Babinet.cz  /  Magazín  /  Rady a postřehy do kuchyně  /  Domácí veka: Poctivou klasiku našich babiček nic nenahradí

Domácí veka: Poctivou klasiku našich babiček nic nenahradí

7.8.2024 - AndreaP.

Naše babičky se musely v kuchyni hodně otáčet a většinu věcí si připravovaly samy, ručně, bez pomocí různých nástrojů a také bez toho, že měly možnost si kdykoliv přes cestu skočit do obchodu, pokud něco chybělo. Zalistujeme tedy velkolepým dílem Viléma Brabce, pomyslně se přesuneme do roku 1957 a s tímto velikánem si připravíme veku. Ještě než začneme, přidáváme pár tipů z pera autora knihy.

 

TIPY z knihy Viléma Brabce

  • těsto vyžaduje vždy čerstvé kvasnice a kvalitní prosátou mouku, vše musí být stejné pokojové teploty (mléko vlažné) a také místnost, ve které těsto zaděláváme, a poté necháme kynout, by neměla být chladná
  • máslo a sůl nemá přijít do styku s kváskem, neboť potom se zdržuje kynutí
  • kvásek má vzejít za 10-15 minut
  • těsto nesmí kynout rychle, neboť prudce vykynuté těsto v troubě klesne

domácí veka

Domácí veka / Wikimedia Commons, Public domain

Použití vek v kuchyni je velice různorodé. Od tradiční tvorby obložených chlebíčku až k opečené vece obalované v cukru či skořici. Veka se také může použít k tvorbě houskových knedlíků či tzv. vídeňského knedlíku. Ztvrdlá veka namáčená v mléce pak tvoří základ žemlovky. Dalším využitím pak může být např. smažená sýrová veka či vydlabaná plněná veka.

Veka  (předpis je na 3 veky)

  • 1/2 kg polohrubé mouky
  • 3 dkg kvasnic
  • 1/2 dkg soli
  • 8 dkg másla
  • cca 1/4 l mléka
  • vejce na potření těsta

Do misky dáme kvasnice, přidáme trošku vlahého mléka, trochu mouky a uděláme kvásek. Povrch posypeme moukou a dáme kynout. Zatím si na vál dáme zbytek mouky, přidáme k ní sůl a uprostřed mouky uděláme důlek, do kterého přendáme vykynutý kvásek. Zbylým mlékem promícháme vše v těsto a nakonec přidáme řídké, vlahé máslo. Vznikne tuhé těsto, je nutné jej řádně propracovat. Necháme kynout. Z vykynutého těsta poté uděláme tři šišky (podlouhlé bochánky), přendáme na vymazaný a vysypaný plech a necháme opět kynout. Pak šišky potřeme rozšlehaným vejcem a ve středně vyhřáté troubě pečeme asi 1/2 hodiny. Hotové veky zůstanou dlouho vláčné.

Náš tip : veky po potření vejcem posypte různými semínky a dejte péct.

Vyzkoušejte také: Voňavé domácí housky. Snadná příprava a skvělá chuť!

zdroj: archiv redakce, Wikipedia

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz