Babinet.cz  /  Magazín  /  Rady a postřehy do kuchyně  /  Slovenské bramborové halušky: Tradiční pokrm s chutí domova a historií plnou překvapivých momentů

Slovenské bramborové halušky: Tradiční pokrm s chutí domova a historií plnou překvapivých momentů

28.1.2025 - Barbora Klímová

Halušky se zelím nejsou jen jídlo. Jsou rovněž symbolem spojení rodinného stolu, tvrdé práce na poli a poctivé kuchyně. Tento tradiční pokrm, hluboce zakořeněný ve středoevropské kultuře, představuje jednoduchost, kterou si každý zamiluje na první ochutnání. Kombinace vláčných a nadýchaných halušek, které známe také jako střapačky, kysaného zelí a voňavoučké slaniny vás nemůže neuchvátit. Ve své prostotě je to kombinace vyloženě geniální a není divu, že pokrm si získal věhlas i daleko za slovenskými hranicemi. 

 

Harmonie v každém soustu

Halušky jsou parádním a téměř dokonalým příkladem toho, jak základní suroviny mohou dohromady tvořit jedno malé velké mistrovské dílo. A přitom nejde o nic jiného, než o drobné kousky těsta z mouky, vody, vajec a brambor, které se vaří v osolené vodě. Když vyplavou napovrch, máme hotovo a bezpečně víme, že výsledkem budou krásně měkké kousky. Po scezení se halušky smíchají s kysaným zelím nebo brynzou. Pokrm je nakonec doplněný křupavou slaninou a chutě spolu hrají úžasně. Kyselost zelí kontrastuje s jemnými haluškami, brynza haluškám dodává sametovou texturu a slanina jídlu zajišťuje jedinečný šmrnc. 

Brynzové halušky se slaninouBrynzové halušky se slaninou / Wikimedia Commons, Public domain

Od chudého venkova po slavnostní stoly

Původ halušek můžeme vystopovat až někam do horských oblastí Slovenska a severní části Maďarska, kde jedním z mála dostupných zdrojů potravy byly brambory. Ty se v Evropě začaly pěstovat až v 17. století a rychle díky své výživnosti a všestrannosti získaly na popularitě.  

Mimořádně oblíbené byly mezi pastýři, kteří pochopitelně potřebovali vydatné jídlo. Takové, které bylo levné, výživné a co do podmínek, muselo být lehce připravitelné i v těch obzvláště krušných. Zelí, které na zimu hojně nakládalo, už pak bylo jen vhodným doplňkem. Slanina, často uzená přímo v domácnostech, pak dodávala pokrmu prvek něčeho luxusnějšího navíc. 

Příběhy z horských vesnic hovoří nejen o tom, jak se halušky stávaly základem každodenního jídelníčku, ale také o tom, jak byly součástí slavnostních tabulí. To díky nim se do halušek začala postupně přidávat smetana, sýr nebo bylinky. Jídlo tak získávalo na slavnostnějším charakteru a poptávka po něm se zvyšovala. 

Vznik halušek aneb Příběh pastýře

Říká se, že první halušky vznikly jako improvizace osamělého pastýře, který měl po ruce jen mouku, vodu a brambory. Tento příběh o jednoduchosti a kreativitě přežil staletí a skutečně koluje dodnes. Legendy dále praví, že halušky byly také oblíbeným pokrmem při žních, kdy rolníci potřebovali dostatek energie na celodenní práci.
Pozoruhodný je i příběh o tom, jak se halušky dostaly na šlechtické stoly. Podle pověsti byly poprvé servírovány během honosné hostiny na Oravském hradě, kde kuchaři improvizovali a místo drahých surovin použili brambory a zelí. A to údajně zcela schválně a škodolibě. Očekávali, že šlechtu tiše poníží, ale nastal pravý opak. Jídlo si získalo takovou oblibu, že se postupně rozšířilo i mezi měšťanstvo. Cesta halušek je tak velmi klikatá a ne úplně typická. Vznikly jako jídlo rolníků a skokem se dostaly rovnou ke šlechtě. K měšťanstvu až poté, což u většiny jídel bývá naopak. 

Haluškové zajímavosti

I když jsou halušky vedle všech světových luxusních jídel pokrmem možná obyčejnějším, na zajímavostech jim to ani zdaleka neubírá. 

  • V některých oblastech Slovenska se do halušek místo zelí přidává brynza. To jídlu pochopitelně zcela mění charakter.
  • Halušky se zelím bývaly pokrmem spojeným s úctou k půdě a rodině. Každý člen k přípravě pokrmu pak nějakým způsobem přispíval.
  • Ve slovenské obci Turecká se každoročně pořádají mistrovství světa v přípravě halušek, což svědčí nejen o soutěživém duchu, ale také o jejich významu v národní kuchyni.
  • Odborné prameny se poměrně výrazně liší, jde-li o halušky. Některé uvádí, že jedinou správnou variantou jsou pouze halušky se slaninou. Jiné zase říkají, že halušky a střapačky jsou jedno a totéž, přičemž zelí i brynza jsou samozřejmostí. 

Oblíbenost ve světě

Halušky zůstávají především pokrmem střední Evropy, ale díky Slovensku a také českým komunitám si našly cestu i do světa. Ve Spojených státech například existují slovenské restaurace, které halušky nabízejí jako jeden z hlavních pokrmů. Také na jídelních lístcích ve Vídni, Budapešti nebo Mnichově najdete halušky v restauracích, které se specializují na středoevropskou kuchyni.

Recept na halušky se zelím

Pokud jste se doteď báli připravit si halušky doma, obavy stranou. S naším receptem je hravě zvládnete za pár chvil i vy. Nejde o nic složitého a můžete si být jisti, že si doma skvěle pochutnáte. My jsme pro vás vybrali variantu se zelím. 

Co budete potřebovat:

  • 500 g brambor
  • 200 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 300 g kysaného zelí
  • 150 g slaniny
  • 1 cibule
  • sádlo nebo máslo

Postup:

  • Oloupejte brambory a nastrouhejte je na jemno.
  • V míse je smíchejte s moukou, vejcem a solí. Musí vám vzniknout husté těsto.
  • Těsto protlačte přes haluškovač (nebo nakrájejte na malé kousky) přímo do vroucí osolené vody.
  • Vařte, dokud halušky nevyplavou na povrch, poté je sceďte.
  • Na pánvi rozehřejte sádlo a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli a slaninu.
  • Přidejte kysané zelí a poduste.
  • Smíchejte halušky s podušeným zelím a slaninou.
  • Podávejte horké a případně ozdobené čerstvými bylinkami.

napsala Bára Klímová

zdroje:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Halu%C5%A1ky
https://sk.wikipedia.org/wiki/Halu%C5%A1ky
https://www.recepty.eu/recept/halusky-se-zelim-a-uzenym-masem
http://ciculka.cz/halusky-se-zelim-a-bryndzou-recept/

Vaše názory

Alena1214
28.1.2025 16:32

Myslím, že pravé halušky jsou s brynzou.

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz