Doba chřipek nás opět začíná ohrožovat, a tak je nejvyšší čas začít věnovat našemu jídelníčku dostatečnou pozornost, hlavně co týče potravin s přirozeným zdrojem vitamínů. Mezi ně patří jednoznačně ovoce. Dopřejte si proto šťavnaté ovoce z jihovýchodního Španělska, které je k dostání pouze dva měsíce v roce – přibližně od poloviny října do poloviny prosince. Vypadá jako oranžové rajče, voní po vanilce a chutná jako kombinace žlutého melounu, broskve a hrušky, je to Kaki Persimon.
Kaki představuje významný zdroj různých vitamínů, mezi něž se zahrnují thiamin, riboflavin, niacin, vitamín C (v základě ve slupce, která se obvykle nekonzumuje) a vitamín A, velmi důležité a nezbytné pro nejrůznější funkce organismu. Ale bez pochyb se v největším množství vyskytuje vitamín A, v němž kaki vyniká vůči jinému ovoci.
Kaki Persimon posiluje imunitní systém a metabolismus, pomáhá při stresu, nervozitě a únavě, zmírňuje svalové potíže a má příznivý účinek i při srdečních problémech. Mimoto přispívá ke zdraví a pevnosti kostí. Díky vysokému obsahu vlákniny a kombinovaných fenolů je ideálním doplňkem diet při onemocnění tepen, funguje jako prevence sklerózy a doporučuje se také lidem s nemocnými játry
a ledvinami.
Kaki by rozhodně nemělo chybět v jídelníčku těhotných žen, neboť vitamín A napomáhá zdravému embryonálnímu vývoji dítěte. Jako ozvláštnění jídelníčku ho uvítají i malé děti, u nichž pektiny obsažené v dužnině pomáhají regulovat funkci střev.
Pakliže nechcete Kaki Persimon ochutnat jen tak čerstvé – nakrájené na plátky, vyzkoušejte pár netradičních receptů z tohoto netradičního ovoce!
Kaki Persimon – překvapení
Přísady:
4 ks kaki Persimonu
3 lžíce meruňkové marmelády
2 plátky neochucené želatiny
našlehaná smetana
likér podle chuti
Příprava:
Odkrojíme „čepičku” kaki Persimonu a kaki opatrně vydlabeme, nesmíme ho roztrhnout.
Dužinu vymačkáme přes cedník, přidáme marmeládu, trochu likéru a 2 plátky želatiny, kterou jsme předtím namočili ve studené vodě.
Dáme směs vařit a mícháme, než nám vznikne želatina. Necháme vychladnout a poté naplníme směsí ovoce. Dáme ztuhnout do ledničky.
Na každém kousku naplněného ovoce vytvoříme „korunku” ze šlehačky
a ozdobíme karamelizovaným kaki Persimonem.
Kytička z karamelu plněná pěnou (mousse) z kaki Persimonu
Přísady:
Na kytičku:
100 g mouky
100 g másla
200 g cukru
2 vaječné bílky
Na pěnu (mousse):
¼ litru smetany
2 ks kaki Persimonu
100 g moučkového cukru
Příprava:
Ušleháme bílky a přidáme máslo, cukr a nakonec mouku, dobře zamícháme. Na plech dáme malé porce vzniklého krému, které uhladíme lžičkou, až vznikne tenká vrstva. Uděláme takto 8 větších placiček, které dáme péct do trouby na střední teplotu, než zezlatoví. Jakmile jsou hotové, vyjmeme z trouby, a ještě než vychladnou, vytvarujeme kytičku, pomoci nám může sklenička, kolem které těsto modelujeme.
Pěnu vyrobíme tak, že rozmačkáme kaki Persimon, smícháme se smetanou, kterou jsme předtím smíchali se 100 g cukru. Touto směsí naplníme kytičku.
Způsob podávání:
Pěnu ozdobíme malými kuličkami krystalizovaného kaki Persimonu, malinami a kouskem čokolády. Pokapeme medem a ozdobíme plátky máty.
Kachní prsa s karamelizovaným kaki Persimonem a křehkými plátky česneku
Přísady:
2 kachní prsa – každé 400 g
2 ks kaki Persimonu
300 ml šťávy z kachny
100 ml octa z malin
100 ml likéru z pomerančů
200 g cukru
1 lžička másla
1 svazek čerstvého česneku
Příprava:
Očistíme kachní prsa, odstraníme přebytečný tuk a nařízneme ve tvaru kosočtverce tam, kde je tuk, ale tak, abychom neřízli do masa. Uchováme v pokojové teplotě.
Omáčka: Vložíme do hrnce 100 g cukru a ocet a necháme vařit, než začne karamelizovat. Přidáme pomerančový likér a necháme odpařit alkohol. Vmícháme šťávu z kachny a povaříme.
Oloupeme kaki Persimon a nakrájíme na silnější plátky. Na pánvi rozpustíme máslo spolu se zbylým cukrem a s kaki. Vaříme, dokud nezkaramelizuje po obou stranách.
Očistíme česnek a spaříme ho ve slané vodě. Scedíme a opečeme na pánvi s trochou oleje a soli.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.