Slovo - makrobiotika - pochází z řečtiny: macros - znamená velký, bios - znamená svět. Tato filosofie vychází z předpokladu, že člověk je součástí přírody i vesmíru a jeho zdraví je podmíněno způsobem, jakým přijímá svět a jeho vztahy s okolím.Každý by měl být zdravý alespoň do té míry, aby se dokázal plně radovat ze života. Kolébkou makrobiotické filosofie jsou Tibet a Čína.
Makrobiotika dělí všechny potraviny podle toho, zda obsahují energii jin ( sacharidy, ovoce, zelenina ) nebo jang ( maso, vejce ). Doporučuje udržování energetické vyváženosti ve stravě tak, aby lidský organismus zůstával v rovnováze.
Základním charakteristickým rysem makrobiotiky, je přesvědčení, že psychický a fyzický stav člověka jsou nerozlučně spjaty.
V současné době patří makrobiotika k oborům, které se všestranně zabývají otázkami lidské dlouhověkosti, možnostmi a podmínkami prodlužování života. K tomu je však třeba vnést do života nové hodnoty, vytýčit nové životní cíle a směřovat k neustálému vývoji vlastní osobnosti.
Současná makrobiotika doporučuje očistu těla ( hladovku ), která by měla být začátkem úplné změny dosavadního způsobu stravování. Nejradikálnější verze očisty organismu spočívá v pojídání obilovin po dobu 10 dnů. Mírnější verze diety, která by se měla dodržovat po dobu 4 - 24 měsíců, doporučuje pojídání obilovin se zeleninou, luštěninami a ovocem. Diety sestávající v 90% z obilí a v 10% ze zeleniny, jsou nejúčinnější. Rychle zbaví tělo toxinů, nastolí rovnováhu a obnoví vitalitu organismu.
Avšak než se rozhodnete pro tak radikální změnu, poraď te se u zkušeného odborníka.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.