Zajímá vás, co se s tou horou domácího cukroví, smažených pokrmů, knedlíků, chlebíčků a alkoholu v těle děje? Trávení je složitý děj, při kterém se potrava rozkládá na základní složky. Začíná s prvním skousnutím sousta a jeho konečná fáze probíhá v játrech.
Játra, čistička organismu
Játra jsou neobyčejně aktivní orgán, v němž se odehrává více než 500 tisíc metabolických dějů. Mezi ně patří například rozklad a syntéza chemicky složitých látek, zneškodňování jedů, skladování živin a mnoho dalších. Funkční rezerva a schopnost regenerace jaterních buněk je ohromná, ale není nevyčerpatelná. Proběhlé infekční onemocnění (především virové), přemíra tuků, alkoholu a četné toxické látky, včetně běžně užívaných léků, mohou časem způsobit v lepším případě poruchu a v horším až úplné selhání funkce jater. Postižení tohoto orgánu pak kriticky ohrožuje celý organismus. Říká se, že právě v tomto orgánu jsou ukryty emoce, smutky a strachy, které pak ovlivňují náš zdravotní stav.
Játrům dopřejte generální úklid / Freepik
Pravidelná očista organismu je v zimě velmi potřebná. Znamená odstranění nežádoucích látek, které se usadily těle, ale také zlepšení očisty našeho organismu. Řešením je předjarní detoxikace organismu, jejímž základem je především kompletní změna jídelníčku.
„Strava plná nezdravých potravin, pití alkoholu nebo kouření jaterní buňky poškozuje, a pokud je toho na játra příliš, mohou být přetížena. V těle se pak mohou hromadit toxiny, což má neblahý vliv na naše zdraví i celkovou vitalitu,“ vysvětluje Eva Chocenská, nutriční specialistka ze STOB.
Jak tedy dopřát játrům po svátcích trochu odpočinku? Zde je několik tipů, které podpoří jejich správné fungování:
Vyhněte se pití alkoholu
Nejznámějším „zabijákem“ jaterních buněk je alkohol. Játra ho dokáží zpracovat jen určité množství, nezáleží na tom, o jaký druh se jedná. Pokud jste tedy během svátků popíjeli ve velkém nebo dokonce denně, nutili jste játra pracovat přesčas. To může mít za následek ničení jaterních buněk a ztukovatění jater, což může později vést až k zánětu a nevratnému jizvení jaterní tkáně. Pokud jim tedy chcete po svátcích ulevit, dopřejte jim ideálně „suchý leden“.
Omezte sladké a tučné potraviny
Místo toho si dopřejte zdravé zdroje tuků, jako je extra panenský olivový olej, ryby, čerstvá zelenina a libové živočišné bílkoviny (např. krůtí maso nebo losos) nebo rostlinné bílkoviny (např. tofu a luštěniny). Zvyšte také příjem vlákniny z ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků, která pomáhá odstraňovat odpadní látky z těla. „Rozhodně není ale vhodné začít držet po Novém roce radikální dietu. Byl by to pro tělo velký šok, který by mohl ještě více uškodit,“ radí Eva Chocenská.
Hýbejte se
Pouhé zvýšení fyzické aktivity vede ke snížení jaterního tuku o 20–30 %. Nezáleží na tom, zda jde o rychlou chůzi, posilování nebo aerobní cvičení. Pravidelný pohyb navíc pomáhá udržovat vyváženou tělesnou hmotnost. „I v tomto případě je lepší začít pozvolna a zařadit do denního režimu například pravidelnou svižnou procházku a další pohybové aktivity postupně přidávat. Je to rozhodně vhodnější než vzít posilovny útokem hned v lednu a po pár dnech to zase vzdát,“ upozorňuje Eva Chocenská.
Podpořte regeneraci jater
Játrům také prospěje zvýšený příjem tekutin v podobě čisté vody nebo bylinných čajů. Můžete je také podpořit užíváním některých přípravků, které pomáhají zlepšit jejich fungování. Vhodné jsou například ty s obsahem esenciálních fosfolipidů, což jsou látky přírodního původu, které pomáhají obnovovat strukturu a funkci buněčných membrán. Zkusit můžete také ostropestřec. Tato stará léčivá bylina, která pochází ze Středomoří. Obsahuje účinnou látku silymarin, která příznivě působí při detoxikaci a regeneraci jaterní tkáně. Při očistě organismu musíte samozřejmě dodržovat pitný režim. V tomto případě jsou ideální stoprocentní ovocné šťávy (nejlépe z čerstvého ovoce a doma vyrobené), neperlivá pramenitá voda, zelený čaj a minerálky. U nich si však musíte dát pozor na množství minerálů, aby její užívání nemělo opačný účinek – tedy zanášení těla. Neuškodí ani jedno pivo po dobrém obědě či sklenka vína při posezení s přáteli. Ostropestřec lze koupit v lékárnách jako doplněk stravy.
zdroj: článek vznikl ve spolupráci s Evou Chocenskou, nutriční specialistkou ze STOB
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.