Pamatujete, když jsme si jako malí na nit navlékali jeřabiny? Pod rukama nám vznikaly krásně barevné náramky i náhrdelníky. Při propíchnutí se většinou jeřabiny úžasně rozvoněly svou specifickou vůní a bylo nám jasné, že podzim klepe na dveře. Pravděpodobně jsme tehdy, když jsme se s jeřabinami pouze parádili, vůbec netušili, jaký poklad v ruce držíme. Jeřabiny, ač malé velikostí, vládnou ohromnou silou. Nabízí širokou škálu zdravotních benefitů, které na podzim jistě uvítáte a oceníte. Jeřabiny totiž báječně podpoří imunitu a nachlazení se vám díky nim také vyhne obloukem.
A co když jsou jedovaté?
Tuhle otázku si pokládá mnoho lidí a o jeřabinách, které jsou plody jeřábu, se skutečně říká, že jsou jedovaté. Jak tedy mohou být tolik zdraví prospěšné, když jsou údajně jedovaté? Odpověď je jednoduchá a musíme ji hledat ve výběru správných jeřabin i v úpravě.
fotografie: Unsplash
Jeřabiny obsahují kyselinu parasorbinovou[2], která opravdu může způsobit nevolnosti, zvracení, bolest hlavy nebo podráždění žaludku. Této kyseliny se však snadno zbavíme, když jeřabiny správně upravíme. Vždy je proto před konzumací musíme tepelně zpracovat nebo si je také můžeme nasušit. Pak bude vše v pořádku a není se čeho obávat. Samozřejmě bychom se také měli držet zlaté střední cesty a bůhvíjak to nepřehánět s množstvím. A hlavně? Nikdy nesbírejte jeřabiny ptačí. Zaručeně je poznáte podle velmi hořké a svíravé chuti.
Využití jeřabin
Než se podíváme do kuchyně a lékárničky, byla by přece jen škoda nezastavit se také u dekorativního využití krásných jeřabinek. Když jde o zdobení podzimních dekorací, jsou jeřabiny skoro ve sto procentech jasnou a vhodnou volbou. Oživí jakýkoliv věnec, květinové aranžmá, sušené kytice, dekorace na stůl, svíčky, svícny, dekorativní mísy, lucerny, atd. Jeřabiny se skutečně hodí na všechno, co se dekorací týče.
A co na zub můžeme z jeřabin připravit? I v případě konzumace jeřabin máte na výběr spoustu možností. Uděláte si z nich lahodné sirupy, marmelády, likéry, šťávy, nálevy, protlaky, směsi pod maso, čaje i pomazánky. Čaj dokonce můžete připravovat jak z plodů, tak z květů jeřábu. Co se léčivých přípravků týče, i tady můžete s jeřabinami kouzlit. Vyrobíte si v pár snadných krocích různé masti, tinktury, vonné oleje a odvary.
Zdravotní přínosy jeřabin
V jeřabinách najdete veliké množství vitamínů a antioxidanty[1]. Jsou to v podstatě malé léčivé tabletky z té nejlepší lékárny-PŘÍRODY. Obsahují například vitamíny A, E, K, karoten, třísloviny, rutin, draslík a hořčiny. V jeřabinách také narazíte na velké množství vitamínu C. A s čím vším vám po zdravotní stránce mohou tyto malé zázraky pomoci?
Jsou prospěšné při klimakteriu, zmírňují křeče při menstruaci, upravují pravidelnost menstruace, udržují ženám hormonální rovnováhu, posilují imunitu, čaj z květů jeřábů je výborný proti kašli, při zápalu plic i zánětu průdušek, při zevním použití pomáhají s atopickým ekzémem, akné a urychlují hojení ran, léčí močové cesty, napomáhají ke správné funkci střev, působí proti volným radikálům a zpomalují proces stárnutí.
napsala Bára Klímová
zdroje:
[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38280176/
[2] https://en.wikipedia.org/wiki/Rowan
https://living.iprima.cz/zahrada/jerabiny-lek-jed-recepty
https://www.novinky.cz/clanek/zena-zdravi-jerabiny-jako-jed-ale-i-lek-na-radu-potizi-40298392
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.