Že jste ještě nikdy neslyšeli o Aronii? Pak vzpomeňte na jeřáb černý, nebo černou jeřabinu. Pod těmito názvy je Aronie přece jen známější a možná máte tuto léčivku na zahradě i vy. Jeřáb černý je krásný na pohled a zřejmě i proto často tvoří živý plot.
Nádherně pestrobarevné listy tohoto keře jsou celoroční zárukou toho, že vám nebude nikdo ze sousedství koukat do talíře. A plody? Ty jsou nejen esteticky nádherné, ale také ohromně léčivé. Zpomalují stárnutí, působí, jako přírodní antibiotikum a snižují špatný cholesterol. Jak tedy černý jeřáb správně zpracovat, abyste využili vše, co nabízí?
foto / Freepik
Zdravotní přínosy aronie
Plody jeřábu černého jsou nabité vitamíny a minerály. Poskytují velký obsah antioxidantů[1] a bioflavonoidů. V bobulích najdete vitamín B, i C, a mnoho jiných prospěšných látek. Není divu, že díky všem těmto látkám je nabídka zdravotních přínosů arónie veliká.
- Tlumí migrény a bolest hlavy
- Působí preventivně proti šedému zákalu
- Podporuje kondici paměti
- Blahodárně působí na pokožku. Zvyšuje pružnost a tím oddaluje stárnutí
- Podporuje správnou funkci střev a trávicího ústrojí
- Pomáhá při onemocněních štítné žlázy
- Bojuje proti cukrovce
- Působí blahodárně na organismus, který byl zatížen chemoterapií
- Napomáhá při léčbě bronchitidy
- Zmírňuje chudokrevnost
- Pozitivně ovlivňuje srdce a cévy
- Posiluje imunitu
- Reguluje krevní tlak
- Preventivně působí i v souvislosti s cukrovkou
Vezmeme-li v úvahu, že keř jeřábu černého je mrazuvzdorný, nenáročný na půdu, odolný vůči škůdcům a potřebuje jen slunce, pak je to řečí symboliky spousta muziky za málo peněz. Jedinou komplikací by snad mohli být ptáci. Ti se s vámi rozhodně o arónii nebudou chtít dělit. Je proto nutné chránit dozrávající plody např. záclonou.
Jak černý jeřáb správně zpracovat
Plody arónie vám po sklizni vydrží poměrně dlouho. Musíte však dbát na správné uskladnění a uchovávat je na chladném místě. Po úspěšné sklizni také máte několik možností, jak černý jeřáb zpracovat.
- Sušené plody jsou skvělou čajovou směsí
- Vyprodukovat můžete i víno, nebo likér
- Přidáte-li plody do jogurtu, máte dokonalou snídani
- Z arónie připravíte i sirup, marmeládu, nebo kompot
- Smoothie, koktejl, nebo džus jsou také možnostmi
- V některých receptech se s jeřábem černým počítá i v moučnících, různých dezertech a dokonce i v některých sladkokyselých omáčkách
Pokud vám však jde o zachování všech prospěšných látek, vždy toho docílíte pouze s čerstvými plody. Nejlepší je tedy připravit si z černého jeřábu sirup, který nemá s vařením nic společného.
K přípravě sirupu budete potřebovat:
- kilo černého jeřábu
- 40 g kyseliny citronové
- Hrnec
- Vařečku
- Studenou vodu
- Gázu
- Vyvařené lahve
- 40% alkohol
Jak budete při přípravě sirupu postupovat:
- Ovoce důkladně omyjeme a následně necháme dokonale okapat
- Dáme do hrnce a přisypeme k plodům kyselinu citronovou
- Zamícháme a zalijeme studenou vodou
- Znovu energicky promícháme a necháme odpočívat v chladu 24 hodin
- Po uplynutí doby si sirup přecedíme
- Ovoce přes gázu ještě vymačkáme a přidáme cukr dle chuti
- Promícháme do úplného rozpuštění a rozlijeme si sirup do čistých lahví
- Do každé lahve přidáme lžičku alkoholu a dobře uzavřeme (někdo alkohol nepřidává a víčka ještě zalévá voskem)
- Nakonec skladujeme na temném a chladném místě
napsala Bára Klímová
zdroje:
[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36431924/
cs.wikipedia.org
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.