Babinet.cz  /  Magazín  /  Dům a zahrada  /  Novinka na trhu: Nescafé v retro plechovce!

Novinka na trhu: Nescafé v retro plechovce!

Redakce Babinet

Na trhu je po otevření hranic a zejména po vstupu do EU celá řada výrobků pod značkou NESCAFÉ. Podstatnou část z nich uvádí na trh společnost Nestlé Česko/Nestlé Slovensko. Některé výrobky NESCAFÉ jsou však – i když v omezeném rozsahu - dováženy na náš trh z jiných zemí. V některých případech se proto stává, že výrobek, určený původně pro spotřebitele v jiné zemi, má odlišnou chuť, resp. recepturu. Přitom jde o výrobek značky NESCAFÉ od společnosti Nestlé. Je proto důležité si uvědomit, že každý výrobce kávy NESCAFÉ dodává na konkrétní trh recepturu, upravenou podle požadavků tamějších spotřebitelů. Různé národy očekávají různé chutě kávy. Některým vyhovuje víc hořká, což způsobuje převaha Robusty. Češi a Slováci například dávají přednost jemnějším tónům a určitému podílu druhu Arabica. Pokud je tedy na etiketě výrobku NESCAFÉ český a slovenský text, je zřejmé, že výrobek splňuje spíše chuťové požadavky českého a slovenského trhu. Značka NESCAFÉ je přitom vždy známkou a zároveň garantem kvality.

Od 1. dubna nabízeno nové NESCAFÉ Classic

v retro plechovce, ve které bude s výraznější chutí – doporučená cena na regále tohoto balení bude 99,90Kč.

Doporučená cena NESCAFÉ Classic s výraznější chutí ve sklenici bude stejná jako je nynější cena NESCAFÉ Classic pro 100g 79,90Kč, pro 200g 129Kč.

Jak se vyrábí rozpustná káva?

Káva roste na malých věčně zelených stromech na plantážích v Jižní a Střední Americe, Africe a Asii. Z více než 60 existujících druhů jsou pro výrobní účely využívány primárně dva druhy kávy – Arabica a Robusta. Káva Arabica se pěstuje ve vyšších nadmořských výškách, je tedy náročná na zpracování. Obsahuje přibližně 2x méně kofeinu a její chuť je jemnější a šťavnatější v porovnání s kávou Robusta, která je pěstována v nižších nadmořských výškách a vyžaduje méně náročnou péči. Robusta je také méně náchylná k chorobám.

Kávovník roste až čtyři roky než začne produkovat plody. Dalších devět měsíců plody dozrávají v červené kávové „třešně“. Káva se sbírá většinou ručně a pečlivě se vybírají jen zralé bobule – každá z nich obsahuje dvě zrnka kávy. Kávové bobule se musejí po sběru vysušit a připravit na pražení. Existují dva způsoby sušení kávových bobulí:

A. suchá – čerstvě natrhané červené bobule jsou sušeny na speciálních podložkách dva až tři týdny na přímém slunci

B. mokrá metoda – pro odstranění vnější dužniny se používá stroj, vznikne slisovaná káva, která se fermentuje a namáčí, aby se odstranily poslední zbytky dužniny. Slisovaná káva se oloupe – bobule, které ještě nemají kávovou chuť ani aroma, mají v tomto stadiu zelené zabarvení.

Jakmile se zelené bobule upraží, rozvoní se svou typickou vůní. Podle druhu vybraného přístroje a výběru chuti se zelené bobule praží při teplotách 180°C až 240°C po dobu 3 až 12 minut. Tato počáteční etapa zpracování suroviny je společná pro obě kávy – mletou i rozpustnou. Další způsob přípravy se již liší.

Pro výrobu rozpustné kávy se čerstvá pražená kávová zrna bez jakýchkoli chemických příměsí semelou na hrubé částečky, které se louhují v horké vodě pod vysokým tlakem. Vznikne tak vysoce koncentrovaný kávový „likér“, který se dále suší a to dvěma rozdílnými metodami – sprejováním nebo vymražováním. Sušení je významný proces na cestě za kvalitní rozpustnou kávou, protože zásadně ovlivňuje výslednou chuť a aroma kávy.

Při sprejovaném sušení je koncentrovaný „likér“ rozprášen do podoby drobných kapének unášených proudem horkého vzduchu uvnitř věže rozprašovače. Voda se z každé kapénky odpaří a zbude částečka sušeného kávového koncentrátu. Při sušení vymražováním se nejprve kávový „likér“ zmrazí při teplotě -40°C a poté rozemele. V této podobě se dopraví do vakuové komory, kde se při nízkém tlaku ledové částečky přemění na vodní páru, aniž roztají (tzv. sublimace ledu). Tento způsob výroby je sice náročnější a zdlouhavější, ale extrémně šetrný. Díky němu se tak uchovávají kávové vlastnosti produktu v nejvyšší možné kvalitě.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz