Babinet.cz  /  Magazín  /  Rady a postřehy do kuchyně  /  Od kořeněných kousků kuřete k mistrovskému dílu: Všechno, co vás o Chicken Tikka Masala zajímá

Od kořeněných kousků kuřete k mistrovskému dílu: Všechno, co vás o Chicken Tikka Masala zajímá

10.10.2024 - redakce Babinet.cz

Název Chicken Tikka Masala je pojem, který k životu probouzí chuťové pohárky. Tento pokrm v sobě spojuje chuť Indie a vliv západní kuchyně. Ať už jste fanouškem kari, nebo jen hledáte něco nového, toto jídlo vás svou jedinečností a kořeněnou vůní naprosto okouzlí.

 

Když jídlo neznáte, může vám na první pohled připadat, že jde jen o další pokrm v celé té nekonečné kari řadě. Není tomu ale tak. Prim zde hraje netypické spojení nejrůznějšího koření, smetany, rajčat a krémovitosti. Snoubí se zde například kouřivost papriky, výraznost fenyklu a podmanivost římského kmínu. To vše zjemněno a ozvláštněno skořicí. Pokrmu se tak musí nechat, že jeho obliba neroste náhodou.

Chicken Tikka Masala / Freepik

Chicken Tikka Masala pod drobnohledem

Jde o pokrm skládající se z kousků kuřete marinovaných v kořeněném jogurtu, které se pečou nebo grilují. Poté se zalijí hustou, rajčatovou omáčkou s jemně pikantním nádechem. Kuřecí tikka se tradičně připravuje v tandooru, což je hluboká indická hliněná pec. Dnes ale není ničím výjimečným, že příprava probíhá také na klasickém grilu či v troubě.  Samotná omáčka je pak jemně pikantní, krémová a plná koření jako je zmíněný kmín, koriandr, garam masala a někdy i trochu chilli.

Vznik a původ

Chicken Tikka Masala je pokrmem s nejasným původem. I když mnoho lidí předpokládá, že má své kořeny v Indii, což se zkrátka tak nějak nabízí, je pravděpodobnější, že vznikl ve Velké Británii v 20. století. Podle jedné z teorií se tak stalo ve chvíli, kdy britský zákazník jedné v indické restauraci přednesl svou stížnost. Nelíbilo se mu, že jeho kuře je příliš suché. Šéfkuchař poté improvizoval a přidal do jídla rajčatovou omáčku s kořením a smetanou, aby jej celkově udělal šťavnatějším.

Pozoruhodné zajímavosti

Pojďme se nyní podívat na několik zajímavostí, které dělají z Chicken Tikka Masala tak výjimečný pokrm, jakým dnes rozhodně je.

·         Toto jídlo je bezesporu považováno za symbol indické kuchyně, ale většina Indů si jej doma paradoxně téměř nikdy nevaří.  

·         Dnes je Chicken Tikka Masala jedním z nejoblíbenějších jídel ve Spojeném království a mnoho lidí jej automatická považuje za "britské národní jídlo".

·         Jeden jediný recept neexistuje. Každý kuchař může má svou osvědčenou kombinaci koření a omáčky. Ve výsledku se tak pokrm vždy bude trochu lišit.

·         Oblíbenost tohoto jídla vedla k vytvoření vegetariánských verzí, kde se kuře nahrazuje například paneerem (indickým sýrem).

·         Chicken Tikka Masala se objevuje nejen na talířích, ale i v kulturním povědomí. Například britští politici jej zmínili v debatách o multikulturalismu.

·         Tento pokrm je v indických restauracích jedním z nejvíce objednávaných jídel.

Recept na Chicken Tikka Masala počesku

Chicken Tikka Masala je skvělou volbou, když máte chuť na něco exotického, a přitom ne příliš složitého. Tento recept je snadno přizpůsobitelný českým podmínkám a zaručeně vaši rodinu či hosty potěší. Vás osobně pak rozhodně rozradostní jeho blesková příprava.

Ingredience na marinádu:

  • 500 g kuřecích prsou
  • 150 g bílého jogurtu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžičky mletého koriandru
  • 2 lžičky mleté papriky
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička garam masaly
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 3 stroužky česneku, nasekané
  • 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • sůl a pepř podle chuti

Ingredience na omáčku:

  • 2 lžíce másla nebo oleje
  • 1 cibule, najemno nakrájená
  • 3 stroužky česneku, nasekané
  • 1 lžička nastrouhaného zázvoru
  • 400 g rajčatového protlaku
  • 200 ml smetany na vaření
  • 2 lžičky garam masaly
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 lžička kari
  • sůl a pepř podle chuti
  • čerstvý koriandr na ozdobu

Postup:

  • V míse smíchejte všechny ingredience na marinádu.
  • Kuřecí maso nakrájejte na menší kousky a s marinádou promíchejte. Nechte odležet minimálně 2 hodiny (ideálně přes noc) v lednici.
  • Namarinované kuřecí kousky buď opečte na grilu, nebo je pečte v troubě na 200 °C zhruba 20 minut, dokud nebudou propečené.
  • Na pánvi nyní rozpusťte máslo nebo rozehřejte olej a smažte cibuli, dokud krásně nezesklovatí. Přidejte česnek a zázvor, a restujte další 2 minuty.
  • Poté přidejte rajčatový protlak, smetanu a koření.
  • Omáčku nechte probublávat na mírném ohni asi 15 minut, dokud se chutě neprolnou.
  • Do omáčky přidejte upečené kuřecí maso a promíchejte. Nechte vše vařit dalších 10 minut, aby maso chutě omáčky vtáhlo.
  • Podávejte s rýží nebo naanem a ozdobte čerstvým koriandrem.

 

napsala Bára klímová

https://www.recipetineats.com/chicken-tikka-masala/

https://www.youtube.com/watch?v=BOKdsepCrbc

https://fresh.iprima.cz/recepty/kureci-tikka-masala-0

 

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz