Svěží, lehce pikantní a výjimečně chutný pokrm z čerstvých mořských plodů můžeme s klidným svědomím považovat za učiněný klenot latinskoamerické kuchyně. Kombinuje jednoduchost surovin se specifickou chutí a každé sousto má ohromnou moc. Přenese vás totiž přímo na sluncem zalité pláže Peru nebo Mexika. Jestliže máte rádi mořské plody a nebojíte se experimentovat, ceviche je jídlo, které si rozhodně zamilujete.
Ceviche v detailu
Ceviche (často psané také jako cebiche nebo seviche) je pokrm z čerstvých syrových ryb nebo mořských plodů, které se marinují v citrusové šťávě. Obvykle jde o limetku nebo citron. Tato marináda, díky své kyselosti, způsobuje denaturaci bílkovin v rybách, čímž je „vaří“ bez potřeby tepelné úpravy. Což znamená, že ceviche si v podstatě můžeme představit jako rybí tatarák. Výsledkem je svěží, lehký, a zároveň neuvěřitelně chutný pokrm, který se často doplňuje cibulí, chilli papričkami, koriandrem, a dalšími čerstvými ingrediencemi, které toto jídlo rozvoní a zvýrazní.
Ceviche / Freepik
Na co si dát pozor
Maso se sice, ano, díky působení kyselé šťávy změkčí, ale pozor na choroboplodné zárodky. Přeci jen budete pracovat se syrovým masem. Tepelná úprava tyto zárodky zničí, ale ani sebekyselejší marináda nic takového nezvládne, budete-li vybírat nekvalitní ryby. Zvýšenou pozornost tak vždy musíte věnovat čerstvosti ryb a také prověřeným dodavatelům či prodejcům. Po podezřelé tresce tak nikdy nepomrkávejte a jděte po vyloženě nejčerstvějších kouscích. Vyplatí se vám to. V opačném případě si zaděláváte na zdravotní potíže a zbytečně se vystavíte riziku.
Původ ceviche
Historie ceviche je hluboce zakořeněná v tradicích a kulturách pobřežních regionů Latinské Ameriky. Především pak v Peru, které je často považováno za kolébku tohoto pokrmu. I když přesný původ není zcela jasný, traduje se se, že recept na ceviche vznikl před několika tisíci lety u civilizací, které žily podél pobřeží Tichého oceánu. Původní verze ceviche byla připravována pomocí místních ryb a s fermentovanou šťávou z marakuji či tumbo. Čili se šťávou z andské šťavnaté rostliny.
S příchodem Španělů do Jižní Ameriky v 16. století se pak do receptury začaly přidávat suroviny nové. A to včetně citronů a limetek, které Španělé přivezli ze Starého světa. Tímto způsobem se ceviche postupně přetransformovalo do podoby, kterou známe dnes.
Zajímavosti z restaurací
Ceviche si v posledních letech získalo celosvětovou popularitu a restaurace na to pochopitelně zareagovaly. Ve spoustě z nich se tak toto jídlo stalo jedním z nejoblíbenějších a nejvyhledávanějších předkrmů. Každý šéfkuchař má tento klasický pokrm vychytaný po svém, a tak můžete ochutnat různé variace ceviche v závislosti na tom, kde se zrovna nacházíte. Například v peruánských restauracích se často setkáte s variantami obsahujícími sladké brambory nebo kukuřičná zrna, zatímco v mexické kuchyni se přidává avokádo a rajčata. Některé moderní restaurace se dokonce nebojí ani experimentů a připravují vegetariánské verze. Kombinují ovoce i zeleninu a zdá se, že se novinka setkává s úspěchem.
Recept na Ceviche podle českých dostupných surovin
Pokud máte chuť připravit si ceviche doma, můžete. Není to tak složité, jak by se mohlo zdát. Máme pro vás rovnou i recept, který jsme, ostatně jako vždy, naroubovali na české suroviny a podmínky.
Ingredience:
- 250 g čerstvé bílé ryby (např. treska, pražma nebo mořský vlk)
- 1 červená cibule, nakrájená na tenké plátky
- 1 chilli paprička, nasekaná (můžete přidat i více podle chuti)
- šťáva ze 4 limetek
- šťáva z 1 citronu
- hrst čerstvého koriandru, nasekaného
- sůl a pepř podle chuti
- 1 avokádo
Postup:
- Rybu vykostěte pinzetou, očistěte a nakrájejte na malé kostičky.
- Umístěte ji do mísy a zalijte limetkovou a citronovou šťávou tak, aby rybí směs byla zcela ponořená.
- Přidejte sůl a pepř.
- Mísu zakryjte potravinářskou folií a nechte rybu marinovat v lednici po dobu několika 10 hodin. Směs začne výrazně blednout.
- Mezitím si připravte cibuli, chilli papričku a koriandr.
- Po uplynutí doby marinování k rybě připravené suroviny přidejte.
- Vše dobře promíchejte.
- Podávejte s plátky avokáda a kousky kukuřičných tortill nebo čerstvou bagetou.
Tipy závěrem
Recept si samozřejmě můžete uzpůsobit podle sebe. Například přidáním:
- rajčat
- olivového oleje
- římského kmínu
- okurek
- paprik
napsala Bára Klímová
zdroje:
https://www.apetitonline.cz/recept/ceviche-z-belomase-ryby
https://fresh.iprima.cz/recepty/mexicke-ceviche-marinovane-v-citrusove-stave
https://downshiftology.com/recipes/ceviche/
https://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/214562221910008/cast/344783/
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.