Zjistilo se, že strava s vysokým obsahem vápníku brání zvětšování tukových buněk, a tím i nabrání na váze. Pokud tedy chcete zhubnout, jezte hodně mléčných výrobků, především jogurtů a kysaného mléka. Vápník ale obsahují i olejnatá semena zelená listová zelenina. Přijímat vápník pouze ve formě tablet nestačí. Nejvíce vápníku se nachází v mléce, které obsahuje 120 mg vápníku v 100 ml. Vápník je v mléce přítomen v podobě laktátu, jehož vstřebatelnost v organismu dosahuje až 90 %.
Člověku, jehož strava obsahuje hodně vápníku, ale přitom se nepřejídá, se zpomaluje metabolismus. Organismus si méně tuku ukládá do tukových zásob a více energie vydává ve formě tepla. Tělo totiž takový stav vnímá jako dostatek jídla.
Jedna studie dokonce ukázala, že lidé, kteří zvýšili svůj denní příjem vápníku ze 400 na 1000 miligramů, zhubli během jednoho roku v průměru o pět kilo.
Vápník působí v našem těle jako pozůstatek mechanismu, který umožňoval lidem v prehistorických dobách přežít. Jejich strava byla totiž velmi bohatá na vápník a lidské geny si to pamatují.
Nedostatek vápníku v neuronech může způsobit vznik epilepsie. Naopak konzumace mléčných výrobků zvyšuje obranyschopnost organismu, upravuje trávení a brání zácpě. Navíc poměr bílkovin a tuků v mléce je jeden z nejvyváženějších.
Kviz:
1. Pro jakou soustavu jsou důležité nukleotidy obsažené v mléčných výrobcích?
2. Jak jsou na tom jogurty s obsahem vitamínů a minerálních látek?
3. Kdy je nejlepší doba pro konzumaci mléčných výrobků?
Výsledky kvizu a mnoho dalšího k hubnutí
naleznete na www.doformy.cz/kviz73
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.