Jedlé kaštany (maróny) jsou plodem kaštanovníku setého Castanea sativa, mohutného stromu dorůstajícího až do výšky 35 metrů. Na pultech našich obchodů jsou k dostání od září do února. Syrové kaštany jsou trpké, po tepelné úpravě z nich ovšem získáte chutnou a kaloricky velmi hodnotnou pochoutku. Přesvědčte se sami...
Kaštany jsou bohaté na vitamíny skupiny B, na bílkoviny, vlákninu, tuky a glycidy. Energetická hodnota plodů 210 kcal na 100 g je proto vysoká. Mají také opravdu vysoký obsah vitamínu C.[1] V kuchyni lze s kaštany naložit různě. Oblíbené jsou pečené a nebo vařené. Američtí občané si bez nich například nedokážou představit nádivku do krocana.
Kaštany se také melou na mouku, která tvoří jednu ze základních cukrářských surovin - přidává se do dortů, chleba, pečiva, pudinků i zmrzliny. Z marónů se vyrábí i likér.
Příprava kaštanů
Na vypouklé straně kaštany nejdříve nařízneme krátkým nožem do tvaru X - asi 2,5 cm dlouhý řez do hloubky asi 4 mm.
Rozhodnete-li se kaštany uvařit, vařte je 8 minut, potom zabalte do ručníku a pevně stiskněte, aby se skořápky rozdrtily. Potom horké kaštany oloupejte. Ovšem pozor, horké kaštany jsou opravdu horké! Jakmile vystydnou, skořápka tvrdne a kaštan už neoloupete.
Pečené kaštany připravíte tak, že je poskládáte na plech řeznou stranou nahoru a pečete v troubě vyhřáté na 200 stupňů Celsia po dobu 10 až 15 minut, až skořápky začnou praskat a maso hnědnout. Loupeme stejně jako vařené kaštany.
Kaštany můžete opéct i na pánvi. Pokud nemáte speciální pánev na pečení kaštanů, lze použít i obyčejnou. Kaštany vyskládáte na pánev v jedné vrstvě, pokropíte trochou vody, přikryjete a opékáte. Abyste předešli spálení, je třeba pánví vodorovně třást. Celý proces trvá 5 až 10 minut. Hotové kaštany poznáte podle hodně tmavé skořápky.
- Jedlé kaštany pečené s šalotkami (Marrons) /pro 4 osoby/
750 g jedlých kaštanů, 2 šalotky, 50 g másla, kajenský pepř, sůl, sekaná petrželka
Kaštany po obvodu nařízneme, vložíme na plech a zasuneme do trouby předehřáté na 200 stupňů Celsia. Pečeme asi 15 minut, až se slupky rozevřou. Poté je sloupneme a dbáme, abychom odstranili i světlou vnitřní slupku. Šalotky oloupeme a nadrobno pokrájíme. Rozehřejeme 20 g másla a šalotky na něm zesklovatíme. Přidáme zbylé máslo a krátce zpěníme. Vložíme kaštany, okořeníme kajenským pepřem a osolíme. Za častého potřásání pánví pečeme asi 2 minuty a okamžitě podáváme. Podle chuti posypeme sekanou petrželkou.
Tip: kaštany se hodí jako příloha k vepřové nebo hovězí pečeni, drůbeži a zvěřině.
Kaštanový krém (Créme de marrons) /pro 4 osoby/
500 g jedlých kaštanů, 1 chemicky neošetřený citrón, 250 ml suchého bílého vína, 100 g cukru, 2-3 lžíce třešňovice nebo calvadosu, 150 g kysané smetany, případně 4 čerstvé fíky (lze vynechat)
Jedlé kaštany kolem dokola nařízneme a vaříme v dostatečním množství vody asi 30 minut. Poté je scedíme a ihned oloupeme. Citrón omyjeme, osušíme a ostrouháme z něj kůru. Kaštany s vínem, cukrem, citronovou kůrou uvedeme do varu a vaříme je v nezakrytém hrnci tak dlouho, až se dalí snadno rozmáčknout vidličkou. Necháme je chvíli vychládnout a rozmixujeme. Přitom postupně po kapkách přidáváme třešňovici nebo calvados. Kaštanové pyré protlačíme sítem a po lžících do něj zašleháváme kysanou smetanu. Krém musí být hladký a napěněný. Hotový krém postavíme alespoň na 1 hodinu do chladu. Poté ještě jednou prošleháme a kopečky krému upravíme na dezertní talířky. Máme-li fíky, nakrájíme je na plátky a ozdobíme ji mi krém.
- Pečený krocan /pro 4 osoby/
1 krocan, 3/4 kg jedlých kaštanů, máslo, vývar z masa, sůl, pepř, tymián, muškátový oříšek, petrželka
Tuk a játra z krocana jemně usekáme. Kaštany z jedné strany nakrojíme a vaříme ve vodě, až se dají snadno sloupat. Po oloupání je uvaříme ve vývaru z masa doměkka. Prolisujeme je a smícháme s tukem a játry. Přidáme podle chuti koření a jemně rozsekanou petrželku a rozředíme vývarem z kaštanů. Nádivkou naplníme krocana, zašijeme ho a pečeme na másle za častého podlévání šťávou.
- Kaštany s těstovinami /pro 2 osoby/
400 g těstovin, 1 lžíce oleje, sůl
Omáčka: 100 g upečených a oloupaných kaštanů, 0,5 dl bíleho vína, 1 cibulka s natí, 1 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku, 1 feferonka, sůl
Těstoviny dáme vařit do hrnce s dostatečným množstvím osolené vody se lžící oleje. Mezitím připravíme omáčku. Na pánvi rozpustíme máslo a olivový olej, přidáme česnek nakrájený na plátky, část nakrájené cibulky a kaštany nakrájené na plátky. Vše rychle opečeme, zalijeme vínem, krátce povaříme a případně osolíme. Uvařené těstoviny scedíme a ihned promícháme s připravenou omáčkou. Rozdělíme je na talíře a každou porci posypeme zbylou nasekanou cibulkou a feferonkou.
- Kaštanová pěna
200 g upečených a oloupaných kaštanů, 6 žloutků, 100 g moučkového cukru, 1 dl smetany 1 kelímek smetany ke šlehání, 50 g medu, 1 sáček ztužovače šlehačky, ovoce a oplatky na ozdobení
Upečené a oloupané kaštany umeleme. Žloutky s cukrem ušleháme ve vodní lázni do husté pěny. Přidáme nastrouhanou čokoládu, med, mleté kaštany a smetanu a dobře promícháme. Na závěr lehce vmícháme šlehačku se ztužovačem. Pěnu rozdělíme do pohárů a před podáváním ozdobíme ovocem a oplatkymi.
Zdroje:
archiv redakce
[1] https://www.medicinenet.com/are_chestnuts_good_for_you/article.htm
Labužník.com, zena.aktualne.cz
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.