Babinet.cz  /  Magazín  /  Dům a zahrada  /  Pro milovníky jídla: Bere nám vaření čas, nebo ne?

Pro milovníky jídla: Bere nám vaření čas, nebo ne?

Redakce Babinet

Obě knihy „Šéfkuchaře bez čepice“ Jamieho Olivera u zdejších milovníků jídla zabodovaly, původní česká lifestylová kuchařka se však na českém trhu objevuje vůbec poprvé. Vydavatelství Smart Press se rozhodlo pro velkorysou investici a vydalo se stejnou cestou, jakou dnes v zahraničí vznikají nejprodávanější tituly: náročné knihy “food celebrit” typu Nigely Lawson, Hugh Whitensthala nebo Tary Ramsey, knihy s osvědčenými a vyzkoušenými recepty a se skvělými fotografiemi.

Je to cesta, která si žádá nadšení, tým profesionálů, hodně času a taky hodně peněz. A samozřejmě tvář, která knihu “nese” a vypráví nějaký reálný osobní příběh.

V případě je to příběh o návratu domů. Přerušila kariéru šéfredaktorky lifestylového časopisu a vrátila se tam, kde jí kdysi bývalo nejlépe: k dětem a do kuchyně. Může ale domácnost moderní ženě stačit ke štěstí? Bere nám vaření čas, nebo se tím, že nevaříme, o čas připravujeme? I o tom je Kuchařka Zpátky domů…

Především však představuje téměř stovku pečlivě vybraných a vyzkoušených receptů pro různé příležitosti: víkendové snídaně, slavnostní večeře, vaření na dovolené, narozeninové pečení. Provází čtenáře od nákupu kvalitních surovin až po výsledek – spokojené chvíle. Je to kuchařka pro lidi, kteří žijí a pracují v české realitě třetího tisíciletí.

Vyzkoušejte jeden z receptů z kuchařky ,,Zpátky domů"

Nekřupavější vepřová pečeně s jablky, šalvějí a cibulkami

Vepřovou pečeni dělám jedině když se mi podaří koupit u řezníka pěkný kousek nezbavený tukového obalu. Myslete si o vepřovém sád-le co chcete, ale péct suchý kotlet jen tak bez ničeho je jako vyprávět vtipy bez pointy. Díky němu naopak zůstane maso krásně šťavnaté a křehké. Samotný tuk se promění v zlatavě křupavounké vypečené kostičky, o něž bývá ve finále pomalu větší zájem než o maso.

1 vepřová pečeně i s kostí (zapamatujte si váhu)

1kg šalotky (nebo malých cibulek)

4 větší nakyslá jablka (nejlépe Granny Smith apod.)

svazek šalvěje

sůl (přibližně 2 lžičky)

čerstvě mletý pepř

750g brambor (oloupaných a nakrájených na čtvrtky)

2 lžíce anglické celozrnné hořčice (nemusí být)

1. Den předem maso omyjte, pečlivě osušte a nechejte v lednici nezakryté nejlépe přes noc, aby pečeně co nejvíc oschla. Šance na křupavost se tím zvyšují, ale pokud nemáte den k dobru – můžete tento krok vynechat.

2. Druhý den maso vyndejte z lednice nejlépe hned ráno a ne-chejte ležet v pokojové teplotě. Předehřejte troubu na nejvyšší stupeň, jaký máte. Oloupejte si cibuli, připravte brambory, vykrájejte jádřince z jablek a nakrájejte je na čtvrtky. Malým ostrým nožem udělejte do svrchního tuku šikmé a mělké zářezy v podobě mřížky. Jde to snadněji než se zdá, a tak dbejte jen abyste neřízli až do masa. Do vytvoře-ných zářezů vtlačte otrhané lístky šalvěje – celkem asi tak 20, ne víc. Položte pečeni do dostatečně velkého pekáče kostí naspod a potřete hořčicí. Těsně před tím, než maso šoupnete do trouby jej ještě osolte a opepřete čerstvě mletým pepřem.

Zaujal vás recept? Chcete si přečíst i další recepty v této kuchařce? Odpovězte správně na soutěžní otázky a dvě z vás obdží kuchařku ,,Zpátky domů"!

Soutěžní otázky:

Kolik je v knize receptů?

A) 50

B) 93

C) 110

Kde působila autorka než se vrátila „zpátky domů“?

A) v nakladatelství Grada

B) v časopise Vlasta

C) v časopise Apetit

V knize není kapitola:

A) Líná snídaně

B) Víkend v horách

C) Prázdniny v Čechách

(Odpovědi na otázky najdete na www.smartpress.cz.)

PRAVIDLA SOUTĚŽE:

1. Soutěž začíná 25.5.2007 a trvá do 12.6.2007. Do tohoto dne bude možné odpovědět na soutěžní otázku, která je umístěna na soutěžní stránce zde.Vaší odpověď posílejte na souteze@babinet.cz.

2. Do závěrečného slosování soutěže budou zařazeni jen ti soutěžící, kteří správně zodpoví soutěžní otázku.

3. Již jednou odeslanou odpověď nelze zpětně opravit.

4. Soutěžit mohou pouze čtenáři serveru Babinet.cz starší 18 let. Soutěže se nesmí zúčastnit členové a spolupracovníci redakce Babinet.cz a jejich rodinní příslušníci.

5.Ceny pro výherce: 2 x kuchařka

6. Výherce bude kontaktován serverem Babinet.cz na základě poskytnutých kontaktních údajů ve své odpovědi a domluven způsob předání výhry.

7. V případě, že kontaktní údaje nebudou pravdivé, bude vybrán jiný výherce.

Správné odpovědi: b), c), b)

Gratulujeme výherkyním:

Hejduková Lucie - Pardubice, Jana Zrnovská - Liberec

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz