Mnoho lidí se na jaře snaží zbavit přebytečných kilogramů extrémními dietami, které jsou ale dlouhodobě neudržitelné. Místo toho je lepší postupně měnit svůj jídelníček k lepšímu, a to začít přidávat více zeleniny, volit kvalitní bílkoviny a omezit vysoce průmyslově zpracované potraviny.
Zdravé návyky, které vydrží
Dalším krokem může být správně sestavený zdravý talíř. Jedná se o jednoduchý vizuální nástroj, který pomáhá sestavit nutričně vyvážené jídlo bez nutnosti počítání kalorií. „Nejde o žádnou další populární/zázračnou dietu, ale o jednu z možností, jak si vytvořit udržitelný přístup ke stravování. Napomáhá udržet si zdravou tělesnou hmotnost a zároveň organismu dodat všechny potřebné živiny,” vysvětluje Ing. Josef Soukup, Ph.D., nutriční poradce a osobní trenér.
Polovinu tohoto talíře by měla tvořit zelenina a ovoce, čtvrtinu kvalitní bílkoviny (například ryby, luštěniny, drůbež či vejce) a čtvrtinu komplexní sacharidy (jako celozrnné pečivo, quinoa nebo brambory). „Lidé, kteří se řídí tímto principem nebo jakýmkoliv jiným principem racionálního stravování, a k tomu pravidelně provádí nějakou fyzickou aktivitu, často zjistí, že dosahují svých cílů i bez zbytečně extrémního omezování. Navíc si jsou schopni udržet svoji zdravou hmotnost po delší časový úsek či ideálně do konce života,“ říká Josef Soukup.
Jak si sestavit ideální talíř?
- 50 % talíře – zelenina a ovoce (špenát, brokolice, paprika, rajčata, bobulové ovoce)
- 25 % talíře – kvalitní bílkoviny (kuřecí maso, losos, tofu, vejce, luštěniny)
- 25 % talíře – komplexní sacharidy (quinoa, celozrnná rýže, batáty, bulgur)
- Zdravé tuky – přidat dle potřeby (olivový olej, avokádo, ořechy, semínka)
- Tekutiny – čistá voda, čaj, káva
Jak už napovídá samotný název, talíř zdravé výživy představuje jednoduchý a vizuálně přehledný návod, jak si sestavit vyvážené jídlo. Tento princip lze využít i při přípravě jídel do krabičky a podpořit zdravé stravovací návyky na cestách.
Začněte už dnes
Příprava na léto neznamená drastická omezení. „Pokud si osvojíte jednoduché pravidlo, že polovina každého talíře patří zelenině a ovoci, automaticky uděláte krok správným směrem, aniž byste se museli vzdávat svých oblíbených pokrmů. Plánujte si jídla dopředu, vybírejte sezónní a lokální suroviny a experimentujte s novými recepty. Díky tomu se budete cítit skvěle a bez zbytečného stresu,“ dodává Ing. Monika Zábojníková, koordinátorka projektu Půl talíře.
Zdroje: Ing. Josef Soukup, Ph.D., nutriční poradce a osobní trenér, Ing. Monika Zábojníková, koordinátorka projektu Půl talíře
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.