Léto je za dveřmi, teploty stoupají a my se snažíme udržet v pohodě a zdraví. Správná strava může hrát klíčovou roli v tom, jak se cítíme a jak naše tělo zvládá horko. Nutriční terapeutka Karolína Beranová z FitKitchen radí, jaké potraviny zařadit v létě do jídelníčku, čemu se raději vyhnout, i jak můžeme grilovat zdravěji nebo co si vybrat ve stánku s rychlým občerstvením.
Neexistuje žádné jídlo, které by se v létě přímo nesmělo jíst. V horkých dnech bychom však měli klást důraz především na hydrataci a lehké pokrmy, které nám dodají energii a osvěžení. „Skvělou volbou jsou saláty s čerstvou zeleninou a ovocem. Samozřejmě by v jídle neměly chybět bílkoviny, takže přidat k salátu například kuře, rybu nebo tofu je ideální volbou. Skvěle se k tomu také hodí jako zdroj tuku avokádo nebo různé sýry,” říká nutriční terapeutka FitKitchen, Karolína Beranová.
ilustrační foto / Freepik
V horkých dnech je dobré omezit těžká, mastná a kořeněná jídla, která mohou způsobit nepříjemné pocity. Terapeutka také radí vyhnout se alkoholu a kofeinovým nápojům, které mohou přispět k dehydrataci.
„Zkuste jíst menší porce častěji. Tento způsob stravování může pomoci udržet energii a vyhnout se pocitu těžkosti po velkých jídlech. Často opomíjené je také skladování potravin. Uchovávejte potraviny v chladničce a konzumujte je čerstvé, abyste předešli riziku přemnožení nežádoucích bakterií a dalších mikroorganismů, kterým se při vysokých teplotách daří mnohem lépe,” radí Beranová.
Zdravé grilování? Léto a grilování patří neodmyslitelně k sobě. Kdo by odolal šťavnatému masu, zeleninovým špízům a vůni grilovaného jídla. Pokud však chceme grilovat zdravěji, je podle Beranové důležité dodržovat několik zásad:
Vybírejte kvalitní suroviny
Při grilování je zásadní volba kvalitních surovin. Místo tučných uzenin sáhněte po libovém mase, jako je kuřecí, ryby nebo mořské plody. Výbornou volbou je také grilování zeleniny. Jako alternativu masa můžete vyzkoušet rostlinné zdroje bílkovin, třeba tofu nebo tempeh.
Marinády bez cukru
Vyhněte se marinádám plným cukru a soli. Vytvořte si doma vlastní marinády z olivového oleje, česneku, bylinek a citronové šťávy. Snížíte tím obsah kalorií a zároveň zvýšíte chuť pokrmu.
Správná technika grilování
Dbejte na to, aby se vám maso nepřipalovalo. Při vysokých teplotách vznikají karcinogenní látky. Ve snížení jejich tvorby může přispět správné marinování masa a pravidelné obracení během grilování.
Nepřehánějte to s červeným masem a solí
„I když je chutné a velmi oblíbené, nadměrná konzumace červeného může být spojena s vyšším rizikem srdečních onemocnění a rakoviny. Červené maso je zařazeno dle IARC do skupiny 2A – pravděpodobně karcinogenní. Příliš mnoho soli může vést k vysokému krevnímu tlaku. Používejte spíše bylinky a koření jako alternativu,” uvádí Beranová.
A co si vybrat ve stánku s rychlým občerstvením?
Stravování mimo domov je častou překážkou dodržování zdravého životního stylu. Mnohdy je těžké najít ve stáncích s rychlým občerstvením něco nutričně vyváženého. Na plánovaný výlet do přírody i na koupaliště si ale můžete připravit zdravé svačiny. Například čerstvé či sušené ovoce, zelenina, oříšky, proteinové tyčinky, raw tyčinky, domácí sušenky nebo domácí odlehčená buchta.
„Pokud však nemáte nic připraveného a vybíráte ze stánků nebo fast food restaurací, zkuste si vždy vybrat „menší zlo“. Dávejte přednost nesmaženým pokrmům a vyberte si jídlo, které obsahuje alespoň nějakou zeleninu. Dále si můžete požádat o méně omáčky nebo o to, aby vám ji dali bokem. Na pití upřednostněte čistou vodu před slazenými a sycenými nápoji,“ dodává Beranová.
zdroj: nutriční terapeutka FitKitchen, Karolína Beranová
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.