Babinet.cz  /  Magazín  /  Rady a postřehy do kuchyně  /  Opomíjený mangold. Skvěle chutná, je nízkokalorický a na pěstování jednoduchý

Opomíjený mangold. Skvěle chutná, je nízkokalorický a na pěstování jednoduchý

3.6.2024 - redakce Babinet.cz

Mangold je obzvláště krásná listová zelenina, která se v českých zahradách vyskytovala hojně. To však bylo v dobách dřívějších a dnes je vše jinak. Mangold se z našich záhonů na nějaký čas téměř vytratil a trvalo poměrně dlouho, než mu lidé znovu alespoň trošku začali věnovat pozornost. A tu si mangold rozhodně zaslouží. Skvěle chutná a v kuchyni s ním můžete kouzlit parádní dobroty, ale mangold je hlavně velmi zdravý. Určitě by ve vašem jídelníčku chybět neměl.

Vytrvalá zelenina s jemnou chutí

Mangold je blízký příbuzný špenátu a řepy. Samotný špenát dokáže mangold v kuchyni i hravě nahradit, protože jejich chutě jsou si lehce podobné. Chuť mangoldu je ale přece jen o něco jemnější, než je tomu u špenátu. I proto můžete mangold kombinovat dokonce i s ovocem, když na to přijde. Nejčastěji však mangold pravděpodobně využijete spíše ve studené kuchyni. Připravíte z něj parádní saláty, pesta, studené polévky, smoothie, nebo jej ochutíte, a přiložíte ke grilovanému masu.

mangold využití

foto / Pixabay

Několik zásad pro úpravu mangoldu:

  1. Do zeleninového salátu používejte pouze mladé listy mangoldu.
  2. Tepelně upravený mangold chutná lépe než syrový.
  3. Z velké hromady mangoldu je po tepelném zpracování malá hromádka.
  4. Stonky mangoldu potřebují delší tepelnou úpravu než listy, proto je vhodné je oddělit a zpracovat zvlášť.

Mangoldu máme hned několik druhů. Nejčastěji ale v zahradách půjde o mangold listový a o mangold řapíkatý (můžete znát i jako mangold chřestový). U listového mangoldu vás budou zajímat listy, které hrají nádherně sytými barvami, a sklízí se odřezáváním od poloviny léta. Tyto listy jsou plné živin i prospěšných látek, za syrova božsky křupou, ale nevadí jim ani krátké povaření. V případě mangoldu řapíkatého se budete soustředit na dužnaté řapíky, které mají chřestovou chuť.

Ať už jde o jakýkoliv druh mangoldu, pěstování je vždy stejně nenáročné. Najděte mu slunné místo, nebo místo v polostínu, dopřejte mu vlhkou půdu s vysokým obsahem živin, v suchém období jej dostatečně zalévejte, na zimu přikryjte, pravidelně odstraňujte květenství, které mangold pouze vyčerpává, a o krásně zbarvenou ozdobu zahrady máte postaráno.

Zdravotní účinky mangoldu

Pokud si v létě rádi dopřejete chutnou lahůdku, která vás zasytí, ale nijak nenabourá dietu a ještě prospěje vašemu zdraví, pak se po mangoldu určitě poohlédněte. Je obzvláště bohatým zdrojem antioxidantů, čili zabraňuje volným radikálům, aby na vašem těle napáchaly nechtěné škody. Stejně jako v pohance najdeme v mangoldu i rutin a kvercetin. Látky, které výrazně zpevňují cévy, zlepšují jejich pružnost a pevnost. Váš organismus mangold doplní o potřebný mangan, železo, zinek, o vlákninu a také například o vitamíny A, E, i C. A s jakými že to zdravotními neduhy si mangold umí poradit?

 

napsala Bára Klímová

zdroj: https://www.bylinkyprovsechny.cz/ovoce-zelenina/zelenina/1204-mangold-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuziti-pestovani-skudci-nemoci-mangoldu

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz