Ano, vím, že pravý význam slova advent se spíš přimyká ke slovu příchod. Jenomže žijeme v době, která nám namixovala koktejl oslabené náboženské tradice, intenzivní reklamy a Ježíška, který se namočil do komplotu s internacionálním dědou Santa Klausem. Navíc tenhle koktejl naše diskutovaná moderní doba završila pořádnou dávkou nutkavých pocitů, že toho musíme hodně stihnout. Odpočítávání je proto na místě, a to i přes to, že někdo počítá dny do Vánoc samou nedočkavostí, zatímco jiný obrací listy v kalendáři s hrůzou v očích, co všechno ještě musí stihnout.
Proto si rok co rok opakuji, že advent je doba čekání, kterou bychom si měli užít se vším všudy, co k ní patří, ovšem s výjimkou nákupních tlačenic.
Všechny zásadní vánoční přípravy proto musí být u mě doma hotovy do začátku prosince. Pak už zbývá jen to příjemnější. Nejprve je třeba za nehlídaným plotem ukořistit třešňovou větvičku, abychom ji pak po zbytek adventu mohli slovně popohánět k rozkvetení nebo brzdit v předčasném pučení. Občas upečeme hromádku cukroví a rozdělíme ji na dvě poloviny. Jednu sníme hned, druhou schováme pro slavnostní dny. Slepujeme s dětmi křivolaké perníkové chaloupky. Těšíme se, až zazvoní telefonicky objednaný Mikuláš na svoji placenou návštěvu, kontrolujeme tajně po večerech dopisy pro Ježíška a srovnáváme je se seznamem pořízených dárků, a v předvečer Štědrého dne je dlouho do noci s mužem zamotáváme do rozměrově nepasujících papírů s veselými motivy dovádějících sobů.
Advent je doba čekání, která si navíc žádá sladké vůně, sladké chuti, sladké přísliby, a to všechno pokud možno plnými doušky. Rozmazlujte se a užívejte si předčasně setmělé večery za zdmi slavnostně osvíceného domova, s hrnkem něčeho teplého v ruce, s dětmi nadšenými z hrátek s těstem a z vytváření cukroví nejroztodivnějších tvarů, a den za dnem si přidělujte malé porce toho, co jste si chtěli šetřit až na Štědrý den. Nechte Vánoce, aby začaly s první koledou, první ozdobou a první větvičkou.
A jestli pořádně nevíte, jak na to, zalistujte novinkou Jany Florentýny Zatloukalové, autorky Kuchařky pro dceru, která už pomohla najít cestu do kuchyně mnoha kuchařkám–začátečnicím. Ve Vánoční Kuchařce pro dceru najdete vše, co budete během adventu, vánočních svátků, na Silvestra i na Nový rok potřebovat. Recepty pro dlouhé adventní večery, cukroví, slavnostní menu i chuťovky pro přátele a návštěvy, navíc i rady, jak si práci zorganizovat, abyste si svátky mohla užít v pohodě spolu s ostatními.
Pro tu pravou vánoční náladu si k listování knížkou uvařte lahodnou horkou čokoládu. Koukejte si letošní Vánoce pořádně užít a neodkládejte to už ani jeden jediný den!
Horká čokoláda, se kterou se nejlépe plánují vánoční přípravy
na 8 malých, ale velmi sytých porcí
Němečtí vědci prý potvrdili to, co milovníci čokolády už stejně dlouho věděli: tahle pochoutka je pro lidské tělo přínosem. Obsahuje více antioxidantů než červené víno a umí vyvolat stejné pocity štěstí, jako prožívají zamilovaní. Má protistresové účinky, pomáhá proti kašli a bolestem hlavy, dokonce prý posiluje cévní stěny.
Až si vy sami budete chtít na čokoládě pochutnat, vyberte si takovou, která má zhruba 70 % kakaové hmoty (zapátrejte mezi informacemi na obalu) a neobsahuje žádné přidané rostlinné tuky (viz tamtéž). Taková čokoláda vám dá možnost ji poznat blíž. Když budete chtít, můžete v ní najít tóny hořké, sladké i kyselé. Co plantáž a rok sklizně, to jiná kombinace. Nepříjemně hořkými, příliš kyselými, přeslazenými a uměle dotučněnými vzorky se už nenechte nikdy nachytat. O tom svět čokolády opravdu není.
Když se pak v ochutnávání různých vzorků stanete mistři a strhnete s sebou celé své okolí, uvařte si malý šálek opravdové horké čokolády, tmavé a husté jak bezměsíčná noc a hebké jako samet. Následující recept jsem získala od pana Hlavy, který provozuje svoji čokoládovnu v Jihlavě. Až si tuhle horkou čokoládu uvaříte, zjistíte, že čokoláda má ještě další dimenze, které přivozují závrať a zjednodušují pohled na všechny problémy světa.
150 g čokolády s obsahem kakaa nad 60 %
250 ml mléka
1 zarovnaná lžička solamylu
1. V nádobě s dvojitým dnem rozehřejte čokoládu na teplou přibližně 50 °C. Ve druhé nádobě přiveďte k varu mléko a tím za stálého míchání zalijte rozehřátou čokoládu.
2. V malé trošce vody rozpusťte solamyl, přidejte k čokoládě na zahuštění a neustále přitom promíchávejte, dokud se čokoláda a mléko nespojí do husté směsi.
3. Jakmile vás tato základní verze začne trochu nudit, zkuste jí dodat švih pálivými papričkami. Nejprve do mléka přidejte jednu malou sušenou čili papričku, přiveďte k varu a odstavte. Až mléko zchladne na teplotu kolem 50 °C, přes cedník ho přilijte k rozehřáté čokoládě, jak je uvedeno v předchozím postupu. Jindy zase můžete zkusit drcenou vanilku nebo kousek skořice.
Jana Florentýna Zatloukalová: Vánoční Kuchařka pro dceru
Pevná vazba, 160 stran, 299 Kč
Vydalo nakladatelství Smart Press
www.smartpress.cz
Milé dámy, odpovězte správně na soutěžní otázku a 2 z vás vyhrají Vánoční kuchařka pro dceru!
Soutěž začíná 10.12. a trvá do 17.12.2008. Všeobecná soutěžní pravidla naleznete ZDE
GRATULUJEME!!
Martin Kellner - Praha, Michaela Kvasnicová - Milovice
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.