K všestrannému použití slouží v podstatě celá rostlina, a to nejen v léčitelství a ve farmaceutickém i potravinářském průmyslu. Plody bezu, drobné bobule fialové až černé barvy, se dříve lisovaly a šťáva, vylisovaná z plodů, se používala na barvení látek. Díky charakteristické vůni bezu jej navíc lze využít také jako odpuzovač obtížného hmyzu a dalších škůdců. Dříve býval bez často vysazován kolem obydlí a chlévů, neboť lidé věřili, že zahání dobytčí mor. V okolí lidských obydlí se bez v minulosti hojně vyskytoval i díky tomu, že býval považován za příbytek duchů, kteří hlídají jak svůj keř, tak zejména rovněž i jeho okolí, aby se zde nemohly dít žádné nepravosti. Ostatně, až do dnešních dnů se leckde stále ještě věří, že květ bezu, zavěšený v místnosti, nosí štěstí...
Sezóna dozrálých bezinek je zde. Nezapomeňte si je natrhat a udělat si bezinkový likér! Je lahodné sladké chuti, má krásnou barvu a je zdraví velmi prospěšný. Doporučuje se vypít každý den jedna štamprlička, a to nejlépe večer před spaním. O čem že je řeč? O bezinkovém likéru, neb ne nadarmo se říká .... "před heřmánkem smekni, před bezem klekni"!
foto / Pixabay
Potřebujeme:
- cca 2 kg bezinek
- 1 kg cukru
- vanilkový cukr nebo kousek vanilkového lusku (rozdrceného)
- 4 lžíce instantní kávy (uvařené)
- 1,5 lžičky mleté skořice
- 1 menší citrón
- voda dle potřeby
- 1/2 l rumu/vodky - kdo má rád ostřejší, může dát 1 l rumu či vodky
Bezinky omyjeme, odšťopkujeme, dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou tak, aby byly všechny plody ponořené a dáme vařit. Vložíme na plátky nakrájený citrón (zbavený slupek a hlavně pecek ! - jinak likér zhořkne), přidáme uvařenou kávu a skořici a vše povaříme asi 10 minut. Vypneme sporák a celé necháme do druhého dne odležet.
Druhý den přepasírujeme přes sítko s plátýnkem (snažíme se z plodů dostat co nejvíce šťávy) a přecezenou šťávu dáme znova vařit. Přidáme cukr a za stálého míchání vaříme asi 5 minut, až se cukr zcela rozpustí. Necháme vychladit a nakonec přilijeme rum či vodku (dle chuti). Plníme do čistých skleněných láhví. Uchováváme v temnu a chladu.
TIP: Pokud láhev pěkně nazdobíme, máme případně i zajímavý ručně dělaný dárek od srdce.
zdroj: archiv redakce, vareni.cz
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.