Milé čtenářky, podzim je jednoznačně tady, a tak vám pro zahřátí nabízíme k šálku horké Fairtrade čokolády jeden skutečný příběh z Bolívie:
EL CEIBO – strom, který se neustále rozrůstá
El Ceibo je označení stromu, který se pevně rozrůstá a neumírá. Tento název si pro své sdružení vybrali registrovaní Fairtrade pěstitelé kakaa v regionu Alto Benin v Bolívii.
Činnost El Ceibo se datuje od roku 1997. Předcházely jí typické příběhy drobných farmářů neznalých tržních cen, čehož zneužívali překupníci, kteří jim nabízeli příliš nízké ceny nebo je nutili přijímat jiné zboží místo peněz. Dnes se družstvo skládá z cca 36 jednotlivých družstevníků a jeho cílem je zlepšovat životní podmínky svých členů, zvyšovat rozmanitost plodin a produktivitu.
El Ceibo je prvním družstvem, které přešlo na organickou (BIO) výrobu. Již v roce 2000 mělo certifikaci na 65% produkce a tento poměr se stále zvyšuje. Díky tomu dostává k ceně dodatečnou prémii, kterou využívá např. na další rozvoj biozemědělství, zvyšování efektivity práce, realizaci komunitních projektů nebo ukládá do speciálního fondu na akutní lékařskou péči.
Z roční výroby cca 500 tun (!) kakaa se polovina zpracovává místními zdroji. Členové jsou pyšní na rozmanitost nabídky, do které patří jejich vlastní kakaové máslo a čokoládový likér. Družstvo slaví úspěchy na domácím a severoamerickém trhu, své příznivce si však našlo již i u nás…
Vlastnoruční domácí Fairtrade čokoláda:
100 g kakaového prášku El Ceibo ZDE
300 g moučkového cukru
150 g sušeného mléka
350 g rostlinného tuku
1 balení vanilkového cukru
Postup:
Do rozpuštěného tuku vmícháme postupně všechny ingredience a mícháme tak dlouho, až je hmota úplně hladká. Pro ozvláštnění můžeme přidat např. obyčejné nebo pražené oříšků (lískové, kešu, para), hrozinky, kandované ovoce, atp.
Nakonec vlijeme čokoládu do připravené formy (můžeme použít např. formičky na vánoční cukroví, umělohmotné formy adventních kalendářů, atp.)
Tip: moučkový cukr se dá nahradit i cukrem třtinovým ZDE nebo palmovým ZDE . V tomto případě je však třeba cukr před použitím dobře rozemlít, aby netvořil ve finálním výrobku hrudky, nebo ho rozehřát na karamel a přimíchat do roztavené čokolády v tekutém stavu.
Vyzkoušený podzimní recept pro zahřátí:
Na jednu „porci“ budete potřebovat:
1 sáček kakaa Ciokaribi Peperone (s chilli) nebo Cannella (se skořicí)
1 hrnek mléka
2 lžíce nahrubo nastrouhané hořké (nejlépe 70% a více) čokolády (nejlépe strouhá a vychlazená)
šlehačka
Postup:
Kakao povaříme v mléce (viz návod na obalu), nalijeme do hrnku, a přidáme jednu lžíci nastrouhané čokolády a zamícháme. Ozdobíme libovolným množstvím šlehačky a posypeme druhou lžící nastrouhané čokolády.
Pokud jste snad měli nějaké negativní myšlenky, jistě se rozplynou ve spokojené pomlaskávání :)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.