Story: Po vzoru některých receptů, které hlásaly upéct celý lilek po dobu 20 minut do zkrabacení, jsem to jednou vyzkoušela. Pekla jsem 20, 30, 40, 60 minut a slupka lilku byla pořád vypnutá jak pleť dvacítky. Naštvaně jsem rozevřela troubu a chystala se lilek nakrojit. Jakmile jsem do něj zapíchla nůž, ozvala se rána jak z děla a lilek explodoval. Najednou jsem stála o pět metrů dál (asi tou tlakovou vlnou). Dužina se roztrhala na cáry, které na jednom konci držely na slupce, takže lilek připomínal chobotnici s chapadly. Hm, škoda, že jsem se v žádném receptu nedozvěděla, že je třeba lilek předem propíchat vidličkou…
pro 4 osoby
příprava 15 min. + pečení 30 min.
4 lilky (každý asi 300 g)
2 balení sýra cottage (balení po 180 g)
2 jarní cibulky s natí
4 lžíce slunečnicových semínek
4 lžíce dýňových semínek
sůl
pepř
olivový olej
Z lilků odkrojte stopku, propíchejte ze všech stran vidličkou a na plechu či v zapékací misce pečte při 200 °C (v horkovzdušné troubě při 180 °C) asi 30 minut doměkka. Lilek by měl mít v závěru zkrabacenou slupku.
Smíchejte sýr cottage, sekanou jarní cibulku a nasucho opražená semínka. Dle chuti osolte.
Upečený lilek podélně nařízněte, rozevřete a naplňte směsí sýra cottage. Okořeňte pepřem. Podávejte se salátem nebo s rozpečenou bagetou potřenou česnekem.
Recept pochází z nové kuchařky Lenky Požárové "Což takhle dát si LILEK", více informací na www.zapalena-kuchrka.cz
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.