Babinet.cz  /  Magazín  /  Kultura  /  Knížka: První ekonomická kuchařka

Knížka: První ekonomická kuchařka

Redakce Babinet

První chytrá kuchařka s recepty, které šetří nejen čas, ale i suroviny a energii. Trik je prostý: jeden den uvaříme a druhý den připravíme jiný chutný pokrm z toho, co nám zbylo z předešlého dne.

Najdete zde inspirující recepty na jídla z ryb, drůbeže, hovězího masa, zeleniny, brambor, rýže, luštěnin, listového těsta nebo ovoce.

*Husí prsa se zázvorem + Husí kousky na česneku

*Lilkové lečo + Lilková pomazánka

*Rajčatová rýže + Rýžové lívance

*Kuře s broskvemi + Broskve plněné sýrem

*Kuřecí srdíčka na karí + Polévka s vločkami

a další recepty

Váz., 168 stran, asi 179 Kč

EAN 978-80-7246-357-2

Ukázka z knihy:

První den KUŘE PO MYSLIVECKU (oběd či večeře) druhý den KUŘECÍ KOKTEJL (předkrm či lehká večeře)

Je třeba

K prvnímu pokrmu:

1 kuře

100 g anglické slaniny

2 bobkové listy

5 kuliček celého pepře

5 kuliček nového koření

sůl

mletá sladká paprika

K druhému pokrmu:

zbylé pečené maso z kuřete z předchozího dne

1 kelímek zakysané smetany (jogurtu)

3–4 lžíce majonézy

cibulka (nejlépe mladá)

worcesterská omáčka (není nutná)

jablko či pomeranč (není nutné)

sůl

Kuře po myslivecku

Kuře osolíme zvenčí i uvnitř, vložíme do něj pepř, nové koření a bobkové listy. Vrchní část posypeme paprikou a anglickou slaninou nakrájenou na kostičky (část spadne, ale nevadí, bude ve šťávě). Podlijeme vodou. Pečeme zvolna, během pečení poléváme šťávou. Nůžkami na drůbež ustřihneme 4 pěkné porce a podáváme je s rýží či brambory. Zbytek kuřete necháme vychladnout, obereme maso z kostí a uložíme do ledničky.

Kuřecí koktejl

Zbylé maso z kuřete nakrájíme na malé kousky a zalijeme směsí z osolené zakysané smetany a majonézy (s několika kapkami worcesterské omáčky). Vmícháme nakrájenou cibulku, případně jablko nebo pomeranč, vše nakrájené na malé kousky. Servírujeme v miskách nejlépe s toasty či topinkami.

První den LILKOVÉ LEČO (oběd či večeře), druhý den LILKOVÁ POMAZÁNKA

Je třeba

K prvnímu pokrmu:

2 lilky

4 barevné papriky

4 rajčata

1 velká cibule

2–3 vejce (nemusí být)

sůl

mletý pepř

olej

směs koření na rožnění či steaky (nemusí být)

K druhému pokrmu:

8 lžic podušených lilků z předchozího dne

česnek podle chuti

sůl

olivový olej

Lilkové lečo

Lilky oloupeme, nakrájíme na kostičky, osolíme a asi čtvrt hodiny necháme pustit vodu. Tu pak slijeme a lilky opečeme na oleji. Osm lžic dáme stranou (jakmile vychladnou, uložíme do ledničky) na druhý den. K lilkům v pánvi přidáme nakrájenou cibuli, papriky a rajčata, osolíme, opepříme, podlijeme vodou a dusíme. Když zelenina změkne, vmícháme vejce. Pokud chceme ryze zeleninový pokrm, vynecháme vejce a dochutíme zeleninu směsí koření na rožnění či steaky. Podáváme s pečivem.

Lilková pomazánka

Opečené lilky z předchozího dne rozmixujeme se solí a česnekem, po kapkách přidáváme olivový olej, až vznikne hustý krém. Mažeme na topinky či toasty.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz