Co udělat s jablky, které se nedají uskladnit, mají nějaké vady na kráse a vy bezpečně víte, že jíst je nebudete? Plýtvání určitě není hezká věc. Ani trochu. Proto spotřebujte jablka do posledního kousku a dopřejte si zdravé mlsky. Jak? Odpovědí jsou KŘÍŽALY.
Vrátíme li se trochu v čase a nakoukneme (nejen) do venkovských domácností, naskytne se nám božský pohled a dýchne na nás ještě podmanivější vůně. Právě v tento čas voněly domácnosti našich babiček a prababiček sušenými jablky. Nad kamny, či nad pecí měly v tomto podzimním období vždy čestné místo právě křížaly. Drobné kousky jablek, rozložené na sítech a příjemné teplo v místnosti. Za malými okny se kymácely větve podzimně barvených stromů a vítr se do nich opíral svou chladnou silou. Už tehdy se nedalo dopustit na prastarý způsob konzervace. Tedy sušení.
foto / Pixabay
Kousky jablek se však samozřejmě samy nenakrájely. Ale protože zužitkování každého jablka bylo, je a bude moudrým krokem, spojily většinou naše babičky příjemné s užitečným. Za dlouhých večerů spolu dámy posedávaly v místnosti a krájely a krájely a krájely. A povídaly a povídaly a povídaly. Zkusíte to letos také?
Proč jsou křížaly tak fantastické?
Nejen proto, že přebytek jablek nebudete muset lehkomyslně vyhodit. Ale hlavně proto, že jsou velmi zdravé a přečkáte s nimi zimu bez ztráty energie. Obsahují velké množství sacharidů a vlákniny. Pokud vás teď snad právě sacharidy vyděsily, nepropadejte panice. Položíte li si před sebe večer na stůl slané chipsy a vedle nich misku s křížalami, co bude horší? Přesně tak. Křížaly jsou ideální alternativou, když vás přepadne mlsná. A co si nakonec budeme povídat, mlsná nemlsná, chipsy vám žádné vitamíny ani minerály nedodají. Na rozdíl od křížal.
Jak křížaly nasušit
Ano, pece a kamna, o kterých už řeč byla, jsou jasnými favority. Možná právě i díky atmosféře, kterou celý proces sušení nad kamny vyvolával. Jak ale křížaly správně nasušit dnes?
Příprava:
- Jablka omyjte, ale nikdy neloupejte.
- Pak je jen zbavte jádřinců a pokrájejte na tenké plátky.
Způsoby sušení:
- Pokud jste se rozhodli pro sušení v troubě, stačí si vystlat plech pečícím papírem a na něj hezky rozložit plátky jablek. Poctivě jeden plátek vedle druhého, nikdy ne ledabyle na sebe. Postupujte dále podle zkušeností s troubou. Nejdříve zvolte nižší teplotu a vyčkejte, až kousky začnou sesychat. Poté na chvilku teplotu zvyšte. Po pár minutách kousky otočte a dosušte zase při nižší teplotě.
- Sušit můžete také v sušičce na ovoce.
- Správnou volbou je také sušení na slunci.
- Ani sušením na radiátoru nic nezkazíte.
Minirady závěrem
- Hotové křížalky poctivě skladujte. Jen tak zůstanou kvalitní a vy se z nich budete moci těšit co nejdéle. Vždy křížaly přesypte do uzavíratelné nádoby. Té pak vyberte suché, tmavé a chladné místo.
- Pokud se vám do sušení křížal ani teď nechce a skočíte si raději do obchodu, mějte na paměti, že nad domácí křížaly není. V obchodě na vás totiž čekají křížaly chemicky konzervované a pořádně doslazované.
Napsala Bára Klímová
zdroj: https://zdrava-vyziva.doktorka.cz/zdrave-mlsani-krizaly
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.