Ženy po menopauze jsou ohroženy vznikem některých chorob, což je vyvoláno hormonálními změnami v organismu.
V minulých letech zažívala boom především metoda HRT (hormone replacement therapy) doplňující do těla chybějící pohlavní hormony. Podle zjištění žen, jejich gynekologů i odborných endokrinologických studií byla tato léčebná metoda zatížená řadou nežádoucích vedlejších účinků. Snahou výzkumníků je nalézt odpověď na tento problém a alternativu k léčbě metodou HRT.
Výzkum vedený doktorem A. Wyssem z univerzity v americké Alabamě prokázal, že metodu HRT může do značné míry nahradit konzumace rostlinných polyfenolů. Tyto látky se poměrně běžně vyskytují v celé řadě potravin (zelenina, zelený čaj, červené víno apod.) a obecně se řadí mezi látky chránící organismus před oxidačním stresem. Jejich konzumaci pochopitelně neprovází výskyt nežádoucích účinků.
Tým vědců se zaměřil na tři potraviny s vysokým obsahem specifických polyfenolů a zkoumal dopad jejich konzumace na stav postmenopauzálních žen. Mezi potraviny, které byly předmětem výzkumu, patřila sója, hroznové víno a kudzu (Pueraria lobata, rostlina z jihovýchodní Asie). Doktor Wysse výsledky své práce prezentoval na kongresu „Sex and Gender in Cardiovascular-Renal Physiology and Pathophysiology“ v srpnu 2007 v Texasu. Podstatou jeho sdělení jsou tři následující závěry.
Studie 1: Hroznové víno, zlepšení mozkových funkcí a hypertenze
Tým doktora Wysse potvrdil ve studii účinnost polyfenolů z jader hroznového vína. Prokazatelně zlepšovaly krátkodobou i dlouhodobou paměť. Výzkumníci se navíc zaměřili na účinek polyfenolů na vysoký krevní tlak závislý na příjmu soli (salt-sensitive hypertension). U mladých krys zbavených vlastního estrogenu pak podávání hroznových semínek vedlo k význačnému poklesu arteriálního tlaku krve. U krys byla hypertenze vyvolána nadměrným přívodem soli potravou. Na zvířecím modelu tak nepochybně jádra hroznů fungují jako ochranný faktor před ztrátou mozkových funkcí a hypertenzí. Podstatou je zřejmě antioxidační působení polyfenolů.
Studie 2: Sója a hypertenze
Ve studii 1 prokázala Wyssova laboratoř účinnost rostlinných polyfenolů proti hypertenzi. Modelem jim byly krysy bez vlastního estrogenu. V podstatě prokázali, že pokud krysy zbaví vlastní produkce estrogenu, důsledkem je pouze mírný nárůst krevního tlaku. Pokud ale krysám bez estrogenu odejmou z potravy sóju, potažmo polyfenoly ze sóji, výsledkem je dramatický nárůst tlaku s nebezpečím mrtvice a dalších kardiovaskulárních komplikací. Přesný mechanismus účinku sójových polyfenolů není ještě znám.
Studie 3: Kudzu a inzulinová rezistence
Kudzu je plazivá rostlina původem z jihovýchodní Asie. Kromě dřevnatého stonku jsou všechny její části jedlé a používají se v tradiční japonské kuchyni. Škrobovitý kořen je tradiční součástí bylinných léků. Z květů se dělá sladká marmeláda známá hlavně na jihu USA. V experimentu vedlo podávání kořene kudzu ke značnému poklesu hypertenze způsobené vysokým příjmem soli. Podání kudzu ale také snižovalo glykemii (hladinu krevního cukru). Na zvířecím modelu cukrovky druhého typu ale kudzu pomáhalo snížit také hladinu inzulinu a leptinu. Glukózová tolerance a citlivost se zlepšily o 20 % u chronických případů. Pokud byly kudzu a glukóza podány současně, tyto hodnoty se zlepšily dokonce o 50 %.
Závěr
Podle doktora Wysse je nepravděpodobné, že by podávání samotných polyfenolů mohlo být základem dostatečně účinné terapie postmenopauzálních potíží. Je však možné, že se v budoucnu budou používat jako účinná složka léčby, která by mimo jiné mohla snížit dávkování tradičních farmak.
Zdroj: Conference on Sex and Gender in Cardiovascular-Renal Physiology and Pathophysiology. Donna Krupa. The American Physiological Society, October 2007.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.