Babinet.cz  /  Magazín  /  Dům a zahrada  /  Vlašské ořechy dozrávají. Jak je správně uskladnit

Vlašské ořechy dozrávají. Jak je správně uskladnit

6.9.2024 - redakce Babinet.cz

Tolik zdraví a prospěšnosti v jediné skořápce se hned tak nevidí. Proto by byla ohromná škoda, kdybyste si vlašské ořechy neuskladnili. Ale proces uskladnění musíte provést správně. Víte, jak takové bezchybné uskladnění vypadá?

 

Co se stane, když ořechy skladujete špatně

Skladování na první pohled vypadá, že na něm není nic složitého. Prostě uskladníte ořechy a je to, žádná věda, říkáte si. Ale takto triviálně to bohužel nefunguje. Můžete udělat spoustu chyb, které vás pak následně připraví o sytou a plnou chuť vlašáků, o jejich živiny a vitaminy. A to by byla velká škoda. Abyste chybám předešli a udrželi sílu vlašským ořechům co nejdéle, všechny potřebné informace najdete v našem článku právě teď.

vlašské ořechy uskladnění

foto / Pixabay

Klíčem je správný čas

Září a říjen jsou měsíci, kdy vlašské ořechy dozrávají. Majitelé ořešáků tak mohou řešit dilema, jestli plody ořešáku nechat samovolně opadat, nebo jim ze stromu už nedočkavě pomoci silou. Netrpělivost vám ale zralé a dlouhodobě kvalitní vlašské ořechy nepřinese. Proto nespěchejte. Sbírejte jen ty, které samy spadnou na zem. Jen opadané vlašáky jsou ty skutečně zralé. Správnou zralost poznáte tak, že ořechy jsou ještě stále ukryty v zeleném oplodí, které už však začíná místy tmavnout a praskat. Někdy se ze zelené slupky plod vyloupne úplně sám. Naopak nezralé vlašské ořechy ještě nemají dostatečně zacelenou slupku. V té snadno vzniknou hluboké praskliny, které přispívají k rychlému zkažení ořechů.

Nenechávejte je povalovat v trávě

Když už se tedy vlašské ořechy samy uvolní a opadají, přichází na řadu pravidelnost. Vlašáky byste měli sbírat v pravidelné frekvenci. Pokud je necháte povalovat delší dobu v trávě, ani se s nimi nemusíte dále namáhat. Budou už totiž nahnilé, nebo uhnilé úplně. Hniloba v mokré trávě začíná být problémem velmi brzy. Objevuje se už během dvou dnů. Opravdu se tak vyplatí si opadání pohlídat a začít se sbíráním téměř ihned.

Jiný případ je ten, kdy víte, že nemůžete ořechy pravidelně sbírat. Tehdy je skutečně lepší je ze stromu setřást. Musíte ale počítat s tím, že zralost ořechů není úplně jistá. Pomocným ukazatelem zralosti je to, že ořechy už z menší poloviny opadaly samy.

Už jen usušit a uskladnit

Když jste ořechy sesbírali a zbavili je slupek, musíte je teď už jen usušit a uskladnit. Kdybyste přeskočili sušení, na sto procent vám navlhlé ořechy uhnijí. Při sušení opět hraje velkou roli čas. Rozložte je hezky na síta, nebo na nějakou plachtu. Ořechy schnou i pět týdnů. Mělo by se tak dít v suché a teplé místnosti.

TIP: Když jsou ořechy suché, dejte je na 48 hodin do mrazáku. Ptáte se proč? Zahubíte tím malé živočichy jako jsou například brouci, kteří se mohou v ořechu ukrývat. 

Po dokonalém vysušení už je můžete sesypat do přepravek, jutových pytlů či proutěných košů. Udržujte nízkou vlhkost v místě skladování, aby se předešlo plísním. Pravidelně kontrolujte ořechy na přítomnost škůdců. Ideálním místem pro skladování ořechů ve skořápce je suché, chladné a tmavé místo, například spíž nebo sklep.

 

Napsala Bára Klímová

 

zdroje: ochutnejorech.cz, nutworld.cz

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz