Na zimování jahod je pomalu nejvyšší čas. Pozvolna se ochlazuje a v noci mohou brzy padat teploty pod bod mrazu. Pokud by nám totiž jahodníky vymrzly, tak ne, že nebudou plodit, ale úplně odejdou. Jak je tedy správně a dobře zazimovat, abychom si sladkých plodů mohli užívat v příštím roce?
Jahodníky je zapotřebí nejprve pořádně vyplít. Všechen plevel musí ven. Jahody jimi podložte. Tlející plevel bude rostliny zahřívat. Zároveň se tyto rostlinky budou rozkládat a tím pádem jahodníky pěkně pohnojí.
foto / Unsplash
Netkaná textilie
Celé záhony poté přetáhněte netkanou textilií na jahodníky. Prostříhejte nad jahodníky díry a vytáhněte listy nahoru. Netkaná textilie pomůže v lepším zalévání, bude chránit rostliny a také díky ní neporoste v jahodách další nepříjemný plevel. Toho se chceme zbavit.
Neseřezávat
Dříve se jahodníky seřezávaly. Vzal se srp a vše co bylo nad zemí, se useklo. To se bere jako omlazení rostlin. Není to úplně špatně, ovšem pozor, nesmíme porušit srdéčko. Kdybychom porušili srdéčkom, tak rostlinku zahubíme. Při seřezávání tedy buďte maximálně opatrní, nebo to raději nedělejte vůbec, ostatně není to nijak nutné.
Zalévat je potřeba pravidelně až do prvních mrazů, jinak rostliny uschnou. Pokud je teplá a suchá zima, můžete zalít i během ní.
Samotné zimování
Jahody je potřeba zazimovat se vším všudy. Takže mladé rostliny, které jste vysázeli teď na podzim, přikryjte na zimu chvojím. Stáleplodící odrůdy jsou pak náchylnější – opakovaně se tím, že plodily, oslabovaly. Fajn je kolem rostlin nasypat také hnůj, nebo kompost. Ten nejen hřeje a chrání před mrazem, ale samozřejmě také posiluje rostliny.
Pokud budou hrozit holomrazy a mělo by se ochladit pod mínus osm stupňů Celsia, tak rostliny přikryjte bílou netkanou textilii (podkládali jste černou). Odměnou za tuto péči vám bude na jaře velmi bohatá úroda.
napsala Zuzana Zelenková
zdroj: archiv redakce, zahradkaruvrok.cz
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.