Babinet.cz  /  Magazín  /  Rady a postřehy do kuchyně  /  Poutine: Od hranolek s omáčkou až po globální gastronomickou senzaci

Poutine: Od hranolek s omáčkou až po globální gastronomickou senzaci

29.9.2024 - redakce Babinet.cz

Poutine, jeden z nejznámějších pokrmů kanadské kuchyně, si postupně získává pozornost po celém světě. Tato moderní záležitost kombinuje jednoduchost hranolek, sýra a masové omáčky, což z ní činí jedinečnou pochoutku, kterou ocení každý milovník rychlého občerstvení i gurmánských specialit.

 

Pro Kanadu je rozmanitost kuchyně typická a krásně tak odráží multikulturní charakter země. Jedním z pokladů takovéto kuchyně je pak právě poutine. Jídlo, které v sobě snoubí tři základní ingredience. Těmi jsou hranolky, čerstvý sýr a bohatá omáčka. Co na první pohled může vypadat jako obyčejná kombinace, se v Kanadě stalo národním fenoménem, a dokonce symbolem kuchyně Québecu. Přestože se tento pokrm zrodil ve skromných podmínkách, jeho popularita rychle překročila hranice Kanady a nyní se těší oblibě i v jiných koutech světa.

Poutine

Poutine / Freepik

Kouzlo rafinované kombinace

Poutine je tradiční kanadský pokrm, který sestává z křupavých, dvakrát smažených hranolek, čerstvého sýra (obvykle cheese curds) a horké masové omáčky (gravy). Vtip je nejen v rafinované kombinaci samotné, ale klíčovou roli hraje právě sýr. Cheese curds, tedy kousky čerstvého sýra, mají zvláštní konzistenci a ideální vlastnosti. Jemně se totiž roztečou, ale zároveň si udrží svou strukturu. Když je pak zalijete horkou omáčkou, vytvoří se ona neodolatelná kombinace chutí, která si pomalu, ale jistě, podmaňuje svět.

Vznik a historie

Historie poutine sahá do 50. let 20. století, kdy se tento pokrm poprvé objevil v québeckých venkovských restauracích. I když není přesně známo, kdo a kde ho poprvé připravil, jedna z legend praví, že kuchař Fernand Lachance vytvořil tuto kombinaci na přání zákazníka, který si přál hranolky se sýrem. Výsledek nazval poutine, což v místním dialektu znamená nepořádek. Postupem času k hranolkám a sýru kuchaři přidali masovou omáčku, což vedlo k dnešní verzi tohoto jídla. Poutine se rychle rozšířilo po celé Kanadě a stalo se neodmyslitelnou součástí tamní kultury.

Obliba a znalost v Evropě

Poutine sice vzniklo v Kanadě, ale dnes se šíří i po Evropě. Ve velkých městech, jako je Londýn nebo Paříž, se objevují restaurace a stánky, které se na kanadské speciality zaměřují a poutine rozhodně patří k pokrmům nejoblíbenějším. V České republice sice poutine není tak známé, ale s rostoucí popularitou street foodu a festivalů světových kuchyní se tento pokrm povědomí českých gurmánů také už pomaloučku dostává. V mnoha evropských zemích, které přijaly rychlé občerstvení jako součást své gastronomie, si poutine své místo získává rovněž.

Zajímavosti z restaurací

Poutine najdete v nabídce každé kanadské restaurace. Ať už jde o rychlé občerstvení, nebo luxusní podniky, nechybí nikdy. V mnoha restauracích se setkáte také s různými variantami tohoto pokrmu. Někde přidávají kachní maso, jinde jej nabízejí v asijském stylu s omáčkami, jako je například teriyaki. Jde-li o poutine, jde zároveň také o velký festivalový potenciál. Není tak divu, že se na gastronomických festivalech často konají soutěže o nejoriginálnější verzi tohoto ikonického jídla. Dokonce se objevují také vegetariánské nebo veganské varianty, které využívají alternativní omáčky a sýry.

Recept na poutine v českých podmínkách

Tento jednoduchý, ale sytý pokrm si samozřejmě můžete přizpůsobit podle vlastních možností, chutí a surovin. Originální cheese curds je poměrně těžké sehnat, ale i to lze. Pokud však na originálních surovinách nebazírujete, můžete si poutine užít i doma.

Ingredience:

  • 500 g hranolek
  • 200 g sýra mozzarelly
  • 300 ml masové omáčky (gravy)
  • olej na smažení    

Postup:

  • Připravte hranolky. Pokud máte čas a chuť, doporučujeme domácí. Ale lze pochopitelně použít i mražené.
  • Sýr nakrájejte na menší kousky, které se po zalití omáčkou začnou mírně rozpouštět. Ne však zcela.
  • Ohřejte masovou omáčku (gravy) podle návodu nebo si připravte domácí z výpeku masa a zeleniny.
  • Na talíř dejte hranolky, přidejte sýr a finišujte horkou omáčkou.
  • Podávejte ihned, dokud je sýr lehce rozteklý a omáčka teplá.

 

napsala Bára Klímová

zdroje:

https://www.apetitonline.cz/zajimavosti/poutine-kanadske-hranolky-se-syrem

https://garagepoutine.cz/

https://receptypanicuby.cz/brambory-2/kanadska-poutine/

 

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz