Babinet.cz  /  Magazín  /  Zdraví  /  Trávení bez potíží: Konec problémům s pálením žáhy

Trávení bez potíží: Konec problémům s pálením žáhy

Redakce Babinet

V lidském těle se toho odehrává opravdu mnoho. Skoro se snad ani nemůžeme divit, když něco „nefunguje“. Snad každý měl někdy v životě problémy s trávením, zažil pálení žáhy či na vlastní kůži poznal nepříjemné pocity v žaludku. Je dobré proto vědět, že i proti těmto zdravotním neduhům existuje účinný bojovník.

Jídlo patří k základním lidským instinktům a také si ho mnozí z nás umí náležitě užít. Ovšem samotné trávení je dosti složitý proces. Každé pozřené sousto musí být rozloženo na jednotlivé živiny, které se následně štěpí na menší a jednodušší částice. Ty se poté vstřebávají stěnou tenkého střeva, aby se nakonec dostaly do krevního oběhu.

Může se však stát, že dojde k poruchám, které jsou způsobeny návratem žaludečních šťáv do jícnu, brániční kýlou, zánětem jícnu apod. K nejčastějším potížím tohoto druhu patří pálení žáhy, tzv. pyróza.

Příčin pálení žáhy může být celá řada. Může se například jednat pouze o dietní chybu (čerstvé pečivo, čokoláda, mák, máta, cibule, česnek, cola a mnoho dalších), ale k zmíněným nepříjemnostem pomáhá i kouření a obezita. Častěji se pálení žáhy díky hormonálním a mechanickým vlivům objevuje v těhotenství. Důvodem těchto nepříjemných pocitů může být ovšem také porucha jícnového svěrače.

Při trávení potravy se v žaludku, který je chráněn ochrannou sliznicí, tvoří více než litr kyseliny solné denně. Dostane-li se kyselina zpět do jícnu, který ochrannou sliznici nemá, vznikají palčivé pocity – pálení žáhy. Vedle žaludeční kyseliny (kyseliny chlorovodíkové) se na vyvolání obtíží podílejí i další vlastnosti žaludečního obsahu, jako je například koncentrace žlučových kyselin, pepsinu a enzymů slinivky břišní. Kromě těchto agresivních faktorů je významná i individuální citlivost každého pacienta.

Mezi příznaky poruch trávení patří palčivé pocity za hrudní kostí trvající od několika minut do několika hodin, palčivý pocit v hrdle, bolesti v břiše, nepříjemné pocity v žaludku či nauzea až zvracení. Nejsou to v žádném případě příznaky příjemné. Proto hledáme vždy co možná nejúčinnější a co nejdéle trvající pomoc.

Lék Gaviscon po požití reaguje s žaludeční kyselinou a vytváří gelovou ochrannou vrstvu. Ta pak plave na povrchu obsahu žaludku a brání návratu žaludečních šťáv do jícnu. Gelová vrstva tedy udržuje kyselý obsah žaludku mimo jícen a tím dochází k úlevě. Úleva přichází skutečně rychle – do několika minut, navíc Gaviscon působí dlouhodobě, účinek trvá více než 4 hodiny. Vytvořená gelová vrstva žaludek opouští až po úplném vyprázdnění, v dvanáctníku je rozpuštěna a nestrávená vyloučena stolicí.

Gaviscon jako jediný na trhu zabraňuje vniknutí agresivního žaludečního obsahu do jícnu (kyseliny chlorovodíkové, ale i dalších agresivních látek jako žlučových kyselin, pepsinu a enzymu slinivky břišní) a zabraňuje tak pálení žáhy a poškození jícnové sliznice.

Dá se kombinovat s jinými léky, je dobře snášen a můžou jej užívat těhotné ženy, děti i senioři.

Pokud tedy míváte problémy s trávením, můžete se jich rychle a dlouhodobě zbavit. Stačí jen vědět, jak na to. Gaviscon pořídíte v lékárnách 200 ml za Kč 79,- a 300 ml za Kč 99,-.

Přípravek Gaviscon Liquid Peppermint není vázán na lékařský předpis. Pozorně si přečtěte poučení o správném používání léku obsažené v příbalové informaci. O používání léku a případných rizicích se poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Lék k vnitřnímu užití.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz