Babinet.cz  /  Magazín  /  Rady a postřehy do kuchyně  /  Falafel: Nejen vyhlášený exotický pokrm, ale i příběh chutí, které si postupně získávají celý svět

Falafel: Nejen vyhlášený exotický pokrm, ale i příběh chutí, které si postupně získávají celý svět

7.10.2024 - redakce Babinet.cz

Falafel… Slovo, které evokuje pulsující energii vzdálených trhů a pouličních bister, kde se prolíná vůně koření a smažených kuliček. Je to jídlo, které přibližuje tradice, historii a nabízí různé variace na jeden jednoduchý, ale chutný základ. Pokud jste jej ještě nikdy nevyzkoušeli, po přečtení našeho článku neodoláte a připravíte si ho. A rozhodně se máte na co těšit. Příprava je totiž velmi snadná a výsledek mimořádně povedený.

 

Když se řekne falafel, většině lidí naskočí obraz křupavých kuliček ze směsi luštěnin, které se servírují s čerstvou zeleninou a tahini omáčkou. Nejde však už jen o obyčejný pokrm. Falafel se stal symbolem tradičního street foodu Blízkého východu. Pojďme se tak společně podívat na to, co falafel vlastně je, odkud pochází a jak si ho můžete jednoduše připravit i v českých podmínkách.

Falafel historie recept

Falafel / Freepik

Křupavá pochoutka

Falafel jsou křupavé smažené kuličky, které jsou připraveny z rozmixované směsi cizrny nebo fava fazolí, ochucené bylinkami a kořením. Základem falafelu je vždy luštěninová směs, která se mixuje do jemné pasty a následně smaží v horkém oleji. Výsledkem jsou křehounké kuličky s bohatou chutí, které se podávají v pita chlebu nebo s čerstvými saláty různých druhů. Kuličky jsou často doplněny jogurtovým dipem, hummusem nebo tahini omáčkou. Takové jídlo potěší nejen vaše chuťové buňky, ale díky bílkovinám a vláknině bude spokojené i vaše zažívání.

Historie a vznik

Falafel má bohatou historii, která je spjata s Blízkým východem. Jeho kořeny sahají až do starověkého Egypta, kde se podobné pokrmy připravovaly z fava fazolí. Odtud se falafel rozšířil do dalších částí Blízkého východu, zejména do Izraele, Libanonu a Palestiny. Tam už se pak stal typicky tradičním jídlem. Přestože je původ falafelu mnohdy diskutován různě, jeho popularita v posledních desetiletích vzrostla natolik, že se stal symbolem pouličního jídla po celém světě. Dnes je tak falafel oblíbeným pokrmem nejen v zemích svého původu, ale i v Evropě a Severní Americe, kde je často vyhledáván pro svou chuť, výživové hodnoty a díky své popularitě obecně. Falafel zkrátka boduje na plné čáře a poslední roky jeho obliba pořád stoupá.

Filmová hvězda

Falafel se nepropracoval jen do kuchyní po celém světě, ale také do světa filmu a seriálů. Často se objevuje ve scénách, kde se postavy zastavují v městských bistrech nebo na trzích, aby si vychutnaly rychlé a chutné jídlo. Není náhoda, že samotné postavy jej pochopitelně při objednávce slyšně zmiňují. Pozornost tak získal například díky seriálu Přátelé, kde se o něm Ross zmíní jako o oblíbeném jídle při výletech. Ve filmech zaměřených na blízkovýchodní kulturu, jako je Můj život v ruinách, pak falafel slouží nejen jako kulinární pochoutka, ale také jako symbol spojení mezi tradicí a moderním světem. Zajímavé je, jak se tento pokrm stále více stává součástí popkultury a přitahuje pozornost nejen milovníků jídla.

Recept na tradiční falafel

Falafel není jen pokrm, ale i cesta napříč kulturami, tradicemi a chutěmi, které vás dnes zavedou už do každého kouta světa. Připravte si ho proto i vy a ochutnejte kousek historie, který je nejen mimořádně chutný, ale i plný příběhů.

Ingredience:

  • 250 g cizrny v plechovce
  • 1 střední cibule, nakrájená nadrobno
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • svazek čerstvé petrželky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička soli
  • špetka kajenského pepře (libovolně)
  • slunečnicový olej na smažení

Postup:

  • Cizrnu propláchněte a sceďte.
  • V kuchyňském robotu pak do hladké směsi rozmixujte cizrnu, cibuli, česnek a petrželku.
  • Přidejte mouku, koření a dobře promíchejte.
  • Ze směsi tvarujte malé kuličky nebo placičky, které budou mít průměr kolem 3 cm.
  • Ve větším hrnci nebo pánvi rozehřejte olej.
  • Kuličky falafelu smažte po menších dávkách do zlatohněda. Budou to cca 4 minuty z každé strany.
  • Abyste jej zbavili přebytečného oleje, nechte falafel odkapat na papírové utěrce.
  • Podávejte v pita chlebu s hummusem, čerstvým salátem a tahini omáčkou.

 

napsala Bára Klímová

zdroje:

https://soucitne.cz/recepty/falafel-zakladni-recept

https://www.vegmania.cz/recepty/falafel/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Falafel

https://www.neplechanaplechu.cz/2022/01/falafel.html

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz