Zajít do baru na drink nemusí a už dlouho v českých podmínkách neznamená jít se opít pivem. Šíře portfolia alkoholických nápojů dnes uspokojí jazýček nejednoho labužníka a to platí i o segmentu tequil. Přestože mezi tequilami můžeme narazit na skutečné poklady, znalost konzumentů se omezuje pouze na „zlatou“ a „stříbrnou“. Jaké druhy tequily tedy můžeme v českých barech objevit, ochutnat a případně i namixovat do drinků?
Tequila je jedním z mexických národních nápojů, na který mohou být Mexičané skutečně hrdí. Aby mohla nést toto označení, musí být vyrobena v Mexiku, přesněji ve státě Jalisco nebo části států Nayarit, Tamaulipas, Michoacán a Guanajuato a obsahovat minimálně 51 % šťávy z Agave Tequilana Weber Azul (nejedná se o kaktus, ale sukulent, v Mexiku označovaný jako Blue Agave nebo také Maguey).
Šťáva z agáve je oblíbená odjakživa, dříve sloužil nápoj vznikající při jejím kvašení – pulque - k obohacení stravy venkovanů. Obsahuje totiž celou řadu bílkovin, uhlovodíků a vitamínů. Nicméně i ten obsahuje alkohol, a tak je potřeba jej konzumovat opatrně.
Výroba je předepsaná a její dodržování je kontrolováno
Základem pro výrobu tequily je Agave Tequiliana Weber Azul, její chuť ale ovlivňuje také místo, kde rostlina vyrostla, její stáří, výrobní proces a doba zrání. Agáve se pěstuje na rozsáhlých plantážích, kde zraje sedm až dvanáct let. Sklízejí se pouze zralé sukuly, z nichž Jimador mačetou oseká tuhé listy a obnaží srdce agáve zvané piña podobné velkému ananasu. To se rozčtvrtí, desítky hodin vaří a poté rozdrtí. Do směsi se přidají kvasinky, které přemění cukry na alkohol. Kvašení probíhá podle typu tequily 3 až 5 dní. Následuje dvojitá destilace, jejímž výsledkem je čerstvá tequila typu Blanco, pokud se jedná o typ, jenž vyžaduje další zrání, ukládá se nápoj do dřevěných soudků.
I v Čechách je z čeho vybírat…
Pokud zavítáte do baru, nebojte se číšníka zeptat, jakou tequilu mají a jakou by vám doporučil. V zájmu svých vlastních chuťových buněk si vybírejte a ochutnávejte. Tequila může být skvělým požitkem i jako short drink, pokud to s ní nepřeženete a sáhnete po tom správném druhu.
Odpovězte na jednoduchou otázku a vyhrajte krásné ceny!
Nejzákladnější dělení tequil je podle obsahu agáve:
- 100% Agave tequila, k jejíž výrobě byla použita pouze šťáva z modré agáve. Tato tequila bývá na etiketě označována jako „100% de Agave“.
- equila mixto obsahuje minimálně 51 % cukru z modré agáve a ostatní cukry mohou být jiného původu (nejčastěji z cukrové třtiny). Tyto tequily bývají označovány jako „Tequila“.
Pokud zavítáte do baru, měla by vám obsluha nabídnout z tohoto portfolia:
Blanco nebo také Silver, Plata, White
Tequila, která vůbec nezrála, případně zrála maximálně čtyři týdny. Právě proto si zachovává výraznou, ostřejší chuť i aroma čerstvé agáve. Tento nápoj je bezbarvý, proto se označuje také jako „stříbrná tequila“.
Tequila El Jimador Blanco je určena tradicionalistům. Drsnější nápoj s výraznější chutí agáve, který je oblíbenou součástí mixovaných drinků, např. Margarity.
Gold
Vyrábí se z tequily Blanco, je uměle dobarvovaná při výrobě, nejčastěji karamelem (toho by ale neměla obsahovat více než 1 % váhy). Na jejím obalu naleznete označení „Gold“ nebo „Joven abocado“.
Tequila Pepe Lopez se vyznačuje pikantním aroma s prosakujícím charakterem agáve. Čistá chuť s lehkou sladkostí a delikátní tónem agáve má dlouhý, teplý a příjemný konec.
Reposado
Reposado znamená uleželý nebo odpočatý. Tato tequila tak zraje 2 až 11 měsíců v dubových sudech, z nichž získává světle zlatavou barvu a vyváženou chuť i vůni. Na jejím obalu najdete označení „Reposado“.
Tequila Herradura Reposado odpočívá v dubových soudcích 11 měsíců. Pokud ji ochutnáte, cítíte pečené agáve a náznakem vanilky a skořice.
El Jimador Reposado zraje v dubových soudcích 2 měsíce. Po ochutnání ucítíte na jazyku pečené agáve se známkami skořice a dřeva. Vyznačuje se nasládlou chutí.
Añejo a Extra Añejo
Nejkvalitnější a nejvyzrálejší tequily se označují Añejo a Extra Añejo. Nápoj zraje v dubových soudcích o objemu většinou 190, maximálně ale 600 litrů jeden až tři roky. Typická je pro něj tmavší barva, bohaté aroma a plná a komplexní chuť.
Tequila Herradura Añejo – pikantní, plná, olejová. Hned po prvním doušku cítíte pečené agáve, známky vanilky a másla.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.