Mangold je obzvláště krásná listová zelenina, která se v českých zahradách vyskytovala hojně. To však bylo v dobách dřívějších a dnes je vše jinak. Mangold se z našich záhonů na nějaký čas téměř vytratil a trvalo poměrně dlouho, než mu lidé znovu alespoň trošku začali věnovat pozornost. A tu si mangold rozhodně zaslouží. Skvěle chutná a v kuchyni s ním můžete kouzlit parádní dobroty, ale mangold je hlavně velmi zdravý. Určitě by ve vašem jídelníčku chybět neměl.
Vytrvalá zelenina s jemnou chutí
Mangold je blízký příbuzný špenátu a řepy. Samotný špenát dokáže mangold v kuchyni i hravě nahradit, protože jejich chutě jsou si lehce podobné. Chuť mangoldu je ale přece jen o něco jemnější, než je tomu u špenátu. I proto můžete mangold kombinovat dokonce i s ovocem, když na to přijde. Nejčastěji však mangold pravděpodobně využijete spíše ve studené kuchyni. Připravíte z něj parádní saláty, pesta, studené polévky, smoothie, nebo jej ochutíte, a přiložíte ke grilovanému masu.
foto / Pixabay
Několik zásad pro úpravu mangoldu:
- Do zeleninového salátu používejte pouze mladé listy mangoldu.
- Tepelně upravený mangold chutná lépe než syrový.
- Z velké hromady mangoldu je po tepelném zpracování malá hromádka.
- Stonky mangoldu potřebují delší tepelnou úpravu než listy, proto je vhodné je oddělit a zpracovat zvlášť.
Mangoldu máme hned několik druhů. Nejčastěji ale v zahradách půjde o mangold listový a o mangold řapíkatý (můžete znát i jako mangold chřestový). U listového mangoldu vás budou zajímat listy, které hrají nádherně sytými barvami, a sklízí se odřezáváním od poloviny léta. Tyto listy jsou plné živin i prospěšných látek, za syrova božsky křupou, ale nevadí jim ani krátké povaření. V případě mangoldu řapíkatého se budete soustředit na dužnaté řapíky, které mají chřestovou chuť.
Ať už jde o jakýkoliv druh mangoldu, pěstování je vždy stejně nenáročné. Najděte mu slunné místo, nebo místo v polostínu, dopřejte mu vlhkou půdu s vysokým obsahem živin, v suchém období jej dostatečně zalévejte, na zimu přikryjte, pravidelně odstraňujte květenství, které mangold pouze vyčerpává, a o krásně zbarvenou ozdobu zahrady máte postaráno.
Zdravotní účinky mangoldu
Pokud si v létě rádi dopřejete chutnou lahůdku, která vás zasytí, ale nijak nenabourá dietu a ještě prospěje vašemu zdraví, pak se po mangoldu určitě poohlédněte. Je obzvláště bohatým zdrojem antioxidantů, čili zabraňuje volným radikálům, aby na vašem těle napáchaly nechtěné škody. Stejně jako v pohance najdeme v mangoldu i rutin a kvercetin. Látky, které výrazně zpevňují cévy, zlepšují jejich pružnost a pevnost. Váš organismus mangold doplní o potřebný mangan, železo, zinek, o vlákninu a také například o vitamíny A, E, i C. A s jakými že to zdravotními neduhy si mangold umí poradit?
napsala Bára Klímová
zdroj: https://www.bylinkyprovsechny.cz/ovoce-zelenina/zelenina/1204-mangold-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuziti-pestovani-skudci-nemoci-mangoldu
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.