Babinet.cz  /  Magazín  /  Rady a postřehy do kuchyně  /  Domácí šunkový salám krok za krokem. Na kupovaný už si ani nevzpomenete

Domácí šunkový salám krok za krokem. Na kupovaný už si ani nevzpomenete

6.8.2024 - redakce Babinet.cz

Čerstvě upečený domácí chleba a k tomu domácí šunkový salám. Dobrý, lahodný a hlavně bez „éček“. No, kdo by si nepochutnal. Šunkový salám je velice oblíbený nejen u dospělých, ale i u dětí. A v čem je jiný oproti šunce? Vlastně asi jen ve dvou věcech, a to více koření a v přidání hovězího masa. Do jeho přípravy se můžete v klidu pustit i doma. Pro přípravu šunkového salámu, podle našeho receptu, je vhodné vlastnit šunkovar. Výrobu salámu můžete ale zvládnout i bez něj. Na internetu naleznete mnoho receptů.

foto / Andrea Pastirčáková

Nejprve poznámka k rychlosoli – asi namítnete, že tento kozervant není až tak úplně košér, co se „éček“ týče. Souhlasím, kdo chce, může dát klasickou sůl, nutno ale podotknout, že právě řeznická sůl dodává výslednému salámu narůžovělou barvu, tak jak jí známe. S klasickou solí bude pokrm více našedlý, což jistě ničemu nevadí, chuti určitě ne. Záleží tedy na vás, co upřednostníte. A teď už k postupu...

Na 1 kg šišku salámu budete potřebovat:

  • 0,9 kg vepřové kýty
  • 0,1 kg hovězí kýty
  • 25 g řeznické rychlosoli
  • 1,5 g černého pepře
  • 1,5 g bílého pepře
  • 1 g cukru moučka
  • 2 g česneku
  • 0,5 g muškátového ořechu
  • 1 dcl vody

Vepřovou i hovězí kýtu dobře opracujeme. Vepřovou poté nakrájíme na malé kostičky (cca 1x1 cm), hovězí kýtu umeleme najemno. Přidáme veškeré koření, promícháme a nakonec vlijeme vodu. Nyní přichází na řadu míchání, tady doporučuji opravdu dodržet potřebnou dobu, mícháme tak dlouho, až se celá směs začne dobře vázat a jakoby lepit (odhaduji cca minimálně 10 minut řádné ruční práce – prostě taková posilovna).

Poté vložíme celou směs do šunkovaru, pořádně stlačíme, uzavřeme a necháme v lednici 48 hodin řádně odležet, uzrát. Neotevíráme !

Po 48 hodinách vložíme šunkovar do hrnce s vodou ohřáté na teplotu 80 stupňů Celsia, počkáme až teplota klesne na cca 70 stupňů a vaříme 2,5 hodiny. Je velmi důležité udržet teplotu vody v rozmezí kolem těch 70 stupňů, v žádném případě se nesmí voda dostat nad teplotu 80 stupňů Celsia.

Uvařené vytáhneme z vody a necháme volně vychladnout. Poté dáme celé do ledničky. Na druhý den šunkovar konečně otevřeme a vykoukne na nás krásný voňavý salám.

Poznámka na závěr : Nezapomeňte, že toto je opravdu domácí výroba lahodného salámu a neobsahuje tudíž žádná umělá dochucovadla a látky prodlužující trvanlivost, prostě podobné věci, které snad ani raději nevědět. Proto je nutné si uvědomit, že rovněž trvanlivost tohoto salámu je nižší, prostě snězme jej co nejdříve... což upřímně nebude problém :-)

napsala Andrea Pastirčáková

zdroj: redakce

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz