Sakshuka neboli šakšuka je jedním z těch jídel, které na první pohled může působit až příliš jednoduše. Když ji ale chutnáte, okouzlí vás svou specifickou a výraznou chutí. Pokrm vznikl v srdci Blízkého východu a severní Afriky a postupně se s ním začal seznamovat celý svět. Ačkoli není v Evropě příliš rozšířená, ti, kteří ji ochutnali, často neváhají šakšuku do svého jídelníčku zařadit natrvalo.
Šakšuka je jedním z nejjednodušších a zároveň nejchutnějších pokrmů, který můžete ve východním Středomoří najít. Kombinace vařených vajec a pikantní omáčky s paprikami, plus s různými druhy koření vytváří bohatou a lehce návykovou chuť. Původem jde o jídlo prostých lidí, které se vařilo na venkově z toho, co bylo po ruce. Dnes je však oblíbeným pokrmem nejen doma, ale i v mnoha restauracích, které se na blízkovýchodní kuchyni specializují. A co je na šakšuce nejlepší? Je skvělá jak na snídani, tak na oběd nebo coby lehká večeře.
Sakshuka / Freepik
Co je šakšuka
Šakšuka je jednoduchý, ale výtečný a vydatný pokrm, který se skládá z vajec vařených přímo v rajčatové omáčce plné chutí. Typicky obsahuje rajčata, papriky, cibuli, česnek a bohatou směs koření, jako je kmín, sladká mletá paprika a chilli. Vejce jsou pomalu vařena tak, aby žloutky zůstaly trochu tekuté, což pokrmu zajišťuje krémovitější konzistenci. Podává se obvykle s chlebem nebo pita plackami, které umožňují strávníkům vytírat z talíře lahodnou omáčku do poslední kapky.
Odkud pochází a jak vznikla
Šakšuka má svůj původ v oblasti severní Afriky, konkrétně v Tunisku. Je to však pokrm, který se rozšířil po celém Středomoří a Blízkém východě. Tradičně byla šakšuka jídlem venkovských rodin, které ho připravovaly z jednoduchých a levných surovin, které měly k dispozici. Postupem času se pak dostala do Izraele, kde se stala jedním z nejoblíbenějších snídaňových pokrmů. Původní verze šakšuky byla o něco prostší, ale dnes se objevují různé variace, které zahrnují například špenát, feta sýr nebo mleté maso.
Trnitá cesta do Evropy
I když je šakšuka oblíbená v mnoha částech světa, v Evropě se s ní setkáte méně často. Může za to hlavně fakt, že evropští kuchaři historicky preferovali jiné druhy snídaňových pokrmů, jako jsou různé kaše, vejce na různé způsoby nebo sladké pečivo. Šakšuka se do Evropy o trochu více dostávala až s příchodem globální gastronomie, kdy se lidé začali zajímat o exotické a méně známé pokrmy. Dnes ji najdete hlavně v restauracích specializovaných na blízkovýchodní kuchyni nebo v hipsterských bistrech, která se snaží nabídnout něco netradičního.
Recept na šakšuku po česku
Šakšuku si můžete jednoduše připravit i u vás doma, a to z běžně dostupných surovin. Nic na ní není a nezabere vám ani příliš mnoho času. Výsledek se vám rozhodně bude zamlouvat a určitě se k šakšuce budete rádi vracet.
Ingredience:
- 1 velká cibule
- 2 papriky
- 4 stroužky česneku
- 4 velká rajčata nebo 1 plechovka krájených rajčat
- 4 vejce
- 1 lžička sladké papriky
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky chilli
- sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce olivového oleje
Postup:
- V hlubší pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte nasekanou cibuli a na proužky nakrájené papriky a restujte, dokud nezměknou a nezískají zlatavou barvu.
- Přidejte nasekaný česnek a koření.
- Smažte dalších dalších pár minut.
- Přidejte nakrájená rajčata a vše promíchejte. Nechte směs vařit na mírném plameni asi 10 minut, dokud se rajčata nerozpadnou a směs nezhoustne.
- Osolte a opepřete podle chuti. Poté vytvořte v rajčatové směsi malé důlky a do každého rozklepněte jedno vejce. Pánev přiklopte a vařte, dokud nejsou vejce uvařená podle vašeho přání.
- Hotovou šakšuku posypte čerstvou petrželkou a podávejte s čerstvým chlebem.
napsala Bára Klímová
zdroje:
https://www.themediterraneandish.com/shakshuka-recipe/
https://downshiftology.com/recipes/shakshuka/
https://foodnetwork.co.uk/recipes/shakshuka
https://cooking.nytimes.com/recipes/1014721-shakshuka-with-feta
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.