Babinet.cz  /  Magazín  /  Život a vztahy  /  Pražský tučný čtvrtek

Pražský tučný čtvrtek

Redakce Babinet

Na první masopustní svátek – TUČNÝ ČTVRTEK, který letos připadá na 31. ledna, organizuje internetový server PragueOut.cz, opulentní hostinu napříč celou Prahou.

V jediný den zařadí více než 40 pražských restaurací na menu vydatné jídlo nebo nějakou kulinářskou rafinovanost. Na tučný čtvrtek si má každý dopřát tolik piva a mastného jídla, co snese, aby měl ve zbývajících dnech roku potřebnou sílu. S našimi restauracemi z vás budou pražští Bivojové.

Věrni tradici oficiálního svátku občerství, jsme oslovili na 40 restaurací, které na TUČNÝ ČTVRTEK připravily hotové lukulské hody. Tučným čtvrtkem začínají masopustní svátky, kdy se na venkově i ve městech pořádají tancovačky, maškarní průvody a „bláznivé dny“. Bohaté hostiny se od středověku pořádají i na královském dvoře a ve městech se vyšší společnost účastní tanečních zábav zvaných reduty.

Stoly bohatých i chudých přetékají masitými pokrmy všeho druhu. Původně se na jídelníčku objevují i jídla ze zvěřiny, pernaté zvěře i skopového, ale v 18. a 19. století převládnou na venkově vepřové hody a zabijačky. K tradičním pokrmům patří vepřová s knedlíkem a zelím a zabijačková jídla, ze kterých dostávají všichni sousedé po výslužce. Jako dezert se podávají šišky s mákem, koblihy na másle, nebo tzv. boží milosti, což je pečivo smažené na sádle a obalené v cukru a vanilce. Před jídlem se hodovníci zahřívají pálenkou a hostinu uzavírají mocnými doušky piva.

Mezi zúčastněnými restauracemi se skvějí nejvyhlášenější podniky, jako restaurant pana Růžičky U Lípy, který letos vyhrál ocenění za nejlepší restauraci v ČR, ale i gruntovní hostince, kde se podle kuchařů „maso žere po celý rok“. Na jejich menu naleznete originální delikatesy, které si kuchaři vymysleli speciálně pro naši akci (a půjde o jejich celosvětovou premiéru) i tradiční pokrmy jako prdelačka a kachna v zelí.

center>

Vedle tradiční české kuchyně, ke které se po hříchu vrací i pražské restaurace, si v rámci tučného čtvrtku můžete vychutnat i regionální obdoby masopustu. Hrabě Kinský pro vás např. připravil alsaskou pochoutku se zelím a hovězím masem a v restauraci Les Moules zase belgickou masopustní polévku z berana. Stačí si jen vybrat, která z pochoutek je vašemu srdci a peněžence nejblíže.

Seznam zúčastněných restaurací:

Pokud není uvedeno jinak budou se pokrmy servírovat po čas oběda od 11 do 15 hodin

Praha 1

Patriot-X (V Celnici 3)

- Polévka z drobů a krup 50,- Kč

- Rosol z vepřové kýty a jater 90,-Kč

- Krvavé jelítko a jitrnička se salátkem ze zelí 115,- Kč nebo Krevní bramboráček se zelím a vepřovými výpečky 135,- Kč nebo Přírodní vepřový řízek s bramborovým salátem se slanečky 145,-Kč nebo Pečená husa 1/4 se zelím a bramborovými knedlíčky 350,- Kč

- Sladké masopustní šišky /jako koblihy/ 1ks 25,-Kč

Po celý den i večer

Století (Karolíny Světlé 21)

- Pečené alsaské zelí s hovězím masem 119,- nebo Skopové maso se švestkami 158,-

Po celý den i večer

U Pinkasů (Jungmannovo nám. 16)

- Mastná ovarová polévka s kroupami

- Opečené zabijačkové jelítko s lepenicí

89,- Kč

Sovovy Mlýny (U Sovových Mlýnů 2)

- Domácí slivovice na zahřátí

- Talíř české zabijačky nebo Tradiční zelná polévka s klobásou

- Vepřová panenka na černém pivu podávaná s restovanou kapustou, bramborovými nočky a žemlovými knedlíčky

- Masopustní koblihy

- Káva a „Boží milosti“

590,- Kč

Po celý den i večer

Café WOW (Kozí 5)

- Pečené husí stehno, knedlík, zelí 249,-Kč nebo Pečené zadní kolínko ze selátka s houbovými spaetzlemi 189,-Kč nebo Kostka kančího bůčku s omáčkou z krve a kroupovým risottem 239,-Kč

Po celý den i večer. Nabídka platí od 31.1 - 3.2

Pálffy Palác (Valdštejnská 14)

- Zapékaný chléb s černými olivami,rajčatovým concassé a mozzarelou

- Grilované sardinky s restovanými piniemi a s prošutovými grissiny

- Pečená královská roláda servírovaná s lilkovou pěnou a pečenými smetanovými brambory

- Ovocné želé máčené v bílé a mléčné čokoládě

1090,- Kč

Po celý den i večer

Staroměstská restaurace (Staroměstské náměstí 19)

- Pečená vepřová kolena se salátem z červeného a bílého zelí, jablkovým křenem a hořčicí 145,- Kč nebo Moravský svatební talíř, červené a bílé zelí, české knedlíky, špekové knedlíky a bramborové knedlíky

- Kynuté švestkové knedlíky, s mákem nebo tvarohem, maštěné máslem 44,- Kč

Po celý den i večer

Vojanův dvůr (U Lužického semináře 21)

- Obložený Vojanův talíř (domácí uzená krkovice, nakládaný utopenec, kachní paštika)

- Carnevalová variace (špikovaná krkovice, grilovaná kachní prsa, pečené selátko servírované se zelím, houskovými a bramborovými knedlíky)

- Posvícenecké koláčky a domácí jablečný závin

Menu Classsic á 360,-Kč

Po celý den i večer

Kavárna Obecní dům (Nám. Republiky 5)

- Pečená kachní prsa, podávaná s červenými vinným zelím a variací houskových a bramborových knedlíků 230,- Kč

Po celý den i večer

Jáma (V Jámě 7)

- Lahodná tlačenka z vepříka Pepy, sypaná sladkou cibulkou a voňavým jihočeským octem,podávaná se skývou měkoučkého chleba 55,-Kč

- Křupavá jitrnička nebo jelítko plné krup a lahody,podávaná se zelím a domácím bramborem s pažitkou 99,-Kč nebo Grilovaný vepřový bok,marinovaný v česnekovo-zázvorové marinádě, pečený dozlatova, podávaný s křenem,hořčicí a pečivem 115,-Kč nebo Sekaná pečená na tále dle receptu krčmářky Blaženy,servírované s pravou nefalšovanou českou lepenicí 95,-Kč

- Ovocné meruňkové knedlíky, tvaroh, máslo a hromada skořicového cukru 93,- Kč

Parnas (Smetanovo nábřeží 2)

- Škvarková pěna se smaženou cibulkou

- Staročeský slepičí caldon s tyrolskými knedlíčky,játrovou zavářkou a sezónní zeleninou 129,-Kč

- Pečená vepřová panenka na kmínu,protýkaná česnekem s vinným hlávkovým zelím, slaninovým chipsem a silným jus, podávaná s bramborákem, houskovým a špekovým knedlíkem se smaženou cibulkou 329,-Kč

- Domácí koblihy smažené na másle se švestkovými povidly,meruňkovou marmeládou,strouhaným tvarohem a zakysanou smetanou 129,-Kč

Zvýhodněná cena celého menu 499,-Kč

Po celý den i večer

Klub Lažanských (Smetanovo nábřeží 2)

Jihočeská restaurace (Smetanovo nábřeží 2)

- Pikantní zelňačka s klobásou

- Jelení guláš s brusinkami a karlovarským knedlíkem

- Domácí zabíjačkový prejt s kysaným zelím a vařeným bramborem

Denní menu 75,- Kč či 79,- Kč

Občanská plovárna (U Plovárny 8)

- Staročeská bramboračka 39,-Kč

- ¼ Pečená husa s červeným zelím, bramborové noky 179,-Kč

- Vepřový bůček na česneku, šťouchané brambory s cibulkou 99,-Kč

- 4ks Smažené koblihy plněné marmeládou 50,-Kč

Menu se podává od 11 do 19 hodin

Les Moules (Pařížská 19/203)

- Masopustní belgická polévka z berana se zeleninou 125,-Kč

- Hovězí žebro ve vinné redukci s vypichovanými brambůrky a zeleninou vařenou v páře 295,-Kč

- Domácí koblihy z waflového těsta s meruňkovou marmeládou 125,-Kč

Po celý den i večer

Cartouche (Bílkova 14)

- Gulášová polévka v rozpečeném chlebu 125,-Kč

- Rožněná kachna plněná zelím, jablky a cibulkou 375,-Kč nebo Vepřová krkovička 345,-Kč

Po celý den i večer

Bar bar (Všehrdova 17)

- Zabijačková polévka

- Vepřový vrabec se zelím a houskovým knedlíkem

menu: 120,-Kč

- Jehněčí kotletky na tymiánu 225,-Kč

U Vladaře (Maltézské nám. 10)

- Domácí terina ze zvěřiny s pomerančem a portskou omáčkou 60,-Kč

- Bažantí esence s celerovými nudličkami a křepelčím vajíčkem 38,-Kč

- Řezy vykostěné domácí kachničky pečené na pomerančích a švestkách, domácí máslové nudle 199,-Kč

- Bramborové šišky s mákem a cukrem, přelité horkým máslem a zdobené mandlovou šlehačkou 57,-Kč

V případě objednání celého MENU platí zvýhodněná cena 333,- na osobu. Od 11:30 – 24:00 hodin

Suterén (Masarykovo nábřeží 26)

- Hříbková polévka 85,-Kč

- Tradiční pečená husa s variací zelí a knedlíků 365,-Kč

- Restovaná kančí panenka se šípkovou omáčkou a bramborovými placičkami 340,-Kč

- Dezert jahelníky s ořechy a švestkami 85,-Kč

Peklo (Strahovské nádvoří 1/132)

- Pečená husa, bílé zelí, houskový knedlík 180,-Kč nebo Pečené koleno s křenem a hořčicí 130,-Kč nebo Jehněčí kýta na rozmarýnu, špenát, brambor 160,-Kč

Všebaráčnická rychta (Tržiště 23)

- Zabijačková s kroupami nebo Selská 28,-Kč

- Ovárek s křenem a hořčicí, pečivo nebo Tmavá a světlá tlačenka s octem a cibulkou, pečivo 45,-Kč

-Jitrničky a jelítka podávaná s lepenicí nebo Zabijačkový gulášek v chlebovém bochánku nebo Vepřový vrabec se zelím, nebo špenátem a variací knedlíků nebo Vepřové řízečky smažené na sádle s bramborem a kyselou okurkou nebo Vepřová pečínka podávaná v pekáčku se zelím a houskovým knedlíkem 85,-Kč

- Kobliha pečená na másle, plněná povidly a sypaná s vanilkovým cukrem 25,-Kč

Po celý den i večer

Cafe Louvre, (Národní 22)

- Pečený vepřový bůček plněný po domácku uzeným kolenem, dušené zelí, špekové knedlíky

Jet Set City Center (V Jámě 6)

Menu dodáme během 24 hodin

Jarmark, Premium Restaurant (Vodičkova 30 - pasáž U Nováků)

Jarmark, Premium Restaurant (Na Příkopě 19/21 - Palác Myslbek)

Menu dodáme během 24 hodin

Praha 2

U Básníka pánve (Mánesova 62 - vchod z ulice Třebízského)

- Královská domácí husí paštika s brusinkami na zlaté hrušce 149,-Kč nebo Rytířská domácí jitrnice strouhaný křen hořčice 119,-Kč

- Pan bažant na černé omáčce ze švestek s domácí kaštanovou nádivkou 498,-Kč

Starosvětská husí galantýna s červeným zelíčkem bramborové placičky 349,-Kč nebo Správně zamřelé srnčí na smetaně karlovarský knedlánek 429,-Kč

- Domácí koblížky s omáčkou z vaječného koňaku 129,-Kč nebo Tvarohové borůvkové knedlíčky s borůvkovou omáčkou 125,-Kč

Po celý den i večer

Pivovarský dům (Ječná/Lípová 15)

- Ovarová polévka 25,-Kč

- Kachna (1/4), bramborové a houskové knedlíky, červené a kysané zelí 145,-Kč

(naše obvyklá cena je 235,- Kč !!!) nebo Nadívaný bůček, brambory, okurkový salát 85,-Kč nebo Talíř "Bumbrlíček" - jitrnice, jelito, brambory, dva druhy zelí 115,-Kč

- České buchty s tvarohem a povidly, culifinda (bílá káva z melty) 75,-Kč

Po celý den i večer

Praha 3

Myslivna (Jagellonská 21)

- Dančí polévka s houbami 40,-Kč

- Kančí filátka po lesnicku s cibulkou a slaninou a houbami podávaná s bramboráčky 230,-Kč

- Lívanečky s borůvkami a šlehačkou 70,-Kč

Po celý den i večer

Fluidum (Lucemburská 1497/6)

- Domácí krkonošské kyselo s brambůrky a vejcem 30,-Kč

- Roláda z mladé kachýnky pečená s kaštanovou nádivkou podávaná se šouletem z hrachu a krup 60,-Kč nebo Bílá vinná klobáska pečená do zlatova s bramborovou lepenicí, kysaným zelím a pečeným jablíčkem 60,-Kč

- Bramborové knedlíky plněné houbami podávané s bílým zelím a sypané smaženou cibulkou 95,-Kč nebo Speciální polední nabídka - pečená kančí kýta se šípkovou omáčkou podávaná s jemným bylinkovým knedlíčkem 195,-Kč (cena včetně polévky a nápoje)

CENA MENU (polévka nebo předkrm, hlavní jídlo, nápoj) - 140,-Kč

Wings club (Lucemburská 11)

- Zabíjačková s kroupami

- Opečená jitrnice nebo jelítko, vařený brambor, zelí nebo Pečené vepřové koleno na černém pivě, hořčice, křen pečivo nebo Pečená vepřová žebra, hořčice, křen, pečivo nebo Vepřová krkovice, bramborový knedlík, špenát nebo zelí nebo Pečená kachna, bramborový a houskový knedlík, zelí

- Staročeská kobliha plněná marmeládou nebo Lívanečky s borůvkami a šlehačkou

Praha 4

Magická zahrada (Nuselská 159/114)

- 300g Jelení závitky s rozmarýnem

plněné vepřovými žebírky marinovanými v medu a seznamu s červeným zelím restovaným na cibuli a slanině a domácí bramborové noky 269,-Kč

Po celý den i večer

Jarmark, Premium Restaurant (Budějovická 1667/64)

Praha 5

U Lípy (Plzeňská 237)

- Jitrnice 70,-Kč

- Prdelačka 70,-Kč

- Kachna s červeným zelím 300,-Kč nebo Pečené selátko podávané se zelím a knedlíky 250,-Kč

- Jahodové knedlíky 90,-Kč

Po celý den i večer

Čertův mlýn (Prusíkova 2577)

- Ovarová polévka s krupkami a smaženými chlebovými krutonky 25,-Kč

Předkrmy

- Selská tlačenka s octem a cibulí 39,-Kč nebo Domácí škvarkové sádlo s ořechovým chlebem 19,-Kč

Hlavní chod pro jednu osobu

- 1/4 Husička pečená na staročeský způsob, červené zelí, houskové knedlíky 299,-Kč nebo Staropražský talíř (uzená krkovice, pečená plec, bílé a červené zelí, bramboráčky a bramborové knedlíky) 165,-Kč

Hlavní chod pro dvě osoby

- Obložený talíř „DAŘBUJÁN a PANDRHOLA“ (uzený bok, vepřový kotlet, Lužická klobása, šťouchané brambory s cibulkou a slaninou) 196,-Kč nebo Obložený talíř „ŘEZNÍKA KRKOVIČKY“ (jitrnička, jelítko, vinná klobása, kysané zelí, pečené česnekové brambory) 200,-Kč nebo Masopustní talíř (1/4 pečená husička,1/4 kachna a 1/4 kuřátko na kysaném zelí, chlupaté knedlíky) 489,-Kč

- Lívanečky s borůvkovým jogurtem 49,-Kč

Po celý den i večer

Praha 6

U Bílého Lva (Bělohorská 79)

- Hovězí vývar se zeleninou a celestýnskými nudlemi 19,-Kč

- Dunajská vepřová plec s bílím zelím, houskové knedlíky 79,-Kč nebo Lužická jatýrka, pažitková rýže 68,-Kč nebo Kuřecí směs na kari, vařené brambory 74,-Kč

- Bramborové šišky plněné mákem 32,-Kč

Praha 7

Na Staré Kovárně (Kamenická 17)

- Sedlácká polévka 18,-Kč

- Ovar s křenem a hořčicí 66,-Kč

- Svíčková na smetaně s brusinkovým terčem, houskáč 70,-Kč nebo Kančí na česneku, špekoun, špenát 75,-Kč nebo Pečená kachna, červ.zelí, bramb.knédl 79,-Kč nebo Zabijačkový guláč, houskáč 72,-Kč nebo Knedlo, vepřo, zelo 68,-Kč nebo Jehněčí na česneku, bramb.knédl, houskáč, špekoun 79,-Kč

- Bramborové šišky s mákem 59,-Kč

Praha 8

Golemův restaurant (Na Hlavní 21)

- Ovarová polévka s kroupami nebo s těstovinami 39,-Kč

- Plátky světlé a tmavé tlačenky podávané s octem a cibulí 69,-Kč

- Golemova bašta-domácí houskové a bramborové knedlíky,červené a bílé zelí, pečená a uzená krkovice, klobása 185,-Kč

- Švestkové knedlíky z bramborového těsta sypané mletým mákem,cukrem,přelité máslem 69,-Kč

Po celý den i večer

Pivovarský klub (Křižíkova 17)

- Hrachová polévka s klobásou 20,-Kč

- Řízek z krkovičky jak sloní ucho, bramborový salát 110,-Kč nebo Kachní stehno, knedlíky, červené zelí 90,-Kč

- Rillons, pommes ducheesses (aneb tučný čtvrtek po francouzsku) 85,-Kč

Po celý den i večer

Praha 9

Diana hotel U Kuchařů (Hůrská 12)

- Kachní játra foie-gras

- Halí, belí, kachna v zelí

- Buchta podle maminky pana Kuchaře

Cena za menu 717,-Kč

Po celý den i večer

Praha 10

Hotel Regina (Konojedská 38)

- Klasická tmavá zabijačková polévka - prdelačka 35,-Kč

- Pečené vepřové koleno bavorského řezu s nakládaným zelím, křenem a hořčicí 280,-Kč nebo Klasický vepřový prejt s vařenými bramborami a kysaným zelím 145,-Kč

BW Selský Dvůr (K Horkám 56)

- Zabijačková polévka 40,-Kč

- Ovarové kolénko s vejmrdou 105,-Kč

- Zabijačkový gulášek v zavěšeném kotlíku s vařeným bramborem 95,-Kč nebo Smažená krkovice s bramborovou lepenicí 165,-Kč nebo Sedlácká pečená žebra marinovaná v medu servírovaná s feferony 255,-Kč nebo Zabijačkový pekáč s jaternicí, kroupovým jelítkem, ovarovým kolenem, červeným i bílým zelím, opékanými brambůrkami zdobený grilovanou bavorskou klobáskou 235,-Kč

Po celý den i večer

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz