Že se s věkem náš metabolismus zpomaluje, není žádným tajemstvím. Sotva se přehoupne třicítka, kila se shazují rok od roku hůře a tuk se přesouvá tam, kde dříve nebyl.
A co když se rozhodnete hubnout po padesátce? Je to vůbec možné? Ano, je! Rozhodně proto nezoufejte, protože i vy můžete udělat první úspěšný krok ke změně svého životního stylu. Navíc se nemusíte bát, že vaše úsilí přijde vniveč.
foto / Freepik
Po padesátce dochází v těle k výrazným změnám - fyzickým i zdravotním
U žen jsou to především změny hormonální, které mají dopad na nesprávné ukládání tuků. „Pokud se tedy ženy obávají, že v období přechodu přiberou, měly by se postarat o to, aby si udržely dostatek pohybu. Samozřejmě je nutné brát ohled na slábnoucí kondici a další fyziologické změny doprovázející stárnutí a volit vhodné cvičení či aktivity – třeba plavání či nordic walking,“ doporučuje renomovaný gynekolog Pavel Turčan. U mužů se začínají objevovat problémy s metabolickým syndromem, který může vyústit v infarkt.
S poklesem hmotnosti se navíc zvyšuje pravděpodobnost, že dojde ke snížení krevního tlaku nebo zlepšení existující cukrovky. Po padesátce bychom tento fakt měli mít na paměti dvojnásobně. Lékaři proto velmi zdůrazňují, že v tomto věku by lidé měli hubnout takzvaně zodpovědně, neboli pod dohledem odborníka.
Metabolismus už není tak rychlý, proto musíte především změnit jídelníček a začít zdravě jíst, čímž snížíte kalorický příjem. Po padesátce spaluje vaše tělo jen 1500 kalorií. Pokud přebytečnou energii nespálíte, organismus ji jednoduše uloží do tuků.
Čím tedy začít v jídelníčku?
„Výrazná změna v životním stylu, má-li být trvalá, nemůže být učiněna naráz. Změna jídelníčku je krokem velmi závislým na ochotě přijmout nový režim za svůj a vytrvat v něm dlouhodobě. Pouze dočasná změna jídelnčku může být sice efektivní například v redukci hmotnosti, ale ani tam její efekt nebude mít trvalé účinky, pokud dojde k návratu k původním zvylkostem. Vycházíme-li z nejpalčivějších problémů české populace, týkajících se stravovacích návyků, je na prvním místě žádoucí snížení příjmu živočišných tuků a zvýšení příjmu zeleniny a ovoce," říká nutriční terapeutka Blanka Sekerová.
foto / redakce
"Jako konkrétní kroky doporučuji tedy zařazení zeleniny nebo ovoce do každého denního jídla. Například kousek ovoce v jogurtu k snídani, salát jako příloha k obědu a dušená zelenina místo příkrmu k večeři. Výměna tučného masa a tučných mléčných výrobků za jejich nízkotučné varianty je dalším krokem změny. Každý další krok ve změně životního stylu by měl být učiněn až po ujištění se, že již podstoupené změny jsou trvale akceptovatelné. Protože pouze takové změny jsou cestou ke zdravějšímu životu," dolňuje nutriční terapeutka.
Strava bez konzumace červeného masa je trendem poslední doby, kdy se snaží mnozí lidé přejít na zdravější jídelníček s nižším podílem tuku. Červené maso, tedy zejména vepřové a hovězí je zavrhováno kvůli vysokému procentu tuku, ale je také dobrým zdrojem železa, který náš organismus opravdu potřebuje. . Je pravda, že tyto druhy mas více tuku skutečně obsahují. Ovšem je počítáno s průměrným obsahem tuku. Například vepřové obsahuje průměrně 27 % tuku, kuřecí maso 3,2 % tuku. Ovšem kuřecí křídla mají už 13 % tuku a vepřová panenka jen 7 % tuku (zdroj: nutriservis.cz).
zdroj: článek vznikl ve spolupráci s gynekologem Pavlem Turčanem a nutriční terapeutkou Blankou Sekerovou
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.