Bez koření to prostě dnes v kuchyni nejde. To ví každá z nás. U každého z druhu koření najdete rovněž jednoduchý recept, který je typický pro uvedené koření.
2) BOBKOVÝ LIST
Bobkový list (list vavřínu) je proslulý jako součást tradiční směsi koření zvané bouquet garni,
která je známá především ve Francii. Samotný bobkový list je obvyklým kořením do polévek, pokrmů z jednoho hrnce i omáček, přidává se při pečení nebo dušení k rybám, masu i drůbeži.
Je nezbytný do marinád a nálevů ke sterilování zeleniny a hub.Využívá se také při přípravě paštik z drůbežích a vepřových jater.
Recept: Bouquet garni
Kromě bobkového listu je součástí bouquet garni také petrželka, majoránka a tymián,někdy i celerová nať. Čerstvé bylinky svázané do zabaleného svazečku vložíme do hrnce s připravovaným pokrmem, například do polévky, omáčky nebo do dušeného masa. Malé lístečky se varem uvolní a svázané prázdné stvoly a celý bobkový list nakonec vyjmeme. Sušený bouquet garni se také drtí a směs se přidává k pokrmu na začátku vaření.
3) PAŽITKA
Najemno nakrájená pažitka vylepší nejen chuť, ale i vzhled všech druhů salátů,vaječných jídel,
krémových sýrů, pomazánek, pikantních omáček, majonéz a polévek. Tradiční koření klasických omelet je směs nakrájené pažitky, petrželky, estragonu a kerblíku.
Léčivé účinky pažitky - obsahuje vápník, fosfor a železo. Je to pochutinová zelenina, kterou je nejlépe konzumovat v syrovém stavu. Má vysoký obsah vitamínů ( A, B1,B2, a C ). Podporuje chuť k jídlu a trávení. Říká se, že také pomáhá snížit krevní tlak. Skladování pažitky - kratší dobu v ledničce, delší dobu v mrazničce nebo v podobě
bylinkového másla. Uchování chuti - charakteristická příjemně štiplavá chuť pažitky mizí dlouhým varem. Proto ji přidáváme až ke konci varu nebo ji raději vůbec nevaříme.
4) KORIANDR
Nať koriandru má svéráznou pronikavou vůni.Je známá také jako čínská petržel a patřído stejné skupiny jako petrželka, mrkev, kopr a fenykl. Nakrájené lístečky přidáváme (velmi opatrně) k drůbežímu nebo skopovému masu a do zeleninových jídel. Koriandrem se ochucují i octy a oleje.
Recept: RYBÍ ŠPÍZ S KORIANDREM A SALÁTEM
příprava - 10 minut
tepelná úprava - 10 minut
Na špízy potřebujeme:
1 kg bílého rybího masa
2 lžičky mletého zázvoru
3 prolisované stroužky česneku
1/2 lžička mletého čili
3 lžíce citrónové šťávy
1 hrnek bílého jogurtu
2 lžíce hladké mouky
sůl
1. Rybí maso nakrájíme na kostky a dáme na mělkou mísu. V jogurtu dobře promícháme zbylé suroviny a potřeme jimi rybí kousky. Přikryjeme a necháme v chladu nejméně 30 minut odležet.
2. Kousky ryby opatrně napícháme na špejle asi po 4 - 5 kostkách. Grilujeme za občasného
obracení asi 10 minut.
SALÁT
2 mrkve
2 salátové okurky
10 hráškových lusků
1 červená paprika
sůl
Vše nakrájíme na malé kousky a promícháme. Osolíme, popřípadě podle fantazie dochutíme.
Salát podáváme chlazený.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.