Babinet.cz  /  Magazín  /  Život a vztahy  /  Tequily na českém trhu aneb co byste měli vědět, než se napijete

Tequily na českém trhu aneb co byste měli vědět, než se napijete

Redakce Babinet

Zajít do baru na drink nemusí a už dlouho v českých podmínkách neznamená jít se opít pivem. Šíře portfolia alkoholických nápojů dnes uspokojí jazýček nejednoho labužníka a to platí i o segmentu tequil. Přestože mezi tequilami můžeme narazit na skutečné poklady, znalost konzumentů se omezuje pouze na „zlatou“ a „stříbrnou“. Jaké druhy tequily tedy můžeme v českých barech objevit, ochutnat a případně i namixovat do drinků?

Tequila je jedním z mexických národních nápojů, na který mohou být Mexičané skutečně hrdí. Aby mohla nést toto označení, musí být vyrobena v Mexiku, přesněji ve státě Jalisco nebo části států Nayarit, Tamaulipas, Michoacán a Guanajuato a obsahovat minimálně 51 % šťávy z Agave Tequilana Weber Azul (nejedná se o kaktus, ale sukulent, v Mexiku označovaný jako Blue Agave nebo také Maguey).

Šťáva z agáve je oblíbená odjakživa, dříve sloužil nápoj vznikající při jejím kvašení – pulque - k obohacení stravy venkovanů. Obsahuje totiž celou řadu bílkovin, uhlovodíků a vitamínů. Nicméně i ten obsahuje alkohol, a tak je potřeba jej konzumovat opatrně.

Výroba je předepsaná a její dodržování je kontrolováno

Základem pro výrobu tequily je Agave Tequiliana Weber Azul, její chuť ale ovlivňuje také místo, kde rostlina vyrostla, její stáří, výrobní proces a doba zrání. Agáve se pěstuje na rozsáhlých plantážích, kde zraje sedm až dvanáct let. Sklízejí se pouze zralé sukuly, z nichž Jimador mačetou oseká tuhé listy a obnaží srdce agáve zvané piña podobné velkému ananasu. To se rozčtvrtí, desítky hodin vaří a poté rozdrtí. Do směsi se přidají kvasinky, které přemění cukry na alkohol. Kvašení probíhá podle typu tequily 3 až 5 dní. Následuje dvojitá destilace, jejímž výsledkem je čerstvá tequila typu Blanco, pokud se jedná o typ, jenž vyžaduje další zrání, ukládá se nápoj do dřevěných soudků.

I v Čechách je z čeho vybírat…

Pokud zavítáte do baru, nebojte se číšníka zeptat, jakou tequilu mají a jakou by vám doporučil. V zájmu svých vlastních chuťových buněk si vybírejte a ochutnávejte. Tequila může být skvělým požitkem i jako short drink, pokud to s ní nepřeženete a sáhnete po tom správném druhu.

Odpovězte na jednoduchou otázku a vyhrajte krásné ceny!

Nejzákladnější dělení tequil je podle obsahu agáve:

- 100% Agave tequila, k jejíž výrobě byla použita pouze šťáva z modré agáve. Tato tequila bývá na etiketě označována jako „100% de Agave“.

- equila mixto obsahuje minimálně 51 % cukru z modré agáve a ostatní cukry mohou být jiného původu (nejčastěji z cukrové třtiny). Tyto tequily bývají označovány jako „Tequila“.

Pokud zavítáte do baru, měla by vám obsluha nabídnout z tohoto portfolia:

Blanco nebo také Silver, Plata, White

Tequila, která vůbec nezrála, případně zrála maximálně čtyři týdny. Právě proto si zachovává výraznou, ostřejší chuť i aroma čerstvé agáve. Tento nápoj je bezbarvý, proto se označuje také jako „stříbrná tequila“.

Tequila El Jimador Blanco je určena tradicionalistům. Drsnější nápoj s výraznější chutí agáve, který je oblíbenou součástí mixovaných drinků, např. Margarity.

Gold

Vyrábí se z tequily Blanco, je uměle dobarvovaná při výrobě, nejčastěji karamelem (toho by ale neměla obsahovat více než 1 % váhy). Na jejím obalu naleznete označení „Gold“ nebo „Joven abocado“.

Tequila Pepe Lopez se vyznačuje pikantním aroma s prosakujícím charakterem agáve. Čistá chuť s lehkou sladkostí a delikátní tónem agáve má dlouhý, teplý a příjemný konec.

Reposado

Reposado znamená uleželý nebo odpočatý. Tato tequila tak zraje 2 až 11 měsíců v dubových sudech, z nichž získává světle zlatavou barvu a vyváženou chuť i vůni. Na jejím obalu najdete označení „Reposado“.

Tequila Herradura Reposado odpočívá v dubových soudcích 11 měsíců. Pokud ji ochutnáte, cítíte pečené agáve a náznakem vanilky a skořice.

El Jimador Reposado zraje v dubových soudcích 2 měsíce. Po ochutnání ucítíte na jazyku pečené agáve se známkami skořice a dřeva. Vyznačuje se nasládlou chutí.

Añejo a Extra Añejo

Nejkvalitnější a nejvyzrálejší tequily se označují Añejo a Extra Añejo. Nápoj zraje v dubových soudcích o objemu většinou 190, maximálně ale 600 litrů jeden až tři roky. Typická je pro něj tmavší barva, bohaté aroma a plná a komplexní chuť.

Tequila Herradura Añejo – pikantní, plná, olejová. Hned po prvním doušku cítíte pečené agáve, známky vanilky a másla.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz