Pokrm, který na první pohled oslní svou barevností a jednoduchostí je ideální volbou pro nadcházející podzim. Zahřeje, zasytí a pohladí na duši. Není tak divu, že jde o jednu z nejoblíbenějších korejských specialit. Snoubí se v ní totiž pestré tradice a jedinečné chuťové kombinace. A i když chuť s největší pravděpodobností nikdy nebude totožná jako v kolébce tohoto jídla, připravit si jej můžete i u vás doma.
Pokud se tak poohlížíte po nových kulinářských zážitcích a rádi objevujete exotické chutě, bibimbap by mohl být tím pravým ořechovým. Tento tradiční korejský pokrm navíc není jen obyčejnou miskou s rýží a zeleninou. Jde také o symbol rovnováhy a propojení chutí, barev i textur. Každá ingredience má svůj úkol a dohromady vytváří jedinečný chuťový zážitek. Příprava téhle specialitky navíc není nijak složitá a tak můžete touto korejskou klasikou oslnit rodinku i vy.
Bibimbap / Freepik
Míchaná rýže
Bibimbap je korejský pokrm, který v překladu znamená míchaná rýže. Základem je tedy horká miska rýže, na kterou se poté dle libosti navrství různé druhy zeleniny, maso a vejce. Pokrm finišujeme přelitím omáčky, která se obvykle připravuje z pikantní pasty gochujang. Co dělá bibimbap jedinečným, je ta úžasná možnost volby. Ingredience totiž můžete smíchat a užít si pestrou směsku, která chuťovým buňkám rozhodně zalahodí, nebo se můžete soustředit na každou ingredienci zvlášť a vychutnávat si chutě jednotlivě.
Původ a historie
Bibimbap je zakořeněný v korejské kultuře, která sahá stovky let do minulosti. Jeho přesný původ není zcela znám, ale obecně se pracuje s tím, že vznikl jako efektivní způsob, jak zužitkovat zbytky jídla. Tradičně se podával během svátku Jeongwol Daeboreum, kdy lidé připravovali pokrmy z různých druhů zeleniny a rýže, aby symbolizovali a opěvovali hojnost. Postupem času se bibimbap stal oblíbeným pokrmem díky své jednoduchosti a všestrannosti. Dnes ho najdeme nejen v korejských restauracích po celém světě, ale i v nejrůznějších domácnostech. Tam je pochopitelně přizpůsoben dostupným surovinám, regionálním chutím a možnostem.
Rýžové zajímavosti
I když jde v případě tohoto jídla o běžnou misku rýže, ve skutečnosti tomu tak není. To, co každé sousto symbolizuje, můžeme jednoznačně považovat za velmi zajímavé.
· Tradiční bibimbap obsahuje pět základních barev, které zrcadlí pět elementů. Konkrétně dřevo (zelená zelenina), oheň (červené maso), země (žlutá kořenová zelenina), kov (bílá rýže) a voda (černé houby).
· Díky různorodosti přínosných potravin je bibimbap výživné a zdravé jídlo, ohromně bohaté na vitamíny a minerály. Obsahuje vlákninu, proteiny i prospěšné tuky a je často servírován s fermentovanými potravinami, jako je například kimchi. Jedna složka je tak zdravější než druhá.
· Verzí, které jsou dnes už běžně k dostání, je mnoho. Například vegetariánská, kuřecí, hovězí nebo dokonce s mořskými plody. Populární je i varianta dolsot bibimbap, která se podává v horké kamenné misce, jež udržuje pokrm horký a vytváří na dně křupavou vrstvu rýže. Tato možnost servírování vznikla poměrně nedávno, ale zdá se, že tento rýžový benjamínek se dere na první příčky obliby.
Recept na bibimbap
Připravit bibimbap u vás doma je jednodušší, než by se na první dobrou mohlo zdát. Stačí několik základních ingrediencí, kapka času a trochu trpělivosti. Žádné složitosti, ani zdlouhavá příprava. Nic takového vás nečeká a vy se klidně do přípravy této exotiky můžete pustit už tento víkend.
Ingredience:
- 2 hrnky vařené rýže
- 200 g hovězího masa
- 1 mrkev
- 1 cuketa
- 100 g špenátu
- 100 g hub (shitake nebo hlíva)
- 1 vejce
- 2 lžíce sezamového oleje
- 2 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce gochujang pasty (určitě nemusí být, pokud neseženete)
- 1 stroužek česneku
- sezamová semínka a nori řasy na ozdobu (také nemusí být)
Postup:
- Začněte přípravou zeleniny. Na sezamovém oleji orestujte na proužky nakrájenou mrkev, cuketu a houby. Každou zeleninu však orestujte zvlášť, aby si zachovala svou chuť a barvu.
- Postupně vždy dosolte.
- V horké vodě spařte špenát, propláchněte studenou vodou a lehce osolte.
- Hovězí maso nakrájené na plátky naložte do marinády ze sezamového oleje, sojové omáčky, prolisovaného česneku a špetky cukru. Nechte marinovat alespoň 20 minut, poté maso osmažte na pánvi do měkka.
- Na vařenou rýži rozložte jednotlivé vrstvy orestované zeleniny, špenát a maso.
- Na pánvi si připravte volské oko a položte ho na vrch každé misky.
- Připravte si omáčku z gochujang pasty smíchané s trochou sojové omáčky a sezamového oleje. Podle chuti můžete přidat více nebo méně gochujangu. Orientujte se podle toho, jak pálivý pokrm snesete.
- Ozdobte mističky sezamovými semínky a nori řasou, pokud máte.
- Před jídlem vše důkladně promíchejte, jestliže si to strávníci přejí a podle chuti přidejte omáčku.
napsala Bára Klímová
zdroje:
https://www.orient-food.cz/blog/bibimbap-recept/
https://bibimbap-edinburgh.co.uk/
https://www.healthshots.com/healthy-eating/superfoods/bibimbap-benefits/
https://heartfulflavours.com/blogs/recipes/korean-bibimbap?srsltid=AfmBOorXYdN1cVgReNAGz5OgduQlg8DWuk-hMjdEUwnd_HABMIcJWgq-
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.