Znáte někoho, kdo má oslabenou imunitu?
Léta se vědci po celém světě zabývají tím, jak posílit imunitu oslabeného lidského organismu a co lidem nabídnout po chřipkovém období a to šetrně, efektivně, bez zbytečného použití uměle vytvořených chemických přípravků. Stačil nápad českého včelaře a na světě je nová vysoce léčivá a k tomu i chutná potravina.
Již několik tisíciletí jsou známy zejména v Číně a Japonsku léčivé vlastnosti hub Shitake a Maitake, jejichž obdoba pod názvem Hlíva ústřičná roste nebo se pěstuje v evropských zemích. Její účinek se projevuje ve významné podpoře a stimulaci imunitního systému. V šedesátých letech minulého století se vědci Harvardské a Tulandské univerzity ve Spojených státech amerických začali zabývat příčinami pozitivního vlivu těchto hub a zjistili, že podstatou je přítomnost a účinek Beta 1,3-D-glukanu, zkráceně beta-glukanu.
Klinicky se prokázalo, že beta-glukan aktivuje v lidském organismu imunitní obranu proti virům, napomáhá rozpoznat zmutované a rakovinové buňky, aktivuje makrofágy, aby byly schopné zachytávat buňky poškozené rentgenovými paprsky, ultrafialovými paprsky ze slunečního záření, mobilních telefonů i monitorů, regeneruje tkáně a v neposlední řadě přirozeně posiluje organismus.
Makrofágy jsou buňky, které neustále kolují všemi orgány s jediným cílem, najít a zničit všechno cizí. Tvoří tak jakousi armádu, neustále připravenou k zásahu, a hrají klíčovou roli u obranných reakcí lidského těla při napadení choroboplodnými zárodky. Pracují v první linii v neustálé bitvě o zdraví, jíž vede imunitní systém s viry, bakteriemi a toxiny. Makrofágy však nejsou všemocné, potřebují pomoc zvenčí, neboť dochází k jejich vyčerpání. Oslabeny nedokáží přívalu choroboplodných zárodků dostatečně čelit. Za těchto okolností je schopnost organismu zvládnout vlastními silami traumatický stav nedostatečná a musí být posílena z vnějšku něčím, co zabrání přechodu zánětu do bakteriální sepse.
Účinek beta-glukanu se v těle projevuje na různých úrovních. Makrofágy jsou po vazbě na beta-glukan jakoby polité živou vodou. V laboratorních testech byla oproti klidovému stavu naměřena jejich v průměru až o 130 procent vyšší aktivita.
Dlouholeté zkoumání, které mělo vyřešit, jak v ideální formě dostávat beta-glukan do těla, aby se v něm udržel v potřebném množství, stále nenacházelo řešení. "Před časem můj otec, který je v důchodu, přišel pro radu do ordinace českého předního onkologa a bývalého pracovníka Akademie věd primáře Miroslava Pekárka. Vyslechl přednášku o beta-glukanu, doporučení jeho užívání a protože už čtyřicet let včelaří a zná vlastnosti medu, zeptal se lékaře, proč látku nezkusí smíchat s medem. Ukázalo se, že právě včelí med je ideálním produktem, ve kterém může být beta-glukan vstřebán do lidského organismu. Sám uznávaný specialista se divil, jak jednoduchá může být odpověď, se kterou si přední akademici lámali hlavu několik let," Díky nápadu jeho otce, který žije v Sedloňově v Orlických horách, vznikla na evropském trhu zcela nová patentovaná potravina určená pro zvláštní výživu s vysoce léčebnými účinky s názvem Apiglukan. Od začátku roku se jako horká novinka začíná prodávat ve většině lékáren v České republice a připravuje se její vývoz i do ciziny. Pro osoby se sníženou imunitou, oslabeným organismem, lidi trpící záněty, zvýšenou hladinou cholesterolu a jako onkologická prevence je nový produkt příslibem zlepšení jejich zdravotního stavu. Má chuť, vůni i konzistenci medu, a tak si jím lze osladit čaj nebo ho namazat na chleba.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.