Společnost Nestlé Česko, s. r. o., přichází na trh s novými variantami polévek MAGGI Ze zahrádky, které osloví spotřebitele především svou skvělou chutí a bohatým množstvím výborných ingrediencí. Podobně jako ostatní polévky MAGGI Ze zahrádky také nové varianty neobsahují přidaný glutamát sodný ani konzervační látky. Novými variantami polévek MAGGI Ze zahrádky jsou – Gulášová, Hrachová, S játrovými knedlíčky a Francouzská.
Novinky v rámci řady polévek MAGGI Ze zahrádky byly uvedeny na trh 15. února 2007, jejich doporučená spotřebitelská cena je 22,80 Kč. Polévky doplňují a ucelují řadu polévek Maggi Ze zahrádky, kterou tvoří ještě tyto varianty: Houbová, Brokolicová, Bramborová s hřiby, Květáková s brokolicí, Česneková krémová a Rajská s těstovinami.
„Nové varianty polévek MAGGI Ze zahrádky představují obecně nejprodávanější druhy dehydratovaných polévek na našem trhu, ale se vším, co charakterizuje řadu MAGGI Ze zahrádky. Jejich receptury jsou proto bohatší, obsahují více zeleniny, masa, koření a těstovin, takže chutnají lépe než jejich současné protějšky. Díky velkému obsahu kvalitních ingrediencí jsou nové varianty polévek Ze zahrádky tak chutné, že do nich nebylo potřeba přidat ani špetku glutamátu nebo jiných přídatných látek (aditiv) zvýrazňujících chuť,“ komentuje Miroslav Matušinec, Brand Manager, Nestlé Česko,
s. r. o, rozšíření řady polévek MAGGI Ze zahrádky a dodává: „Navíc, stejně jako ostatní dehydratované polévky MAGGI, ani polévky MAGGI Ze zahrádky neobsahují konzervační látky – při jejich výrobě se využívá procesu dehydratace, tj. konzervace sušením. Směs dehydratovaných ingrediencí se následně plní do hermeticky uzavřených sáčků a toto prostředí zaručuje trvanlivost a kvalitu a vylučuje možnost znehodnocení obsahu např. plísněmi.“
Polévky MAGGI Ze zahrádky byly uvedeny na trh v roce 2006 jako odpověď na spotřebitelské vnímání dehydratovaných polévek. Dle výsledků provedených spotřebitelských testů vadila zákazníkům v první řadě chuť dehydratovaných polévek (logicky je srovnávají s polévkami domácími) a v druhé řadě měli pocit, že sáčky obsahují mnoho přídatných látek, mezi nimiž panují výhrady zejména vůči glutamátu sodnému.
Do polévek MAGGI Ze zahrádky nebyl přidán žádný glutamát sodný, jiné přídatné látky zvýrazňující chuť ani konzervační látky, což ale neznamená, že by tyto látky byly škodlivé. Přídatné látky neboli aditiva jsou přidávány do potravin záměrně pro zvýraznění některých jejich vlastností, jako např. lepší vůně či barva, nebo z důvodu prodloužení trvanlivosti. Glutamát se přidává kvůli zvýraznění chuti. Definice a množství přídatných látek jsou dány zákonem o potravinách, který zaručuje, že tyto látky neohrožují lidské zdraví.
Glutamát sodný patří do skupiny intenzifikátorů chuti, jeho hlavní funkcí je zvyšování intenzity chuti a vůně pokrmů a potravin. Z chemického hlediska je glutamát významný budivý přenašeč v nervovém systému. V lidském těle se vyskytuje ve dvou formách – volné, kdy vzniká jako produkt metabolismu, anebo vázané v bílkovinách. Lidské tělo obsahuje přibližně 2 kg glutamátu přirozeně se nacházejícího ve svalech, mozku, játrech apod., obsah volného glutamátu je kolem 10 g (2,3 g je obsaženo v mozku, 6 g ve svalech, 0,7 g v játrech, 0,7 g v ledvinách a 0,04 g v krvi). Průměrná denní spotřeba je 10 až 20 gramů vázaného glutamátu a 1 g volného glutamátu. Navíc lidské tělo denně vytvoří kolem 50 g volného glutamátu. V potravinách se zpravidla vyskytují obě formy současně. Pouze volná forma glutamátu je schopná zvýraznit chuť. Mezi potraviny bohaté na volnou formu glutamátu patří např. rajčata, sýry a houby. Přijatelná denní dávka je pro glutamát stanovena ve výši 120 mg na 1 kg tělesné hmotnosti – to znamená, že pro člověka o váze 70 kg je tato dávka 8,4 g. Po požití většího množství se mohou objevit bolesti a tuhnutí svalstva, bolesti hlavy či mdloby.
Nové varianty polévky MAGGI Ze zahrádky se připravují podobně jako ostatní polévky MAGGI Ze zahrádky. Obsah sáčku se vsype do ¾ litru vroucí vody (Gulášová, Francouzská, S játrovými knedlíčky) či do studené vody (Hrachová). Vaříme na mírném ohni v nezakrytém hrnci po dobu 7 minut (Hrachová, Francouzská) nebo 10 minut (Gulášová, S játrovými knedlíčky) a občas promícháme. Z každého sáčku připravíte ¾ litru polévky. Ve výsledku vás čeká lahodná polévka, která svou chutí nikoho nezklame.
Vyzkoušejte několik zajímavých receptů s novými polévkami:
HOVĚZÍ VÝVAR VEVERKA
Ingredience:
4 porce
2 kuřecí prsíčka
100 g kořenové zeleniny
1 stroužek česneku
majoránka
petrželka
mletý pepř
sůl
1 sáček MAGGI Ze zahrádky S játrovými knedlíčky
Postup:
Celá kuřecí prsíčka a celou neoloupanou kořenovou zeleninu a česnek společně pomalu uvaříme doměkka. Maso i zeleninu nakrájíme, česnek vyjmeme, přilijeme ¾ l studené vody a vsypeme obsah sáčku MAGGI Ze zahrádky S játrovými knedlíčky a povaříme 10 minut. Jednotlivé porce zdobíme čerstvou petrželkou.
FAZOLOVÁ VYDATNÁ POLÉVKA
Ingredience:
4 porce
200 g červených fazolí, namočených přes noc
100 g anglické slaniny
2 paprikové klobásy
1 lžíce olivového oleje
1 kelímek zakysané smetany
1 cibule
2 velké stroužky česneku
1 bobkový list
1 lžička sladké mleté papriky
saturejka
petrželka
sůl a pepř dle chuti
1 sáček MAGGI Ze zahrádky Gulášová
Postup:
Nakrájenou slaninu a klobásu opečeme dozlatova na olivovém oleji, přidáme předem namočené, scezené fazole, cibuli, česnek, bobkový list, papriku, saturejku a petrželku.
Zalijeme vodou a vaříme na mírném ohni asi ¼ hod. Přilijeme ¾ l studené vody, vsypeme sáček MAGGI Ze zahrádky Gulášová a vaříme ještě 10 minut. Podávanou polévku ozdobíme zakysanou smetanou a nasekanou petrželkou.
KLÁŠTERNÍ POLÉVKA
Ingredience:
4 porce
100 g šunky
50 g nastrouhaného ementálu
100 g mraženého zeleného hrášku
pepř dle chuti
1 sáček MAGGI Ze zahrádky Hrachová
Postup:
Obsah sáčku polévky MAGGI Ze zahrádky Hrachová rozmícháme v 0,75 l studené vody a za stálého míchání přivedeme k varu. Přidáme hrášek, případně dokořeníme pepřem a povaříme 10 minut. Podáváme s nastrouhaným sýrem a pokrájenou šunkou.
FRANCOUZSKÁ POLÉVKA S OPEČENOU HLÍVOU ÚSTŘIČNOU
Ingredience:
4 porce
200 g hlívy ústřičné
2 lžíce másla
pažitka na zdobení
sůl a pepř dle chuti
1 sáček MAGGI Ze zahrádky Francouzská
Postup:
Hlívu pokrájíme na nudličky a opečeme na másle dozlatova. MAGGI Ze zahrádky Francouzskou vsypeme do ¾ l vroucí vody, důkladně zamícháme a vaříme 10 minut. Před podáváním vložíme do polévky opečenou hlívu a nadrobno nakrájenou pažitku.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.