Babinet.cz  /  Magazín  /  Život a vztahy  /  Jameson předal Českého lva za Divácky nejúspěšnější film roku 2006

Jameson předal Českého lva za Divácky nejúspěšnější film roku 2006

Redakce Babinet

Irská whiskey Jameson partnerem kategorie Divácky nejúspěšnější film.

Největší divácký zájem v roce 2006 sklidila komedie Rafťáci režiséra Karla Janáka, který má na svém kontě sošku ve stejné kategorii již za komedii Snowboarďáci, se kterou svého času porazil i Hřebejkovo Horempádem. Tvůrci Rafťáků si odnesli nejen sošku Českého lva, ale také litry irské whiskey Jameson a pozemek v Irsku o rozloze 1 čtvereční stopa!

Účastníci přímého přenosu předávání filmových cen Český lev a následného večírku byli potěšeni skvělými koktejly i Jamesonem na led. Vše bylo servírováno ve stylových barech Jameson.

Cenám Český lev kralovala Menzelova adaptace Hrabalova románu Obsluhoval jsem anglického krále, která z jedenácti nominací na cenu Český lev proměnila nominace v sošku čtyřikrát, včetně nejlepšího filmu a režie. Kráska v nesnázích dostala tři ceny Český lev, film Grandhotel má dvě sošky.

Hlavní kategorie

Nejlepší film Obsluhoval jsem anglického krále (producent AQS, a.s., Bioscop)

Nejlepší režie Obsluhoval jsem anglického krále (Jiří Menzel)

Nejlepší scénář Pravidla lži (Robert Sedláček)

Nejlepší hudba Grandhotel (Jan P. Muchow)

Nejlepší střih Hezké chvilky bez záruky (Jiří Brožek)

Dlouholetý umělecký přínos českému filmu Ivan Passer

Divácky nejnavštěvovanější film Rafťáci

Nejlepší herec v hlavní roli Jiří Schmitzer (Kráska v nesnázích)

Nejlepší herec ve vedlejší roli Martin Huba (Obsluhoval jsem anglického krále)

Nejlepší herečka v hlavní roli Anna Geislerová (Kráska v nesnázích)

Nejlepší herečka ve vedlejší roli Jana Brejchová (Kráska v nesnázích)

Nejlepší kamera Obsluhoval jsem anglického krále (Jaromír Šofr)

Nejlepší zvuk Grandhotel (Pavel Rejholec, Jakub Čech)

Nejlepší výtvarný počin Fimfárum 2 (výtvarníci Jan Balej, Pavel Koutský, Petr Poš, Martin Velíšek)

Irská whiskey Jameson podporuje český film

Jameson podporuje filmovou tvorbu po celém světě. Zaměřuje se na filmové projekty, jejichž cílové publikum se shoduje s charakterem a hodnotami značky Jameson. Důležité jsou významné osobnosti spojené s filmem a také nezávislost, kterou film tvůrcům dopřává. Jameson je partnerem Filmového festivalu Tribeca v New Yorku, který založil herec Robert De Niro, i dalších významných filmových přehlídek, například Mezinárodního filmového festivalu v Dublinu nebo Mezinárodního festivalu krátkých filmů v Řecku.

Filmy jsou po celém světě oceňovány v rámci JSFA Jameson Short Film Awards (v Česku například na Mezinárodním festivalu animovaných filmů ANI fest v Třeboni v roce 2005). Právě na rozšířenou celosvětovou tradici navazuje podpora filmů ze strany Jameson také v České republice.

Český lev a Jameson spolu již pátým rokem

Jameson podporuje, tradičně jako jeden z hlavních partnerů, také výroční filmové ceny Český lev udělované za rok 2006. Spolupráce mezi Českým lvem a whiskey Jameson vychází z kvalitní a dlouho trvající spolupráce mezi Jameson a tvůrci českých filmů.

Jameson Irish Whiskey

Pátrání po historii nejprodávanější irské whiskey nás zavede do dublinské Bow Street, za Johnem Jamesonem, který začal dějiny této whiskey psát v roce 1780. Určitě stojí za zmínku, že John Jameson byl pradědečkem Guglielma Marconiho, vynálezce bezdrátové radiotelegrafie. Ale zpátky k irské whiskey. Až do roku 1968 se prodávala výhradně v soudcích. Teprve poté se dostala k zákazníkům v láhvích s charakteristickou rudou pečetí.

Vůně této whiskey je velmi čistá, se zřetelnými stopami sherry a s doteky medového marcipánu, které připomínají charakter ovocného koláče. V chuti se vyznačuje skvěle vyváženou nasládlostí a suchostí po sherry. Teprve ve finiši se prosazuje stopa obilí, ale velmi jemně. Výsledkem je dlouhý dozvuk sherry a ječmene.

Základ whiskey Jameson tvoří prvotřídní irské suroviny – voda, slad a ječmen, který se dodnes suší v uzavřených pecích, aby se ve finální chuti neobjevila ani stopa kouře. Následuje trojnásobná destilace tradičními měděnými destilačními přístroji a výjimečně pomalý, 7letý proces zrání v dubových sudech.

Lze si ji vychutnat samotnou, s trochou vody, nebo také teplou "HOT IRISH". Díky tomu, že nemá sebemenší příchuť kouře, uplatňuje se Jameson také v mixologii. Značnou proslulost si získala kombinace whiskey, kávy a jen lehce napěněné smetany, známá jako Irish Coffee.

Jameson, nejprodávanější irská whiskey světa, poprvé dosáhla hranice dvou milionů prodaných devítilitrových kartonů, tedy 18 milionů litrů. Její prodej se v posledních deseti letech zdvojnásobil. Největší trh ve Spojených státech vzrostl jen za loňský rok o 20%, výjimečné tempo růstu zaznamenala i Česká republika, Jižní Afrika, Rusko a Brazílie. Irská whiskey Jameson se díky těmto úspěchům poprvé ve své historii vyšplhala mezi padesát nejprodávanějších značek lihovin na světě, stala se nejrychleji rostoucí mezinárodní whiskey a jedním z nejdynamičtěji rostoucích destilátů vůbec.

Tipy na koktejly a horké drinky míchané s irskou whiskey Jameson

Jameson Sour

Jameson whiskey Lemon juice Sugar sirup Fresh Orange Podáváme s koktejlovou třešinkou, do whiskovky na led ze šejkru

Jameson Apple Jameson whiskey Apple juice Fresh apple Podáváme s čerstvým jablkem, do whiskovky na led ze šejkru

Jameson Berry Jameson whiskey Raspberry liqueur Cranberry juice Podáváme s čerstvou limetou, do longovky na led

Jameson Ginger Jameson whiskey Ginger lemonade Fresh ginger Podáváme s čerstvým zázvorem, do longovky na led

Jameson Cola

Jameson whiskey Coca cola Podáváme bez ozdoby, do longovky, nebo whiskovky na led

Dublin Peach

4 cl Jameson

1/2 odlivky citronové šťávy

zástřik cukrovým sirupem

1 odlivka broskvového pyré

1/2 odlivky likéru Amaretto

1/2 odlivky Vanilla Schnapps

Sklenice: Tumbler

Led: kostky

Postup: protřepat

Ozdoba: plátek broskve

Esquire

4 cl Jameson

4 rozpůlené plody kumkvat

1 lžička hnědého cukru

12,5 ml citronové šťávy

25 ml pyré z plodu mučenky

12,5 ml likéru Mandarin

Sklenice: Highball

Led: drť

Postup: rozmíchat a promíchat

Ozdoba: půlený kumkvat

Macree

4 cl Jameson

4 čerstvé maliny

2 cl malinové šťávy

12,5 ml citrónové šťávy

12,5 ml cukrového sirupu

12,5 ml likéru Chambord

25 ml šťávy z brusinek

Sklenice: Highball

Led: drť

Postup: rozmíchat a promíchat

Ozdoba: 2 maliny

MrJJ

5 cl Jameson

25 ml šťávy z limetky

12,5 ml zázvorového piva s vanilkovým cukrem

Sklenice: Highball

Led: drť

Postup: navrstvit, rozmíchat se zázvorovým pivem

Ozdoba: vymačkaná šťáva z lunetky

Ri-Ra

4 cl Jameson

12,5 ml vanilkového sirupu

Polovina citronu nakrájená na malé kousky

2 malé lžičky vanilkového cukru

Sklenice: Highball

Led: drť

Postup: rozmíchat a promíchat

Ozdoba: citronová šťáva

Spraoi

4 cl Jameson

12,5 ml citronové šťávy

25 ml jablečného moštu

1 celé kiwi

2 barové lžičky vanilkového cukru

12,5 ml Kiwi Schnapps

Sklenice: Highball

Led: drť

Postup: rozmíchat a promíchat

Ozdoba: 2 plátky kiwi

Irish Coffee

4 cl Jameson káva napěněné mléko třtinový cukr

Hot Irish

4 cl Jameson horká voda limetová šťáva třtinový cukr

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz