Lahodná smažená tyčinka v cukrové peřince a se skořicí. Čili učiněná sladká radost, kterou milují lidé po celém světě. Ať už ji podávají v ulicích Španělska, nebo v kavárnách různě po Evropě, churros si vždy najde své místo na stolech a v srdcích těch, kteří milují jednoduché a přesto neodolatelné pochoutky s nádechem drobného luxusu.
Churros, často nazývané také jako španělské koblížky, jsou přesně jedním z těch dezertů, které na tváři vyvolají blažený výraz. Jejich křupavý povrch a jemná, měkká vnitřní textura spolu se sladkou chutí cukru a skořice, vytváří nezapomenutelný zážitek. Tento lahodný pokrm, který si z Pyrenejského ostrova našel cestu do celého světa, je dnes oblíbený nejen ve Španělsku a Latinské Americe, ale také v Evropě, Asii a dokonce i v České republice.
Co je to churros?
Churros jsou smažené tyčinky, které se tradičně dělají z jemného těsta. To je připravováno z mouky, vody a soli. Poté, co se těsto osmaží do zlatova, se churros obalují v cukru, který ozvláštňuje skořice. V některých kulturách se churros podávají s dochucovadly typu čokoláda nebo karamel. Milovník sladkého si do nich křehké tyčinky může namáčet jak jen je libo.
Tvar churros pak může být různý. Od dlouhých a tenkých tyčinek po kratší a silnější kousky s výrazným vroubkováním na povrchu. Jejich popularita spočívá v jednoduchosti přípravy a možnosti přizpůsobit si chuť nejen podle osobních preferencí, ale tuhle pochutinu můžete naroubovat také na vlastní možnosti, dovednosti i různé intolerance.
Historie a původ
Historii churros bohužel halí háv tajemna. Nejčastěji se však spojuje se Španělskem a Portugalskem. Některé prameny uvádí, že churros byly inspirovány čínským smaženým pečivem, které přivezli portugalští námořníci zpět do Evropy. Jiní tvrdí, že vznikly ve Španělsku jako snadno připravitelný pokrm pro pastevce, kteří trávili dlouhé měsíce v horách a potřebovali jednoduchou, ale vydatnou stravu.
Pravděpodobnějším vysvětlením je, že churros mají kořeny v maurské kuchyni, odkud Španělé okoukali smažené pečivo. Pak už jen stačilo uzpůsobit pokrm vlastním surovinám a chutím. Ať už je však původ churros jakýkoli, cesta do všech koutů Španělska a později do Latinské Ameriky, kde se pečivo stalo nepostradatelnou součástí snídaní a pouličního stravování, byla blesková.
Zajímavosti o churros
Na první pohled se může zdát, že na dlouhé smažené tyčince není co ozvláštňovat. Opak je však pravdou a zajímavostí, které s adresou tohoto sladkého pečiva souvisí, je spousta.
- Ve Španělsku je například běžné podávat churros s horkou čokoládou, která je mnohem hustší než tomu bývá obyčejně a slouží spíše jako ona zmíněná omáčka k namáčení. Tento zvyk je nejrozšířenější během zimních měsíců, kdy horká čokoláda zahřeje a churros dodají energii.
- Tradiční churros je dlouhá tyčinka, ale v některých oblastech Španělska a Latinské Ameriky se připravují ve tvaru smyčky, preclíku nebo spirály, což výrazně usnadňuje jejich smažení v oleji.
- Ve Španělsku a Mexiku je běžné, že churros si lidé dopřávají pouze k snídani. Často společně s kávou nebo již vzpomínanou horkou čokoládou. Na rozdíl od jiných sladkých pokrmů se pak churros tradičně také připravují a konzumují čerstvé, přímo po usmažení.
- Churros se staly ikonickým jídlem, které se objevuje na filmových plátnech, v literatuře i v populárních písních. Například v Mexiku jsou churros neodmyslitelnou součástí každého pouličního trhu a jsou častým motivem v umění a kultuře.
Jednoduchý recept na churros
Připravit si churros doma není složité a zvládnete to levou zadní i vy. A suroviny? Ty už s největší pravděpodobností máte dávno doma.
Ingredience:
- 250 ml vody
- 100 g másla
- 1 lžička soli
- 1 lžíce cukru
- 150 g hladké mouky
- 3 vejce
- olej na smažení
- cukr a skořice na obalení
Postup:
- V hrnci přiveďte vodu k varu.
- Přidejte máslo, sůl a cukr a míchejte, dokud se máslo nerozpustí.
- Přidejte mouku a míchejte, dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn hrnce a nevytvoří hladkou kouli.
- Odstavte z plamene a nechte těsto chvíli vychladnout.
- Postupně vmíchejte vejce jedno po druhém, dokud nevznikne hladké a lesklé těsto.
- Přendejte těsto do cukrářského sáčku s hvězdičkovým koncem.
- Ve vyšší pánvi rozehřejte dostatek oleje na smažení.
- Těsto vytlačujte přímo do oleje v délce asi 10 cm a smažte dozlatova.
- Hotové churros obalte v cukru smíchaném se skořicí a podávej ještě teplé.
napsala Bára Klímová
zdroje:
https://www.cookingclassy.com/churros/
https://www.recipetineats.com/spanish-churros-recipe/
https://www.mexicoinmykitchen.com/churros-recipe/
https://www.isabeleats.com/churros-recipe/
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.