První chytrá kuchařka s recepty, které šetří nejen čas, ale i suroviny a energii. Trik je prostý: jeden den uvaříme a druhý den připravíme jiný chutný pokrm z toho, co nám zbylo z předešlého dne.
Najdete zde inspirující recepty na jídla z ryb, drůbeže, hovězího masa, zeleniny, brambor, rýže, luštěnin, listového těsta nebo ovoce.
*Husí prsa se zázvorem + Husí kousky na česneku
*Lilkové lečo + Lilková pomazánka
*Rajčatová rýže + Rýžové lívance
*Kuře s broskvemi + Broskve plněné sýrem
*Kuřecí srdíčka na karí + Polévka s vločkami
a další recepty
Váz., 168 stran, asi 179 Kč
EAN 978-80-7246-357-2
Ukázka z knihy:
První den KUŘE PO MYSLIVECKU (oběd či večeře) druhý den KUŘECÍ KOKTEJL (předkrm či lehká večeře)
Je třeba
K prvnímu pokrmu:
1 kuře
100 g anglické slaniny
2 bobkové listy
5 kuliček celého pepře
5 kuliček nového koření
sůl
mletá sladká paprika
K druhému pokrmu:
zbylé pečené maso z kuřete z předchozího dne
1 kelímek zakysané smetany (jogurtu)
3–4 lžíce majonézy
cibulka (nejlépe mladá)
worcesterská omáčka (není nutná)
jablko či pomeranč (není nutné)
sůl
Kuře po myslivecku
Kuře osolíme zvenčí i uvnitř, vložíme do něj pepř, nové koření a bobkové listy. Vrchní část posypeme paprikou a anglickou slaninou nakrájenou na kostičky (část spadne, ale nevadí, bude ve šťávě). Podlijeme vodou. Pečeme zvolna, během pečení poléváme šťávou. Nůžkami na drůbež ustřihneme 4 pěkné porce a podáváme je s rýží či brambory. Zbytek kuřete necháme vychladnout, obereme maso z kostí a uložíme do ledničky.
Kuřecí koktejl
Zbylé maso z kuřete nakrájíme na malé kousky a zalijeme směsí z osolené zakysané smetany a majonézy (s několika kapkami worcesterské omáčky). Vmícháme nakrájenou cibulku, případně jablko nebo pomeranč, vše nakrájené na malé kousky. Servírujeme v miskách nejlépe s toasty či topinkami.
První den LILKOVÉ LEČO (oběd či večeře), druhý den LILKOVÁ POMAZÁNKA
Je třeba
K prvnímu pokrmu:
2 lilky
4 barevné papriky
4 rajčata
1 velká cibule
2–3 vejce (nemusí být)
sůl
mletý pepř
olej
směs koření na rožnění či steaky (nemusí být)
K druhému pokrmu:
8 lžic podušených lilků z předchozího dne
česnek podle chuti
sůl
olivový olej
Lilkové lečo
Lilky oloupeme, nakrájíme na kostičky, osolíme a asi čtvrt hodiny necháme pustit vodu. Tu pak slijeme a lilky opečeme na oleji. Osm lžic dáme stranou (jakmile vychladnou, uložíme do ledničky) na druhý den. K lilkům v pánvi přidáme nakrájenou cibuli, papriky a rajčata, osolíme, opepříme, podlijeme vodou a dusíme. Když zelenina změkne, vmícháme vejce. Pokud chceme ryze zeleninový pokrm, vynecháme vejce a dochutíme zeleninu směsí koření na rožnění či steaky. Podáváme s pečivem.
Lilková pomazánka
Opečené lilky z předchozího dne rozmixujeme se solí a česnekem, po kapkách přidáváme olivový olej, až vznikne hustý krém. Mažeme na topinky či toasty.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.