Babí léto vyzývá k procházkám v přírodě. Slunce ještě příjemně hřeje a na stráních se v jeho odlescích lesknou na keřích rudé korálky šípků, které lákají ke sběru. Plody šípků se dají upravit na mnoho způsobů a my vám poradíme, jak na přípravu, abyste neztratili velké množství jejich cenných látek.
Kdy sbírat
Nejlepší doba pro sbírání šípků je po prvním mrazíku, plody jsou nejsladší. Před prvními mrazy (konec září-začátek října) se sbírají pouze v případě, že je chcete nasušit na čaj. Sbírají se vyzrálé, dobře vybarvené plody bez stopek. Na místech, kam svítí slunce celý den, dozrávají šípky klidně i o 3 týdny dříve, je třeba s tím počítat. Přemrzlé plody jsou zase vhodnější pro přípravu různých šípkových omáček nebo marmelád.
foto / Pexels
Pozitivní účinky šípku
Šípkový čaj má fantastickou jemnou chuť a navíc obsahuje mnoho cenných látek z šípku. Šípek je bohatý na vitamíny skupiny B, C, E, K a na minerály jako je zinek, železo, fosfor, vápník a hořčík. Díky významnému množství vitamínu C[1] působí jako antioxidant. Ty pomáhají předcházet rizikům srdečního onemocnění. Navíc šípek obsahuje lykopen, který výrazně snižuje riziko vzniku rakoviny.
Babičky tvrdí, že šípek čistí krev, posiluje oběhový, trávicí a dýchací systém a podporuje správnou funkci brzlíku, který je důležitý pro správnou funkci imunity
Šípkový čaj dokáže posílit imunitu a odolnost vůči chřipce a nachlazení. Navíc si hravě poradí se žaludečními problémy. Dokáže zklidnit podrážděný žaludek a podpořit trávicí systém. Kromě toho pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, snižuje riziko vzniku cukrovky a dokonce zlepšuje příznaky u těch, kteří jí již trpí.
Přečtěte si také: Pomůže s nočním kašlem i ucpaným nosem. Až dozrají šípky, udělejte si šípkový ocet
Jak správně louhovat šípkový čaj?
Čaj neboli nálev z šípků si můžeme udělat z více možností. První varianta je louhování šípků ve studené vodě. Sice zabere mnohem víc času než varianta druhá, ale za to je nejšetrnější a dostaneme z šípků nejvíce cenných látek. Rozdrcené usušené šípky nechte louhovat ve studené vodě přes noc. Druhý den před vypitím si čaj krátce povařte, pokud ho chcete mít teplý, a přeceďte. Šípkový čaj louhovaný za studena nebude mít tak intenzivní aroma a chuť, nicméně takhle v něm zůstane nejvíce vitamínů.
Teplý šípkový čaj neboli odvar nám zabere mnohem méně času, avšak během přípravy ztratíme většinu cenných látek, které mají tak pozitivní účinky na naše zdraví. Výhodou tohoto způsoby přípravy je právě ta intenzivní chuť a aroma, které mohou někomu chybět v čaji louhovaném za studena.
Šípek v kuchyni
Šípek můžeme použít i v kuchyni. Dělá se z něj výborné víno, marmeláda nebo kompot. Pokud nejste připraveni na samotnou chuť šípků, zkuste je nejdříve smíchat s jablky nebo hruškami, které doplňují jejich lahodnou chuť. Vyzkoušet můžete i skvělou omáčku k masu.
Jak na správné sušení
- Omyjte šípky vodou a zbavte je stopek i chmýří na jejich konci.
- Rozřízněte plody na půl a vydlabejte z nich malá ochmýřená semínka.
- Takto očištěné plody ještě jednou důkladně opláchněte ve vodě – chmýří, které semínka obaluje, totiž může způsobit podráždění sliznic.
- Rozvrstvěte šípky na pečicí papír a sušte je v pootevřené troubě na 50-55 °C asi 12 hodin. Hotové šípky poznáte tak, že při stisknutí budou tvrdé a jejich dužina se bude uvnitř mírně lámat a drolit. Charakteristickou barvu by si ale měly i při sušení zachovat.
- Usušené šípky skladujte ve vzduchotěsné sklenici maximálně jeden rok.
Napsala Michalela Procházková
zdroje:
[1] https://www.nzip.cz/clanek/1142-vitamin-c-kyselina-askorbova
https://superfoody.cz/suroviny/sipek/
https://www.vegmania.cz/sipky/
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.