Babinet.cz  /  Magazín  /  Rady a postřehy do kuchyně  /  Zařaďte dýni do vašeho jídelníčku, je ideální pro štíhlou linii, vysvětluje výživová poradkyně

Zařaďte dýni do vašeho jídelníčku, je ideální pro štíhlou linii, vysvětluje výživová poradkyně

18.9.2024 - redakce Babinet.cz

Začátky podzimu znamenají krajinu hrající všemi barvami. Je to ale také období, kdy vrcholí sklizeň dýní. Je velká škoda, že si mnoho lidí tento oranžový poklad spojuje s podzimem především kvůli svátku Halloween, a to jen v podobě do tmy svítících ozdob. Dýně má mnohem víc co nabídnout. Mimo blahodárných účinků na naše zdraví z ní lze vykouzlit na talíři skvělá a chutná jídla, která vám pomohou ke štíhlejším křivkám.

 

Dýně je jednou z několika málo druhů zeleniny, kterou můžete v kuchyni využít beze zbytku. Každá část má v sobě jiné potřebné živiny a spolu tvoří dokonalý celek. Dýně je z 90 % tvořena vodou spolu se spoustou důležitých minerálních látek[1]. Voda na sebe v organismu váže škodlivé toxiny, které se pak z těla vyplavují pryč. 

Dýňová polévka s chilli / Freepik

Dužina jako zdroj vitamínů a vlákniny 

Dýňová dužina obsahuje mimo vody také pro tělo prospěšnou vlákninu, která podporuje trávení a správnou funkci střev. Bohatá je také na důležitý antioxidant beta-karoten, který chrání organismus a je zdrojem vitamínu A. “Obsažené vitamíny a minerály v dýňové dužině mohou blahodárně působit i na vaší pokožku. Dokážou rozzářit pleť a dodat jí elasticitu, pomohou i s vráskami. Z dužiny si můžete připravit také hydratační masku, která pleť příjemně vyživí,” radí Mgr. Tereza Vincourová, výživová poradkyně. 

Semínka nevyhazujte 

Většina lidí dýni rozkrojí, vydlabe a semínka vyhodí. Dělají ale velkou chybu. Semínka jsou plná minerálů, nejvíce hořčíku, zinku a železa. Ty podpoří váš imunitní systém a ochrání vás před srdečními chorobami. Když je hodíte na pánev a zprudka nasucho opražíte, stanou se i skvělou křupavou pochoutkou pro podzimní večery u filmů. 

Uvařte si z dýně a nebojte se o svou postavu 

Pokud jste se rozhodli zhubnout nebo si jen držíte linii, dýně by ve vašem jídelníčku určitě neměla chybět. Obsahuje minimum kalorií, ale jakékoliv jídlo s touto božskou zeleninou vás příjemně zasytí. Samozřejmě záleží na tom, s čím dýni zkombinujete. Receptů je spoustu, a to nejen slaných, ale i sladkých. “Pokud se rozhodnete připravit si typicky podzimní dýňový koláč a nasypete do něj spoustu bílého cukru, nemůžete čekat, že to vaši linii neovlivní. Doporučuji přípravě jídel věnovat potřebný čas a přemýšlet nad všemi ingrediencemi. Především nad tím, zda je nelze nahradit zdravější variantou. V případě cukru třeba čekankovým sirupem,” popisuje Mgr. Tereza Vincourová, výživová poradkyně. 

Ve spolupráci s výživovou poradkyní jsme pro vás připravili 2 jednoduché odlehčené recepty s dýní, kterými můžete v podzimních dnech doplnit váš dietní jídelníček. 

Dýňová polévka s chilli

Pozvěte barevný podzim do své kuchyně, protože dlouho očekávaná sezóna dýní je konečně tady! Uvařte si exotickou dýňovou polévku, které dodá pořádný říz Carolina Reaper, nejpálivější chilli paprička světa. Rozehřeje vás natolik, že i během chladných dnů začnete pomalu odhazovat svršky.

Ingredience:

  • 1 větší dýně Hokkaido
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička mořské soli
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 l vody, nebo zeleninového vývaru, kokosové mléko
  • čerstvá chilli paprička
  • Na ozdobu – dýňová semínka

Postup:

  1. Vydlabanou dýni i se slupkou rozkrájejte na větší kousky.
  2. V hrnci nechte na olivovém oleji zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli a následně k ní přidejte dýni a mořskou sůl.
  3. Jakmile se zelenina orestuje, přilijte vodu, nebo zeleninový vývar a vařte na mírném plameni přibližně 30 minut, dokud dýně nezměkne.
  4. Přidejte kokosové mléko
  5. Po vychladnutí rozmixujte na hladký krém a dochuťte rozdrceným česnekem a kousky chilli papričky.
  6. Polévku ozdobte dýňovými semínky

Dýňové rizoto 

Dýně Hokaido má jednu skvělou vlastnost. Nemusí se loupat a dá se tedy krásně zpracovat úplně celá. Dýňové fit rizoto se sníženým množstvím sacharidů si zamilujete na první ochutnání. 

Ingredience:

  • dýně hokaido
  • zeleninový vývar
  • rýže
  • parmazán
  • sůl, pepř, tymián
  • olivový olej

Postup

Dýni omyjte a rozkrojte napůl. Vydlabejte vnitřek dýně a připravte si dýňová semínka do mističky. Dýni nakrájejte na kousky a naskládejte na pečícím papírem vyložený plech. Dejte do trouby na 180 stupňů a pečte do změknutí. Po upečení dýni rozmixujte a přilijte trochu zeleninového vývaru. Množství vývaru záleží na vaší preferenci, jak moc husté či řídké rizoto chcete. K uvařené rýži přidejte rozmixovanou omáčku a jídlo prohřejte. Zjemněte trochou másla. Přimíchejte parmazán a na druhé pánvi zprudka orestute dýňová semínka, kterými rizoto nakonec dozdobíte. Servírujte se sklenkou dobrého vína.

 

zdroj:  článek vznikl ve spolupráci s Mgr. Terezou Vincourovou, výživovou poradkyní

[1] https://www.nzip.cz/clanek/999-dyne

 

 

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz