Babinet.cz  /  Magazín  /  Aktivní život  /  Fit nejen do plavek: Naučte se princip správně rozložených porcí na talíři

Fit nejen do plavek: Naučte se princip správně rozložených porcí na talíři

17.3.2025 - redakce Babinet.cz

Mnoho lidí se na jaře snaží zbavit přebytečných kilogramů extrémními dietami, které jsou ale dlouhodobě neudržitelné. Místo toho je lepší postupně měnit svůj jídelníček k lepšímu, a to začít přidávat více zeleniny, volit kvalitní bílkoviny a omezit vysoce průmyslově zpracované potraviny.

 

Zdravé návyky, které vydrží

Dalším krokem může být správně sestavený zdravý talíř. Jedná se o jednoduchý vizuální nástroj, který pomáhá sestavit nutričně vyvážené jídlo bez nutnosti počítání kalorií. „Nejde o žádnou další populární/zázračnou dietu, ale o jednu z možností, jak si vytvořit udržitelný přístup ke stravování. Napomáhá udržet si zdravou tělesnou hmotnost a zároveň organismu dodat všechny potřebné živiny,” vysvětluje Ing. Josef Soukup, Ph.D., nutriční poradce a osobní trenér.

Správné rozložení porcí na talíři pomáhá vytvořit dlouhodobě udržitelné návyky / Depositphotos.com

Polovinu tohoto talíře by měla tvořit zelenina a ovoce, čtvrtinu kvalitní bílkoviny (například ryby, luštěniny, drůbež či vejce) a čtvrtinu komplexní sacharidy (jako celozrnné pečivo, quinoa nebo brambory). „Lidé, kteří se řídí tímto principem nebo jakýmkoliv jiným principem racionálního stravování, a k tomu pravidelně provádí nějakou fyzickou aktivitu, často zjistí, že dosahují svých cílů i bez zbytečně extrémního omezování. Navíc si jsou schopni udržet svoji zdravou hmotnost po delší časový úsek či ideálně do konce života,“ říká Josef Soukup.

Jak si sestavit ideální talíř?

  • 50 % talíře – zelenina a ovoce (špenát, brokolice, paprika, rajčata, bobulové ovoce)
  • 25 % talíře – kvalitní bílkoviny (kuřecí maso, losos, tofu, vejce, luštěniny)
  • 25 % talíře – komplexní sacharidy (quinoa, celozrnná rýže, batáty, bulgur)
  • Zdravé tuky – přidat dle potřeby (olivový olej, avokádo, ořechy, semínka)
  • Tekutiny – čistá voda, čaj, káva

Jak už napovídá samotný název, talíř zdravé výživy představuje jednoduchý a vizuálně přehledný návod, jak si sestavit vyvážené jídlo. Tento princip lze využít i při přípravě jídel do krabičky a podpořit zdravé stravovací návyky na cestách.

Začněte už dnes

Příprava na léto neznamená drastická omezení. „Pokud si osvojíte jednoduché pravidlo, že polovina každého talíře patří zelenině a ovoci, automaticky uděláte krok správným směrem, aniž byste se museli vzdávat svých oblíbených pokrmů. Plánujte si jídla dopředu, vybírejte sezónní a lokální suroviny a experimentujte s novými recepty. Díky tomu se budete cítit skvěle a bez zbytečného stresu,“ dodává Ing. Monika Zábojníková, koordinátorka projektu Půl talíře.

 

Zdroje: Ing. Josef Soukup, Ph.D., nutriční poradce a osobní trenér, Ing. Monika Zábojníková, koordinátorka projektu Půl talíře

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte si nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.