kyselá horská rašelinná půda. Plody visí na malých keřících, z nichž některé jsou více než 100 let staré. Rostou v nepropustném podloží, v takzvaných „bogs“ či „marshes“, jakýchsi lůžkách, která jsou vyplněna pískem, štěrkem, jílem nebo rašelinou. V květnu se rozvíjejí na poléhavých brusinkových keřících nové lístky. Od června se rozevírají bílé květy. Po odkvětu se ukazují drobounké zelené kuličky, které dozrávají. Plné zralosti brusinky dosahují v září a říjnu. Poté se lístky zbarvují do tmavočervena a začíná období klidu. Od poloviny září do začátku listopadu sklízejí farmáři zralé Cranberries. Existují dva obecně rozšířené postupy.
Suchá sklizeň
Farmáři používají malé sklízecí stroje, které se podobají sekačkám s rotujícími hráběmi, které očesávají bobule přímo z větviček. Plody vypadávají z dopravního pásu a hromadí se v kontejneru. Ručně přebírané putují čerstvé na americký trh nebo jsou určeny pro export.
Mokrá sklizeň
Cranberries na vodě plavou, protože každá bobule obsahují vzduchové komůrky. Farmáři toho využívají při sklizni – zaplavují svá pole vodou a s pomocí strojů očesávají bobule z keříků. Jedná se opravdu o pestrobarevné představení: na podzim zdobí malá i rozlehlá „červená“ moře krajinu na severu Spojených států. Ještě v průběhu sklizně jsou Cranberries odsávány do zásobníku, vykládány přes běžící pás do nákladních automobilů a převáženy do závodů k dalšímu zpracování. Touto metodou je sklízeno 95 % veškerých amerických brusinek.
Blahodárný vliv na zdraví
Pro původní americké obyvatelstvo byly brusinky lékem a zároveň potravinou. Už před 300 lety užívali Indiáni bobule k hojení ran a zmírňování bolestí. Dnes jsou brusinky známé díky vlastnostem podporujícím zdraví. Zvlášť je vyzdvihována jejich schopnost předcházet infekcím močových cest, což je způsobeno jejich jedinečným protipřilnavým účinkem.
Protipřilnavý účinek
Cranberries obsahují druhotné rostlinné látky, které mají jednu zvláštní vlastnost: zabraňují bakteriím usazovat se na sliznici. Protipřilnavý účinek proantokyanidu (PAC) přispívá k tomu, že jsou bakterie jednoduše vyplavovány močí a brání tak například vzniku zánětu močového měchýře nebo ledvin.
Ochrana močového měchýře
Každá druhá žena onemocní alespoň jednou v životě zánětem močového měchýře. U mnohých se toto onemocnění opakovaně vrací. Americké brusinky obsahují zahuštěnou tříslovinu, která dokáže zamezit usazování bakterií vyvolávajících záněty močových cest v ledvinách a močovém měchýři. Kdo pije denně brusinkovou šťávu nebo jí plody, může riziko tohoto onemocnění snížit až o 50 %.
Ústní hygiena
Cranberries posilují dásně. Bobule obsahují účinné látky snižující počet bakterií v ústní dutině. Na zubech a v mezerách mezi nimi se vytváří méně zubního plaku, který je pokládán za hlavní příčinu vzniku paradontózy a zubního kazu.
Zdravější žaludek
Látky obsažené v Cranberries zpevňují stěny žaludeční sliznice a zabraňují bakteriím Helicobacter pylori, aby se zde usidlovaly. Tyto bakterie jsou příčinou poškození žaludečních stěn a zvyšují riziko rakoviny žaludku.
Vliv na srdce
Cranberries obsahují flavonoidy a polyfenol. Tyto druhotné rostlinné látky zabraňují oxidaci způsobenou „zlým“ LDL cholesterolem a starají se tak o zdravý chod srdce.
Proti stárnutí
Cranberries patří mezi plody s vysokým obsahem antioxidantů. Jsou tak jasnou jedničkou v boji proti předčasnému stárnutí. Bioaktivní látky ochraňují buňky před volnými radikály způsobujícími nejen stárnutí, ale i cukrovku, aterosklerózu, revmatická onemocnění či rakovinu.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.